Nechte se pozvat na Šumavu a poznejte TAJEMSTVÍ ŠUMAVSKÝCH VOD

Nakladatelství Starý most vydalo právě knihu Tajemství šumavských vod I., která volně navazuje na úspěšnou řadu knih Tajemství šumavských vrcholů I. a II., které zvaly návštěvníky Šumavy na padesát nejkrásnějších šumavských vrcholů.

Cílená propagace v Plzni

Nová publikace se věnuje pěti šumavským řekám – Vydře, Křemelné, Ostružné, Úhlavě a Řezné a jejím významným přítokům – mimo jiné Roklanskému potoku, Modravskému potoku, Hamerskému potoku, Prášilskému potoku či Svarožné. Jedna kapitola je věnovaná historii Vchynicko-tetovského kanálu.

Řeky jsou popsány od jejich pramenů až po soutok světšími toky. Kniha se věnuje hlavně historii lidského osídlení kolem řek – popisuje nejen současná a dochovaná sídla, ale také velké množství zaniklých mlýnů či hamrů. Velká většina popisovaných lokalit je veřejně přístupná, pouze menší část leží vnepřístupných zónách národního parku – jako třeba část řeky Křemelná. Čtenář má tak možnost se prostřednictvím knihy podívat i do těchto zapovězených míst.

Vknize ožívají dávno zapomenuté příhody i tragické případy – například vyvraždění obyvatel Rajského mlýna u Ostružné, smutný osud Gerlova mlýna, kde se scházela smetánka vobdobí první republiky, i zánik kdysi prosperující a velké osady Frauenthal.

Kniha je doplněna 450 současnými i historickými fotografiemi. Autorem současných fotografií je plzeňský fotograf Jaroslav Vogeltanz, historické pocházejí ze sbírek Muzea Šumavy v Sušici a několika soukromých sbírek.

Druhý díl knihy, který by měl vyjít příští rok, se bude věnovat dalším šumavským řekám – Otavě, Losenici, Řasnici, Volyňce, Teplé a Studené Vltavě a Schwarzenberskému kanálu. Třetí díl pak šumavským jezerům a slatím.

Kniha vznikla díky spolupráci s Národním parkem Šumava a Povodím Vltavy. Hlavním partnerem knihy je firma Lasselsberger, s.r.o.

Kniha má 212 stran, doporučená prodejní cena je 599 Kč a je k zakoupení v plzeňských knihkupectvích a na www.starymost.cz.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka