Památkáři v Plzni připravili na pondělí Den otevřených dveří U Zlatého slunce

V pondělí 19. října provedou plzeňští památkáři zájemce historickým měšťanským domem U Zlatého slunce od sklepů po půdu, představí jim také spravované dokumentační fondy, pozvou je do odborné knihovny apod.

Cílená propagace v Plzni

Prohlídkový okruh zahrnuje mázhauz, sklepy, dvůr, bývalé černé kuchyně, sekretariát ředitele a možnost nahlédnout do ředitelny s nástěnnými malbami, pracovnu redaktora, pavlače, možnost nahlédnout do kanceláří odborných zaměstnanců Národního památkového ústavu, zasedací místnosti a místností s dokumentačními fondy (fototékou, archivy plánů a průzkumů).

První část prohlídek: 8-13 hodin (pro předem registrované skupiny žáků středních škol v Plzni). Druhá část prohlídek: 14-18 hodin (pro veřejnost se začátky ve 14, 14.30, 15, 15.30, 16, 16.30 a 17 hodin). Maximální počet účastníků je 20 osob v jedné skupině. Časové vstupenky (datum, hodina, název akce) budou k dispozici ve vrátnici (Prešovská 7, Plzeň) v den konání prohlídek, které trvají asi 50 minut. Průvodci budou Mgr. D. Růžička a Ing. arch. L. Růžičková.

Stručně z historie domu U Zlatého slunce v Plzni: Dům zaujímá nároží Sedláčkovy a Prešovské ulice. Z gotické stavební etapy, která odpovídala typu domové dispozice na široké parcele se střední vstupní síní, se celistvěji zachovalo nebo bylo zjištěno v suterénu a v přízemí původní, pravděpodobně dvoudílné jádro. Zásadní pozdně barokní přestavba proběhla v roce 1777. Podle stylových znaků se za jejího autora považuje plzeňský stavitel Antonín Barth (1735/6-1813). Na průčelí do Prešovské ulice je vysoká nika s konchou, kterou zdobí domovní znamení - plošný zlacený reliéf slunce. Hlavní místnosti v předním domě mají poměrně náročnou starou malířskou výzdobu stěn. V nedávné minulosti nebyl dům využíván a chátral. Zubožené památky se ujali plzeňští památkáři v roce 1998. Krátce nato zajistili její celkovou obnovu. Dům U Zlatého slunce slouží Národnímu památkovému ústavu, územnímu odbornému pracovišti v Plzni - a tím i veřejnosti - dodnes. V mázhausu se pořádají fotografické výstavy, sklep je využíván pro pořádání odborných přednášek a konferencí. Dům patří mezi nejlépe udržované památky v historickém jádru Plzně.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka