Království jedu je tady!

V plzeňské zoo je nová expozice jedovatých živočichů, zejména hadů.

Cílená propagace v Plzni

Království jedu

Opravou terárií zlet 1963 a 1964 vTropickém pavilonu vznikla poutavá nová hlavní expozice roku 2015 vplzeňské zoo. Přináší pohled na 12 druhů jedovatých hadů 4 kontinentů – Afriky, Austrálie, Asie a Ameriky. Vplzeňské zoo se objevují ve větším po více než padesátileté přestávce, za Zdeňka Veselého byli chováni vexpozici Akva Tera v60. letech.

Nechybí zde čtyřka nejjedovatejších druhů – impozantní kobra královská – zároveň i nejdelší jedovatý had světa; mamba černá, taipan černohlavý a křovinář němý. Nechybějí ani chřestýšovci , chřestýši, ploskolebci či smrtonoš zmijí. Vbiotopových teráriích se rozehrávají různé barvy a tvary – žlutá, zelená, oranžová, černobílá. Návštěvníci díky originální barvě a tvaru skal poznají, zda jde o hady pouštní či pralesní.

Doprovodné expozice ukazují zástupce jedovatých živočichů jiných tříd a skupin – žab pralesniček či ryb, sklípkanů a štírů.

Své místo zde má i jeden ze zakladatelů chovu jedovatých hadů vČR pan Petr Voženílek. Návštěvníci zde naleznou jeho knihy, krátký filmový medailon, ale také pomůcky pro chov jedovatých hadů.

Zároveň se seznámí se čtyřmi typy hadího chrupu, druhy jedu, séry, výrobky zhadího jedu a vůbec vztahu člověka a jedovatých hadů a rozšíření jedů v přírodě. Na termovizi zjistí, jak hadi vidí.

Při této příležitosti změnilo osádku i druhé křídlo této sekce pavilonu, které získalo filipínskou náplň. Vosmi expozicích žijí ptáci a savci, vyskytující se pouze na Filipínách, několik druhů holubů, špačků, vzácní výrečci filipínští, kakadu či zoborožci rýhozobí. Většinu těchto druhů chová, rozmnožuje a vrací do přírody rovněž Záchranné centrum Talarak přímo na Filipínách. To již řadu let úspěšně podporuje a propaguje plzeňská zoo; u zrodu spolupráce stál bývalý zaměstnanec plzeňské zoo Pavel Hospodářský. Naučné panely potom ukazují další ohrožené druhy živočichů Filipín. Tamní příroda je složená zmnoha nyní ohrožených endemitů, nežijících nikde jinde na Zemi, velkým problémem je odlesňování a ubývání původních neporušených stanovišť.

Fotogalerie
Autor: Martin Vobruba Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
29.05.2015 14:53




8 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka