CHALOUPKA V LESE SE OBJEVÍ JAKO FATA MORGÁNA!

Les, les, les, cestou z Abertam na Bludnou se nadšenci přírody i zimních sportů mohou neustále jen kochat krásnou zelení. Však jsou všechny trasy kolem neustále plné turistů. O to kouzelnější je, když se najednou u cesty zjeví romantická dřevostavba z kulatin vybízející k zastavení a koupi teplého občerstvení. Je to jako, když jdete po poušti a náhle vidíte jezero. Ovšem tato stavba je realistická a o její provoz se stará už druhým rokem Blanka Mozdíková. „Kdysi dávno zde stál... The

Cílená propagace v Plzni



Les, les, les, cestou z Abertam na Bludnou se nadšenci přírody i zimních sportů mohou neustále jen kochat krásnou zelení. Však jsou všechny trasy kolem neustále plné turistů. O to kouzelnější je, když se najednou u cesty zjeví romantická dřevostavba z kulatin vybízející k zastavení a koupi teplého občerstvení.

Je to jako, když jdete po poušti a náhle vidíte jezero. Ovšem tato stavba je realistická a o její provoz se stará už druhým rokem Blanka Mozdíková. „Kdysi dávno zde stál dům, zřejmě nějaké sudetské stavení a z něj tu zbyly rozbořené a zarostlé zbytky. To místo nás oslovilo, zdálo se nám, že by bylo příhodné pro naše podnikání, jednak je  chráněné lesem a při tom vlastně tak blízko Krušnohorské lyžařské  magistrály,“ vypráví Blanka Mozdíková. Přítel Petr  se s chutí pustil do práce, na místě půdorysu bývalého stavení začala růst nová stavba, ke které posloužily přírodniny, klády, kameny, hlína z louky na vyplnění mezer. Domek získal romantický ráz pohádkové chaloupky. A její stavbou to nekončilo. „Petra práce se dřevem tak bavila, že postupně začal tvořit i různé sochy, které jsou tu všude kolem. Máme tu dřevěné sezení, trůny, ale také ochránkyni Krušných Hor Marcebilu,“ usmívala se Mozdíková, která všechnu Petrovu práci a zručnost stále obdivuje. Marcebilu Krušnohorští znají, podle pradávné legendy z 15. století, kdy se v okolí těžil cín, měla svatbu se svým vyvoleným. To se prý však nelíbilo jinému nápadníkovi a ten přímo na svatbě jejího manžela na místě zabil. Marcebila od té doby smutně chodí po Krušných Horách a okolních štolách obklopená bílou mlhou jako hustým závojem. Naslouchá lidem a pomáhá jim, vede je pryč z temných míst, ukazuje jim, kde je hodně lesních plodů. Jen zlých a ozbrojených mužů se prý bojí a nepomáhá jim. Zastavení u lesní cesty využívají kolemjdoucí rádi. A chválí, jako například Iveta Ottová z Plzně. „Máme zde nedaleko rekreační objekt od plzeňského biskupství, pravidelně sem s několika rodinami jezdíme. No, a najednou jdeme a koukáme úžasná změna, chaloupka jak z pohádky, ze které to voní. Mají tu skvělé, zřejmě domácí dobroty, je to tu tak útulné, krásné dekorace kolem. Rozhodně se tu pokaždé zastavíme a i doporučíme. je tu krásně,“ uvedla Ottová z Plzně.

Červená Jáma je pro návštěvníky otevřená v každé roční období. Z Abertam jsou to 4 kilometry směrem mezi Bludnou a Hřebečnou. Marcebila vás dovede za jakéhokoliv počasí.

Doporučuji za jakéhokoliv počasí, jsem tam několikrát ročně a vždy to stojí za to!

MarS

Foto: Sihelská + Mozdíková



The post CHALOUPKA V LESE SE OBJEVÍ JAKO FATA MORGÁNA! appeared first on Martina Sihelská.

Autor: Martina Sihelská Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
st 18.01.2017 00:55




0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka