Česko-německý film Schmitke v soutěži o Zlatého ledňáčka na festivalu Finále Plzeň

Schmitke, mysteriózní detektivka o pátrání po chuti do života na vrcholcích Krušných hor, se představí festivalovému publiku na 28. ročníku Finále Plzeň (26. 4. – 2. 5.) v sekci Nové české a slovenské celovečerní hrané a animované filmy v soutěži. Nízkorozpočtový absolventský film se bude promítat 27. 4. od 16.00 a 1. 5. od 10.00 za účasti režiséra Štěpána Altrichtera, producenta Tomáše Vacha a herců Johany Schmidmajerové, Petra Vrška a Jakuba Žáčka.

Cílená propagace v Plzni

Následně bude Schmitke uveden v Karlových Varech a v červenci, v distribuci společnosti Artcam, zamíří na plátna českých kin. Během léta jsou v plánu speciální venkovní projekce v místech, kde se film natáčel, například v městečku Abertamy – filmové Chřmelavě. Štáb a herci se tak znovu sejdou s místními obyvateli, kteří se na filmu podíleli. Určitě bude nač vzpomínat, protože jak se všichni zúčastnění shodli, natáčení bylo kvůli nízkému rozpočtu namáhavou, nakonec ale mimořádně příjemnou záležitostí. A to i přesto, že šlo o česko-německý film s mezinárodním štábem a obsazením: „Lidem, kteří pracovali na filmu Schmitke, šlo o jediný výsledek – najít společnou řeč a to se opravdu povedlo. Štěpán Altrichter je moc šikovný, vybral si k sobě skvělý tým. Rozuměli jsme si i s Peterem Kurthem, ačkoliv jsem ne vždy věděl, o čem mluví, protože neumím německy," podotkl Petr Vršek, který ve filmu hraje geologa Kryšpína.

Režisér Štěpán Altrichter dodává: „Jsem rád, že náš film se nakonec dostane tam, kde opravdu vznikl, do místa s neuvěřitelně skvělými lidmi, překrásnou přírodou a báječnou inspirací. Doufám, že nás místní obyvatelé Krušných hor nevypískají za to, že hlavní hrdina ve filmu na křižovatce v Horní Blatné zahne doprava a ocitne se v Abertamech, ale tak už to bývá, je to přece jen fikce.“

Schmitke s lehkým komediálním nadhledem nabízí mix napínavé detektivní zápletky s místy až dokumentárně realistickým pohledem na dnešní Sudety. Hlavní postavou je stárnoucí inženýr Julius Schmitke. A také Krušné hory, které byly, stejně jako Schmitke, už téměř úplně prázdné a zničené, ale v současnosti se dávají znovu dohromady a život se do nich pomalu ale jistě vrací. Do hlavní role Štěpán Altrichter, mladý český režisér žijící v Berlíně, obsadil německého divadelního a filmového herce Petera Kurtha. Za kamerou stál rumunský kameraman Cristian Pîrjol.

Vydařenou světovou premiéru měl Schmitke v říjnu loňského roku na MFF v Busanu v Jižní Koreji, kde vzbudil velmi příznivé reakce diváků i kritiky. Záhy přišel další mezinárodní úspěch: Cena za nejlepší debut na festivalu v Cottbusu. Českému publiku se film Štěpána Altrichtera poprvé oficiálně představil na letošním Febiofestu.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 22.04.2015 18:53




14 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka