Na Špičáku už se dá lyžovat na všech sjezdovkách

V pátek 15. ledna poprvé večerní lyžování. Připravuje se už i snowpark.

Jarní servisní akce AUTO CB

Týden po zahájení zimní sezony otvírá železnorudský Ski&Bike Špičák celý areál. „Počínaje dneškem mají lyžaři k dispozici všechny sjezdovky a vleky včetně těch pro začátečníky pod hotelem Sirotek. V posledních dnech u nás napadalo okolo 30 cm sněhu, podmínky jsou konečně opravdu zimní, čeká se dobrý lyžařský víkend,“ říká provozní ředitel Ski&Bike Špičák Vladimír Kasík. V pátek 15. ledna od 18,30 hodin se na rodinné sjezdovce Spodní Šance koná první večerní lyžování (potom vždy pravidelně každou středu, pátek a sobotu). V sobotu 16. ledna chtějí mít na Špičáku už alespoň zčásti připraven též snowpark na Lubáku s několika překážkami a skokovými prvky.

Mimo sjezdovky leží už od středy zhruba 45 cm přírodního sněhu, na všech tratích pak po provedených úpravách v průměru 30 centimetrů. „Děláme co můžeme, abychom čerstvě napadaný sníh dostatečně zhutnili a zarovnaly se terénní nerovnosti. Rolby jsou na sjezdovkách minimálně dvakrát denně, tam kde nebyl dosud provoz i častěji,“ říká V. Kasík.

Přesto bude ještě potřeba nějaký čas, aby se na sjezdovkách vytvořila dostatečně pevná základová deska, která vydrží co nejdéle nápor několika stovek lyžařů. „ V tom je fyzika neúprosná a sebelepší technika ji nepřelstí,“ podotýká Vladimír Kasík k lyžařským podmínkám po čerstvě napadaném sněhu, kdy se hlavně v odpoledních hodinách převážně na strmějších úsecích tvoří nerovnosti. „Rozhodně to není tím, že bychom něco zanedbali při úpravě, tomu se lyžaři nevyhnou ani v jiných střediscích, kde o lyžařské tratě pravidelně pečují,“ dodává.

V sobotu 16. v neděli 17. ledna začínají víkendové kurzů místní lyžařské a snowboardové školy posunuté z minulého týdne. „ V jednotlivých družstvech je ještě pár míst volných, takže kdo má zájem, může se přidat,“ láká poslední adepty V.Kasík. Samozřejmostí je každodenní otevření půjčovny se skiservisem, lyžařské školy s možností individuální výuky a občerstvení na řadě míst areálu včetně vrcholu Špičáku pod rozhlednou.

Kapacita nového parkoviště pro 230 aut o minulém víkendu počtu lyžařů bez problémů stačila, tentokrát ji nejspíš prověří vyšší návštěvnost. Všichni řidiči budou hned po příjezdu do obce Špičák (jedno z jakého směru) informování na elektronických cedulích nového informačního systému, kde je volno pro parkování. Když bude obsazeno bezplatné parkoviště patřící areálu, lze taktéž bezplatně využít městské Kaskády nebo hned kousek pod areálem soukromé Vrbas (nepatří Ski&Bike Špičák, placené) nebo u hotelu Karl (také zpoplatněno). Celkem je k dispozici více než 1000 parkovacích míst, z toho cca 350 v maximální vzdálenosti 200 metrů od vleků.

Společný skipas Železnorudska pro areály Ski&BikeŠpičák, Nad Nádražím a Belveder.         

Aktuální info na www.spicak.cz


Autor: Tereza Martinovičová Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka