Jarní květiny s prvorepublikovým šarmem. Přijďte si je uvázat do hotelu Continental v Plzni

S příchodem jara zkrášlovaly stoly našich (pra)babiček první květiny. Jak nápadité byly, záleželo na společenském postavení. Ve skromných domácnostech se hospodyně těšily z vlastních narcisů nebo sněženek. Květinové vazby v bohatších domech, restauracích a hotelech byly okázalejší. Mezi květiny se přidávaly větvičky bříz nebo borůvčí, které je populární i dnes. Pokud vás jarní květiny zajímají, přijďte se 21. března podívat do hotelu Continental v Plzni.

Cílená propagace v Plzni

Doba první republiky má se současností společného víc, než se může na první pohled zdát. Tehdy, stejně jako dnes, se rozvíjel společenský život. Vznikaly spolky, chodilo se tančit, hrálo se divadlo, kavárny bývaly zaplněné, vbohatších domácnostech se pořádaly dýchánky a večírky. Atmosféru při různých setkáních dokreslovaly květiny a květinové vazby.

„Začátkem dvacátého století se květiny používaly kmnoha oslavným příležitostem. Vyráběly se například květinové koše, slavnostní věnce, dekorace do salónů a hotelů. Květinářské obchody byly ale tenkrát vzačátcích, dekorace se proto vyráběly vrodinných zahradnictvích. Na tehdejší vazby květin měla vliv rovněž zámecká zahradnictví,“ přibližuje dobu minulou Helena Ottová, květinářka a majitelka květinářství Fišer v Plzni.

Specializované květinové síně, kam si bohatší vrstvy mohly zajít pro květinové koše nebo pugéty, vznikaly nejdříve ve velkých městech. Na venkově býval zahradník, pro něhož byla vazba květin jen občasným přivýdělkem. Velké zahradnické podniky se většinou inspirovaly vzámeckých zahradách. Vnich pracovali zkušení zahradníci, kteří uměli pěstovat exotické květiny, zeleninu i ovoce. Současně se proměňovaly i květinové vazby – podobně jako móda opouštěly monarchistickou etiketu a byly uvolněnější, nápaditější.

Rozmach prvorepublikového květinářství

Je omyl myslet si, že prvorepublikoví květináři a prvorepublikové květinářky mívali krátkou sezónu a museli počkat, až se počasí umoudří a na svět vykouknou první jarní květiny. Řezané květy se totiž dovážely ze zahraničí, zejména z Francie a Itálie. Na československé pulty tak putovaly růže, mimózy, hvozdíky nebo kamélie. Jako zeleň se do květinových vazeb používal například vavřín nebo různé druhy kapradin.

Postupně se vzmáhala i československá produkce květin a mezi první a druhou světovou válkou dosáhlo české květinářství světové úrovně. I díky tomu, že spotřeba květin rostla a vazby znich nemohly chybět při žádné společenské události.

Nabídka květin se rozšiřovala hlavně ve větších městech. Venkovský sortiment byla ale omezen možnostmi jednotlivých zahradnictví. „Používaly se i takzvané rychlené rostliny neboli uspíšení květů mimo běžnou dobu kvetení, ovšem technologie nebyla na takové úrovni jako dnes. Vběžném zahradnictví se rychlily hlavně narcisy, konvalinky, ve sklenících také šeříky a kamélie,“ dodává Helena Ottová.

První jarní květinové vazby

Pro jarní vazby byly a jsou typické také další druhy jarních květin, zejména cibulovin. Prim hrají samozřejmě primule, oblíbené jsou rovněž macešky. Do vázaných kytic se používají především narcisy, tulipány nebo irisy či frézie. Bohatost barevných květů podtrhují zelené doplňky, například borůvčí, větvičky břízy, zlatého deště nebo břečťanu. „Aranžmá se vždy vyráběla zdostupných květin, kytice za první republiky bývaly bohaté a volně vázané, tyto vazby nás inspirují dodnes,“ říká květinářka.

Jarní květinové vazby inspirované první republikou ukáže Helena Ottová vsobotu 21. března vplzeňském hotelu Continental. „Workshop začne vdeset hodin dopoledne. Účastníci si uvážou své vlastní jarní květinové vazby. Připraveno bude i občerstvení,“ zve na akci manažerka hotelu Markéta Matyášová.

Workshop Květiny ve stylu první republiky

  • Sobota 21. března 2020 od 10.00 do 12.00 hodin.

  • Vstupné 499 Kč, v ceně jsou květiny, občerstvení i sleva do hotelové restaurace na jarní menu!

  • Rezervace míst na skupiny@hotelcontinental.cz nebo na telefonu 702126554

Autorka: Jana Poncarová

Fotogalerie
Autor: Hotel Continental s.r.o. Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka