Aktuální ceny nemovitostí nahrávají prodávajícím, kdo uvažuje o prodeji neměl by váhat

Kam až mohou ceny růst lze ovšem jen těžko predikovat. Po velkém růstu zpravidla přichází korekce.

Cílená propagace v Plzni

Potvrzeno, ceny bytů jsou vyšší než před krizí. Která kategorie zdražila nejvíce?

21.5.2018 - Přesně před deseti lety vypadal trh s bydlením nejen u nás, ale i ve světě, téměř idylicky. Zájemců o bydlení bylo víc než dost, banky si pochvalovaly rostoucí zájem o hypotéky a realitní makléři měli víc práce se získáním nemovitosti do nabídky než s následným prodejem. Jen o pár měsíců později se ovšem situace výrazně změnila.

Z aktuálních dat portálu realitycechy.cz vyplívá, že bylo v roce 2008 možné pořídit byt 1+1v České republice za průměrnou cenu 1 253 507 Kč. V září 2013 se tentýž byt dal koupit za 911 664 Kč a o dalších pět let později se cena dostala na hodnotu 1 329 805 Kč. Ti, kteří si pořídili byt 1+1 před deseti lety a neprodali jej, tedy chybu s nákupem neudělali. Investice byla ještě výhodnější u těch, kteří se rozhodli pořízený byt pronajímat.

Obdobná situace byla u bytů kategorie 2+1. V roce 2008 se v ČR prodával průměrný byt 2+1 za 1 714 553 Kč. Pět let poté se jeho cena snížila na 1 163 204 Kč a nyní se byty této kategorie nabízí za průměrnou cenu 1 787 189 Kč. I zde platí, že se cena vrátila nad hodnotu z roku 2008.

Největší výkyv cen za posledních deset let zaznamenaly ale byty 3+1. Před deseti lety se byt 3+1 nabízel za průměrnou cenu 2 121 617 Kč, ovšem po pěti letech se jeho cena snížila o třetinu na 1 439 483 Kč. Byty 3+1 byly ekonomickou recesí zasaženy nejvíce ze všech sledovaných kategorií. Aktuálně se cena průměrného bytu 3+1 dostala na hodnotu 2 377 549 Kč.

Vývoj cen u jednotlivých kategorií bytů je indikátorem aktuální situace na realitním trhu. V době před recesí si lidé kupovali velké byty, protože na ně se svými příjmy dosáhli. V době recese, kdy bylo navíc obtížnější získat úvěr na bydlení, poptávka po velkých bytech výrazně klesla. Když se ovšem situace v ekonomice začala zlepšovat, tak se lidé k velkým bytům začali vracet. Zejména pro mladé rodiny jsou velké byty lepší volbou. Nemusí řešit nákup menšího bytu, a o pár let později jeho prodej a stěhování do většího. Aktuální úrokové sazby hypotečních úvěrů jsou stále nízko. I to je jeden z důvodů, proč vzrostl za polesích pět let zájem o byty větších výměr.

Kam až mohou ceny růst lze ovšem jen těžko predikovat. Po velkém růstu zpravidla přichází korekce. Tou by měl projít i český realitní trh. Není ovšem příliš pravděpodobné, že by měl ceny bydlení klesnout tak jak tomu bylo například před pěti lety u velkých bytů. Mnoho vlastníků nemovitostí přistoupí v případě nové recese raději k dlouhodobému pronájmu než k ukvapenému prodeji. Navíc jsou lokality, ve kterých je nyní velký nedostatek volných nemovitostí. Nejhůře je na tom města Praha a Brno. Zejména v oblasti novostaveb je aktuální výstavba nedostačující.

Co ovšem predikovat lze, je postupné rozevírání nůžek mezi jednotlivými regiony. Již nyní dochází ke zlevňování nemovitostí v některých městech Moravskoslezského kraje. Naopak v Praze či Brně jsou ceny bytů stále na vzestupu. Tento trend by mohl pokračovat i v dalších letech. Rozdíly cen bydlení v jednotlivých regionech mohou ještě více ovlivnit případné další zásahy ze strany ČNB. Čím vyšší budou nároky na vlastních úspory, k tím větším rozdílům v regionech může docházet. Mnoho lidí navíc na hypotéku nedosáhne již nyní. Ceny nemovitostí jsou vysoké a vlastních prostředků není tolik, aby došlo k dorovnání rozdílu mezi kupní cenou nemovitosti a částkou půjčenou bankou.

Ceny bytů 2008 - 2018

Lucie Mazáčová

Autor: Pavel Smíšek Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
st 23.05.2018 13:27




1 +
 
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka