Památkáři připravují proklamaci za záchranu stodol s krovem na kobylu v jihozápadních Čechách

Stodoly s vysokou sloupovou konstrukcí s krovem na kobylu v jihozápadních Čechách patří k mimořádně hodnotným, zatím stále jen málo doceněným dokladům tradiční stavební kultury v Čechách.

Cílená propagace v Plzni

"Svým významem včetně propojení na nejstarší typy staveb ve střední Evropě přesahují hranice našeho státu. Je třeba vyvinout maximální úsilí pro evidenci, dokumentaci a záchranu alespoň posledních jejich zbytků," konstatuje přední český odborník na lidovou architekturu Prof. Ing. arch. Jiří Škabrada, CSc.

Proklamace má být přijata na konferenci Z památkové péče a dějin staveb, kterou pořádá plzeňské pracoviště Národního památkového ústavu v domě U Zlatého slunce v Plzni (Prešovská 7, Plzeň) dne 7. září 2015. Konference bude přístupná široké veřejnosti.

Jihozápadní Čechy představují podle Jiřího Škabrady region s výskytem několika vysoce pozoruhodných fenoménů v oblasti takzvané lidové architektury, přesněji vyjádřeno v uplatnění starobylých konstrukcí na tradičních venkovských stavbách. Jedním z nich jsou  především krovy, pro něž se na venkově dochovaly autentické názvy "na kobylu", případně "na vosla".




Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 23.08.2015 07:07




0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka