Pilsner Fest, oslava uvaření první várky plzeňského ležáku, začíná už v sobotu!

Už v sobotu 3. října mohou všichni milovníci českého tradičního piva oslavit v Plzni 173. narozeniny Pilsner Urquell. Tradiční Pilsner Fest oživí město pivovarským duchem a připomene historický okamžik, který se odehrál v říjnu 1842, když sládek Josef Groll uvařil v místním pivovaru první várku slavného plzeňského ležáku.

Cílená propagace v Plzni

Kdo však bude chtít zažít pivovarskou atmosféru a navštívit místo vzniku plzeňského originálu dříve, může si užít narozeninový nefiltrovaný Pilsner Urquell v kombinaci s výborným jídlem už v pátek 2. října večer na pivovarském nádvoří.

Co byste měli ještě o Pilsner Festu vědět?

Pilsner Fest začne letos už vpátek: předvečer festivalu nabídne posezení u dobrého jídla a piva

Letošní Pilsner Fest, který připomene už 173 let od uvaření první várky světoznámého plzeňského piva Pilsner Urquell, bude mít vtomto roce novou podobu. Oslavy zrození věhlasného ležáku totiž nově potrvají 1,5 dne. Klasickému sobotnímu programu bude předcházet speciální páteční podvečer plný dobrého jídla a unikátního nefiltrovaného piva Pilsner Urquell. Plzeňský pivovar otevře své brány už vpátek 2. října 2015, a to v 16:30. Na všechny návštěvníky bude na jeho nádvoří čekat kromě výtečného plzeňského piva vnefiltrované podobě také kvalitní jídlo zčerstvých surovin nebo hudba převážně lokálních kapel. Na úvod zahrají Mediterian (world music), vedruhé části večera pak vystoupí dívčí vokální uskupení Suit Up a punk-rock’n‘rollová kapela Sqost. Představí se i některá tradiční pivovarská řemesla. Sobotní program začne v11.00. Vstup je oba dva dny zdarma.

Slavit se bude i na náměstí Republiky a dalších místech

Pro všechny příchozí je na Pilsner Festu připraven nevšední program, jenž se odehraje vareálu Plzeňského Prazdroje, ale nově také na plzeňském náměstí Republiky. Dvě hlavní centra Pilsner Festu – pivovar a náměstí, pak propojí ještě speciální koridor sdobrým jídlem i pivem, žongléry a dalšími tradičními artisty či autentickou hudbou vpodobě průvodové dechovky a flašinetářů. Doprovodný program čeká návštěvníky také poblíž podchodů a lávek cestou zpivovaru na náměstí.

Zdůvodu bezpečnosti se chystají uzavírky některých komunikací

Aby byla zajištěna maximální bezpečnost všech návštěvníků, dojde k zúžení silnice I.třídy U Prazdroje směrem od Prahy do centra, kde bude pravý pruh vyblokován pro potřeby návštěvníků. Tato uzavírka bude trvat od pátku 2.října (22:00) do neděle 4.října (04:00). Po celou sobotu bude také platit zákaz průjezdu a parkování na náměstí Republiky a bude zakázán vjezd na náměstí Republiky ulicí Františkánská.

Přípitek se symbolicky uskuteční v18:42

18:42, to je čas, kdy si 3. října všichni milovníci plzeňského ležáku společně připijí na jeho počest a slávu. Čas odkazuje k velmi významnému roku 1842, kdy spatřila světlo světa vůbec první várka slavného originálu a začala šířit věhlas plzeňského piva doma i ve světě. Slavnostní přípitek se uskuteční současně na obou scénách Pilsner Festu, v areálu Plzeňského Prazdroje i na náměstí Republiky. Pronesou ho hlavní představitelé pivovaru, stejně jako zástupci města Plzně, které se stalo partnerem narozeninové oslavy a je pro letošní rok vyhlášeno Evropským hlavním městem kultury. Plechovky určené k hromadnému přípitku se začnou v areálu pivovaru a na náměstí rozdávat v 18:00.

  • Přijďte si prohlédnout autentická místa plzeňského pivovaru – i v noci

  • Stejně jako každý rok, i letos si mohou návštěvníci Pilsner Festu ozvláštnit festivalový den netradiční prohlídkou pivovaru Plzeňský Prazdroj nebo Pivovarského muzea vPlzni za snížené ceny. Na závěr Dnů českého piva jsou pro ně vrámci Noci otevřených pivovarů připraveny také speciální komentované večerní prohlídky. Zaměří se na historii zlatého ležáku a příchozí netradičně zavedou například do pivovarské bednárny, která je v průběhu roku návštěvníkům nepřístupná a kde uvidí mistry bednářského řemesla při práci. Vrámci prohlídky zavítají také do historických sklepů, kde dodnes kvasí a zraje část piva Pilsner Urquell. Čeká je tam ochutnávka nefiltrovaného ležáku čepovaného přímo zdubových sudů a setkání sjedním ze zakladatelů pivovaru, Václavem Mirwaldem. Díky velkému zájmu budou prohlídky pivovaru probíhat každých 15 minut za sníženou cenu 70Kč. První začne v10.00 a poslední skupina vyrazí na trasu ve 21.00. Pivovarské muzeum bude otevřeno včase od 10.00 do 19.00, za sníženou cenu 50 Kč.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 01.10.2015 07:10




8 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka