Jak dlouho vydrží nábytek z teaku, nebo jiného exotického dřeva?

V posledních letech začíná být velmi populární nábytek z teaku, eukalyptu, případně podobných exotických dřev, u kterých výrobci tvrdí, že nábytek z nich vyrobený přežije klidně jednu celou generaci. Ale je tomu skutečně tak a má smysl za teakový nábytek připlácet oproti modelům vyrobených ze dřeva z českých luhů a hájů? (nejčastěji je používaná borovice).

Cílená propagace v Plzni

Vlastnosti exotických dřev a jejich výhody

Teak a aukalyptus jsou nejčastější exotická dřeva, ze kterých je zahradní nábytek vyráběný. Důležitý je fakt, že pocházejí ztropických deštných lesů, ve kterých je velmi vysoká vlhkost, takže musí být dřevo velmi odolné, aby nehnilo a stromy mohly dorůst tak, jak běžně dorůstají. Teakové dřevo je proto velmi tvrdé a tím pádem také těžké (zkuste si schválně někde na prodejně nadzvednout jednu stranu teakového stolu a například dřevěného stolu z borovice- ucítíte sami ten rozdíl). Dřevo rovněž obsahuje přírodní oleje, které jej chrání před vlhkem. Proto se eukalyptus využívá s oblibou také na dřevěná zahradní lehátka k bazénu, která musí být velmi odolná právě vůči vodě. Případně je ideální na dřevěné zahradní lavičky umístěné v tmavších vlhkých koutech zahrady, do kterých se nedostane příliš mnoho světla. Dřevěný zahradní nábytek z teaku pak do sebe nevsakuje vodu a tím pádem je mnohem méně náchylný k tvoření nejrůznějších řas a plísní, které dřevo pomalu požírají a narušují jeho strukturu.

Jak o teakový zahradní nábytek pečovat a jak dlouho tedy vydrží

U nás na A-zbozi.cz máme vyzkoušeno, že zahradní dřevěný nábytek z teakového dřeva opravdu přežije klidně jednu celou generaci, avšak za předpokladu, že o něj budete alespoň minimálně pečovat. Teakové dřevo se nelakuje, avšak je nutno mu dodávat právě olej, protože ten se postupem času vypařuje. Dřevo pak praská, ale hlavně ztrácí svou odolnost vůči vodě. Teakové dřevo je vhodné přetřít vždy jednou ročně teakovým olejem, nebo ještě lépe využít speciální přípravek na teakové dřevo s vyšší odolností (doporučuji na jaře za teplých dnů předtím, než dáváte zahradní nábytek ven na své místo). Pokud tuto základní údržbu provedete, pak vydrží venkovní nábytek z teakového dřeva na zahradě klidně i nějakých 50-80 let.

Autor: Vlaďka Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka