„Dementi, blázni, alkoholici.“ Zemanovi se vrací jeho slova, díky senátoru ODS

ROZHOVOR Už ve Federálním shromáždění hovořil Miloš Zeman o slaboduchých a dementních, proč by si tedy neoblíbil novější pojmy jako pražská kavárna nebo lepšolidé. S novou stranou Jaromíra Soukupa to bude jako s listem – na podzim spadne a zůstane na zemi. Piráti by se výhledově mohli dostat do „Strakovky“, ale spíše ve vládě ODS Petra Fialy. O tom mluví v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz senátor a starosta jednoho plzeňského obvodu, Lumír Aschenbrenner. A dojde nejen na jeho „pirátský“ šátek,

Cílená propagace v Plzni

Společností nyní rezonuje pojem „lepšolidé“. Trochu stranou je „pražská kavárna“ – prostě onálepkování z Hradu, TV Barrandov a podobně. Co na to říkáte? Máte vy nějaké „lepšolidi“?

Já nálepkovat lidi nechci, zejména ne kvůli jejich názorům. I když se mi některý názor nelíbí a nesouhlasím s ním, každý má na něj právo.

Skoro to vypadá, jako by Miloš Zeman zavzpomínal na svůj slavný projev v československém Federálním shromáždění, kde vyjmenovával, jaký díl jeho spoluobčanů je dementních, slabých duchem, nebo alkoholiky. Ale i dnes se ve společnosti jistě najde řada takových, kteří jsou přesvědčeni o své morální nadřazenosti a svém domnělém právu předepisovat, jak mají své životy vést jiní.

K významným lidem patří pravděpodobně Číňané, kterým je dáván snad až nekritický prostor. Je to kvůli ekonomice a zájmu státu, nebo zájem jisté skupiny lidí?

Čína je nejlidnatější země světa a dnes také jedna z největších ekonomik planety. Má proto obrovský vliv a ten se musí projevit i ve zvýšeném zájmu o ni a o to, co dělá. Čína je však rovněž i technologicky nejvyspělejší totalitou na světě. Opakuji proto pořád to samé – obchodujme s nimi, musíme si u toho ovšem zachovat důstojnost a sledovat především zajištění našich vlastních českých národních zájmů.Čínské mentalitě je vlastní i to, že si druhých, kteří se sami stavějí do nerovnoprávné pozice, neváží. Nesmí to vypadat, že jsme evropskou loutkou Pekingu. Navíc Čína je hodna kritiky nejen za porušování lidských práv, politiku v Tibetu, ale i v jiných oblastech. Například za nedodržování pravidel Světové obchodní organizace. Problematická je i existenci zákonů umožňujících čínským státním orgánům přístup do telekomunikační infrastruktury.

Do politiky vstupuje ekonomicky (ne)úspěšný Jaromír Soukup. Jeho one man show na TV Barrandov se staly, pejorativně myšleno, legendárními. Co říkáte na Soukupa coby novináře-právníka a Soukupa coby šéfa nové strany List JS?

Na jeho pořady se dívám vždy jen několik milisekund, než přeskočím z omylem zvoleného televizního kanálu. Výraz televizní je tady možná i nadbytečný. Pokud jsem už něco viděl, tak mi pan Soukup přišel jako moderátor velmi afektovaný a neklidný. Na můj vkus dává příliš mnoho prostoru sobě na úkor svých hostů, což je chyba. U něj však je to spíše účel. Ale koneckonců, jsou to jeho peníze, že? Pokud jde o politické hnutí List Jaromíra Soukupa, tak si myslím, že to bude skutečný list – na jaře vyroste a pak ze stromu spadne a už zůstane na zemi.

Když hovoříme o politice. Co se vlastně podle vás děje v TOP 09? Odchodem Miroslava Kalouska z vedení jako by nastala sebezničující doba, ať se Jiří Pospíšil snaží sebevíc…

Dění v TOP 09 mi nepřísluší komentovat, byť jsem si samozřejmě všiml, že v mnoha z uveřejněných volebních průzkumů nepřesahuje TOP 09 pětiprocentní hranici nutnou k tomu, aby mohla být nadále aktivní součástí české politické scény.Vnitrostranické spory uvnitř jakéhokoliv politického subjektu neprospívají ani těmto stranám, ani našim občanům. Odvádí totiž pozornost od opravdových problémů naší země a ubírají čas k jejich řešení. Tandem Schwarzenberg–Kalousek byl politicky silný a marketingově zajímavý. To je minulost, tak jako kdysi proklamovaný konzervatismus TOP 09. Dnes je TOP 09 bohužel již úplně jiná strana.

Co říkáte na rozepře europoslanců: Štětiny versus Pospíšila? A aktivitu Štětiny, který se chce, ostatně proč ne, ostatní to dělají némlich tak, udržet v Bruselu zuby nehty?

Každá rozepře v jiné straně je ve své podstatě výhodou pro strany ostatní. Takže to pozoruji se zájmem z povzdálí. Pokud půjde pan Štětina do eurovoleb sám, pak se domnívám, že neuspěje. Jak to bude, uvidíme brzy. A co říkáte zprávě BIS k našemu školství? Zbytečný panslavismus a sovětské reminiscence?Pamatuji se, že ještě v polovině 90. let, tedy několik let po revoluci z listopadu 1989, byla v čítance pro děti na prvním stupni základní školy básnička o Leninovi. Prý nebylo na nové učebnice. To jsem považoval za zrůdnost, adorovat masového vraha. Že naše učebnice dějepisu zcela neodpovídají potřebám doby, protože se málo věnují modernější historii naší země, je pravda, ale BIS by se měla starat o něco jiného a tyto záležitosti mají řešit odborníci a ministerstvo školství.

Někteří lidé vyzývají k revoltě. Ostatně, letos je velmi kulaté výročí pražské defenestrace. Očekáváte něco v tom smyslu, pěkně po česku?

Neočekávám. K politickým a společenským změnám mají sloužit v demokratické zemi volby. Určitě zažijeme mnoho dalších demonstrací, ale neočekávám žádnou velkou revoltu.Jak vidíte aktivity Německa a Francie v EU, jež de facto převzaly vládu v nejrychlejší části EU?Pokud narážíte na nedávno uzavřenou smlouvu v Cáchách, tak se domnívám, že její význam i vliv se přeceňují. Německo a Francie například neprosadily proti Visegrádu a dalším zemím ani kvóty na migranty. Jejich nová dohoda je spíše jen politická deklarace, která měla zviditelnit otřeseného francouzského prezidenta Emmanuela Macrona a oslabenou německou kancléřku Angelu Merkelovou.Je ale dobře, že snad už konečně skončí hra na jakési evropské zájmy a že tímto poukazem na uskutečňování národních zájmů Francie a Německa budeme motivováni k naplňování vlastních národních zájmů. Například větší péčí o V4 doplněnou například o Rakousko a Slovinsko

Jak byste zhodnotil aktivitu nových senátorů Hilšera a Drahoše?

Jejich mandát začal první týden v říjnu loňského roku, takže ještě neměli mnoho času se projevit. Nejaktivnější a dle hlasování názorově nejbližší mi z někdejších prezidentských kandidátů je senátor Pavel Fischer.

A co říkáte novému šéfovi Senátu, senátorskému nestorovi Jaroslavu Kuberovi? Je to dobrá volba?

Kdybych volbu Kubery do čela Senátu ohodnotil jako dobrou, byla by to jen trojka. Tento výběr předsedy bych ale ocenil určitě jedničkou, jako volbu výbornou! Nejde jen o obrovskou Jardovu zkušenost z komunální politiky i s prací pro voliče v Senátu, ale i jeho schopnost přiblížit horní komoru „dolním deseti milionům“. Bude to nejaktivnější předseda Senátu, kterého jsme za dobu samostatné České republiky měli. Před touto poslední volbou předsedy Senátu, kdy poprvé bylo vícero kandidátů, probíhala ve své podstatě i jakási volební kampaň. Během ní jsem zaregistroval k osobě pana Kubery i výhrady typu, že je malé postavy, či příliš vtipný. S tím prvním asi už nic udělat nelze. A věřím, že vtipnost Jarda neztratí ani ve své nové funkci.

Známé jsou vaše kontakty a sympatie k Pirátům. A to vůbec nenarážím na váš pověstný šátek! Mají Piráti našlápnuto na další úspěch, nyní v eurovolbách? A jejich předseda, mohl by se dle vás časem dostat i do Strakovky?Ještě jste zapomněl zmínit moji speciální kravatu s lebkami, kterou jsem měl na posledním jednání pléna Senátu.

Ale abych odpověděl na váš dotaz. Kontakty mám na kolegy ze všech stran, nejsem tudíž žádný jejich sympatizant. Pokud se ale dá s někým z Pirátů spolupracovat na něčem prospěšném pro české občany a máme na problém podobný názor, je to důvod k nalezení shody. Dělám to jako senátor i jako starosta v Plzni-Slovanech. Bohužel Piráti nejsou ve skutečnosti tím, co si i o nich možná mnoho jejich voličů myslí. Některé jejich názory mně přijdou dosti postinfantilní a i volba jejich priorit odpovídá absenci životních zkušeností se sociálkomunismem. Ale ve volbách do Evropského parlamentu mohou Piráti zaznamenat velmi dobrý výsledek. Pokud jde o post premiéra, tak věřím, že výhledově do Strakovy akademie zamíří spíše představitel ODS než předseda Pirátů. A pokud se nějaký Pirát stane součástí budoucí vlády Petra Fialy, nebudu se zlobit.

Autor: Lumír Aschenbrenner Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 07.02.2019 00:00




0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka