Od Vivaldiho po Ennia Morricone. Do Plzně přijede hobojista Vilém Veverka

Vilém Veverka a jeho Ultimate W Band vystoupí v Měšťanské besedě v pondělí 30. září v 19 hodin.

Cílená propagace v Plzni

Vilém Veverka patří ve hře na hoboj ke světové špičce a v plzeňské premiéře představí zcela unikátní multižánrový projekt. Jeho osobitá konfrontace stylů a žánrů je program, jaký se u nás na klasických koncertních pódiích stále objevuje jen sporadicky: vedle neortodoxní interpretace barokní hudby Antonia Vivaldiho zazní především skladby inspirované hudbou Ennia Morricone, Astora Piazzolly, Mariána Vargy nebo dokonce Led Zeppelin.

Hudební formace s názvem Ultimate W Band, která se vztahuje ke jménu Viléma Veverky, vznikla právě se záměrem na provádění hudby jiných žánrů. Standardní obsazení hoboj sólo, smyčce (a jazzové trio!), které vychází z tradičního a osvědčeného „barokního půdorysu“, se ukazuje jako ideální platformou pro realizaci jiných hudebních stylů a to především pro svou univerzálnost. Zaměřením jde jednoznačně o žánrovou fúzi.

„Náš speciální crossover styl rozvíjíme již několik let a sradostí vybočujeme z běžných hudebních schémat a konvencí, jaké mají koncerty vážné hudby. Je to ambice i potřeba ukázat lidem hudbu v podobě či formě v jaké ji prozatím neslyšeli. (Ba)Rock goes to Hollywood je na české scéně ojedinělá, čistě instrumentální produkce v art rockovém stylu. Inspiraci jsem našel např. v tvorbě Led Zeppelin či u legendy slovenské rockové a jazzové scény Mariána Vargy.” představil obsah koncertu Vilém Veverka.

Plzeňský koncert je součástí podzimního turné (Ba)Rock Goes To Hollywood, v rámci kterého se po úvodním koncertu v Jablonci nad Nisou uskuteční představení i v Praze a Olomouci. Koncert je zároveň pro Viléma Veverku a jeho Ultimate W Band přípravou na nahrávání nového alba, které by mělo vyjít vpříštím roce.

Vilém Veverka (1978), vítěz soutěže Sony Music Foundation, patří k nejúspěšnějším interpretů klasické hudby současnosti. De facto jako jediný se systematicky věnuje pouze sólové hře, mimo to je zakládajícím členem elitních hudebních formací jako je „Ensemble Berlin-Prag“ a „PhilHarmonia Octet“. Dalším významným pilířem jeho koncertní činnosti je pak zejména jeho vlastní hudební skupina, „Ultimate W Band“, se kterou se specializuje na žánrovou fůzi. Jako sólista vystoupil s celou řadou orchestrů, u nás i jinde v Evropě, Americe a Asii. Vysoce ceněné jsou jeho profilové nahrávky (Supraphon), které jsou odbornou veřejností považovány za svého druhu referenční alba. Studoval na Pražské konzervatoři, dále pak na HAMU vPraze a Hochschule für Musik Hanns Eisler Berlin, své studium ještě rozšířil o působení v Berlínské Filharmonii. Získal řadu mezinárodních hudebních ocenění. Působí jako pedagog, věnuje se také fotografování a horolezectví. Jako fotograf spolupracuje se společnostmi Sony a Zeiss.

www.vilemveverka.cz

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka