Jak postupovat při koupi rodinného domu

Koupě rodinného domu je zásadní životní událostí.

Cílená propagace v Plzni

Dům je vhodný pro vícečlenné rodiny s větším nárokem na prostor a intimitu. Kdo vyrost v panelovém domě ví, jak je někdy těžké se nasoukat do kuchyňského koutu, a i v sebenovější bytovce je při pohledu na zvonky nebo schránky jasné, že sousedy budete potkávat a slyšet denně.

Rodinný dům je symbolem vlastního prostoru. Můžete tu mít samostatný pokoj pro každého člena rodiny, garáž, relaxační zónu – venkovní posezení s možností grilování, zahradu, bazén, dostatek úložných prostor. Je to pro mnohé splnění životního snu o bydlení. Na co pamatovat při jeho výběru a koupi?

Shrňte své požadavky

Jaké máte nároky na kupovanou nemovitost? Základní parametry při koupi rodinného domu jsou stejné jako u většiny nemovitostí: lokalita, cena, občanská vybavenost a stav nemovitosti. A samozřejmě dispozice – pokud máte více aut v rodině, aby měl parkovací stání, jak velkou má zahradu, jak je bezbariérový v případě horší mobility atd.

V prvé řadě si potřebujete ujasnit, kde chcete žít a kolik na to máte peněz. Pokud chcete kupovat rodinný dům do 30 km od Prahy a váš rozpočet jsou tři miliony, pravděpodobně si koupíte stavbu, jejíž postupná rekonstrukce bude náročná, eventuálně budete muset ustoupit ze svých nároků na vzdálenost od Prahy a posunout se více do Středočeského kraje. Za tytéž tři miliony seženete vilku například kousek od Znojma, aniž byste museli na cokoli sáhnout. Otázka zní, zda se chcete usadit v klidném prostředí, v srdci přírody, nebo co nejblíže ekonomicky dobře fungující oblasti?

Je nutné si udělat porovnání realitního trhu s tím, na co máte a co hledáte. Každý parametr dobře zvažte a dejte i na svůj pocit. Cena může být lákavá, ale snesete dlouhodobě nepohodlí rušné silnice pod okny? Není v blízkosti domu výrobna, která by v pravidelnou denní dobu zamořovala vzduch zápachem? Vždy stojí za zeptání, jaký má původní majitel důvod prodeje.

Technický stav rodinného domu

Bezpodmínečná je prohlídka nemovitosti. Konejte ji za denního světla, mějte na ni dost času, vyptejte se na všechny detaily, které vás zajímají. Pokud máte pochybnosti, nechte si udělat ocenění stavu nemovitosti – jednak, abyste porovnali tržní cenu se skutečnou, ale i proto, abyste věděli, jaké investice vás čekají. Odhadnout budoucí závady je těžké, a jestliže si myslíte, že dům opravíte za pár desítek tisíc, možná budete překvapeni, že to může být i několik stovek tisíc a za pár let i třeba miliony. Každá věc má svou životnost a v nabídkách nemovitostí, ve kterých je uvedeno "po rekonstrukci", se nedočtete, že je dům po rekonstrukci již deset let, což znamená, že většina záruk je pryč a za pár let vás může čekat rekonstrukce nová. Technický stav řešte i u novostavby, právě u ní si na řemeslné zpracování dejte dvojnásobný pozor, abyste dvakrát neplatili totéž. Pokud kupujete nemovitost k přestavbě, zjistěte si dopředu, zda vaše plány na zvýšení o patro jsou vůbec realizovatelné, a to jak v územním plánu, tak technologicky.

Právní záležitosti spojené s koupí nemovitosti

Připravte se na to, že nákup nemovitosti bez jednání s právníky a úřady nezrealizujete. Nabídka nemovitosti ke koupi může být od soukromé osoby nebo přes realitní kancelář. Prověřené realitní kanceláře vám uberou kus starostí a pomohou i s výběrem nemovitosti podle vašich představ. Za pomoci právníků zajistí ověření totožnosti prodávajícího, kontrolu výpisu z katastru nemovitostí a najdou možná omezení vlastnických práv (zástavní práva, břemena, exekuce) na nemovitosti. Někteří kupující například lehce zapomenou, že manžel či manželka bude podle zákona spoluvlastníkem nemovitosti, a u úvěru i spoludlužníkem.

Realitky rovněž připraví rezervační smlouvu nebo případnou smlouvu o smlouvě budoucí a samozřejmě samotnou kupní smlouvu. Po zaplacení rezervačního poplatku se nemovitosti již nenabízí nikomu dalšímu, což vám soukromá osoba nezaručí. Realitní kancelář doporučí advokátní úschovu či banku, u které je bezpečné složit kupní cenu, a informuje vás, které daně a v jakém termínu musíte zaplatit. Některé realitní kanceláře dokonce mohou pomoci s financováním a doporučit úvěr v bance. Nebojte se využít poradenství, které kupujícím nabízejí.

Po složení platby a uplynutí lhůt si zkontrolujte na katastrálním úřadě v Listu vlastnictví, jestli jste se skutečně stali majiteli nemovitosti. Datum předání domu je uvedeno ve smlouvě. Vezměte si předávací protokol, opište stav energií, a pokud si necháte stav při předání nafotit, uděláte jenom dobře.

Veronika Fiedlerová

Autor: Pavel Smíšek Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
po 27.11.2017 12:54




1 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka