Kubánský chargé d' affaires na návštěvě v Klatovech

Na pozvání Společnosti česko-kubánského přátelství v Klatovech navštívil dne 23. května 2016 královské město Klatovy chargé d' affaires kubánského státu Felix Andrés Léon Carballo s manželkou a konzul Angel Gustavo Suarez Cordero.

Jarní servisní akce AUTO CB

Na začátku časově náročného programu byli vzácní hosté přivítáni chlebem a solí. Poté si všichni mohli prohlédnout pavilon skla ve kterém základem expozice je unikátní soukromá sbírka šumavského skla firmy Lotz doplňováná příležitostnými výstavami českého i zahraničního skla .
Poté kubánské hosty přijal starosta města Mgr. Rudolf Salvetr. Přijetí bylo vřelé a přátelské a došlo při něm i na vzájemné pozvání. Společné setkání pokračovalo i během společného oběda. Začátek odpoledního programu patřil návštěvě klatovského gymnázia, včetně besedy se studenty studujícími španělský jazyk. Další zastavení se uskutečnilo v prostorách Městské knihovny. Zde kubánská delegace za přítomnosti místních občanů shlédla kulturní vystoupení dětského folklorního souboru Šumavánek, který sklidil několikerý potlesk. Poté v salonku knihovny následovala beseda se zájemci o dění na Kubě přičemž některé dotazy studentů byly pokládány ve španělštině.

K zajímavým informacím této besedy patří například, že v zahraničí působí na 65 tisíc lékařů, nebo že v zemi na půl milionu Kubánců pracuje soukromě Především v oborech gastronomie, doprava a ubytování. Beseda přispěla k získání objektivních poznatků o Kubě, poněvadž informace soukromých i veřejnoprávních médií jsou u nás často zkreslené a neobjektivní. Bohužel ke škodě věci byl čas neúprosný a tak se na všechny zájemce se svými dotazy nemohlo dostat. Dalším bodem programu byla komentovaná prohlídka klatovských katakomb, které připomínají nejen historii města a jezuitského řádu ale lze v nich pohlédnout do tváří těch jejichž životy a činy se se podílely na vytvoření dodnes viditelné tváře města a ve kterých je možné shlédnout 30 mumifikovaných těl, 7 dalších je uloženo ve veřejnosti nepřístupné části krypt. Předvečerní čas patřil poslednímu zastavení a to na OV KSČM Klatovy kde se sešli členové klatovské pobočky Společnosti česko-kubánského přátelství, aby se mohli navzájem lépe poznat a pohovořit.
Na úplný závěr nechybělo předání drobných dárků jako poděkování za vzájemné setkání, včetně fotografie zachycující přijetí u starosty Klatov. Všechny potěšilo když se chargé d 'affaires Felix Andrés Léon Carballo vyslovil pro další společné setkání při kterém by se rád seznámil se šumavskou přírodou. O spokojenosti s průběhem návštěvy svědčí, že po skončeném setkání členové Společnosti česko-kubánského přátelství setrvali v budově OV KSČM a sdělovali si navzájem své dojmy.
Jiří Godža, předseda Společnosti česko-kubánského přátelství Klatovy.
převzato s FB.

Autor: J.Š Lhota Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
27.05.2016 18:25




7 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka