Plzeň si připomněla Tomáše Garrigua Masaryka

Vedení Plzeňského kraje, města Plzně a Městského obvodu Plzeň 3 si ve středu 7. března odpoledne připomnělo narození prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Po položení květinových věnců k soše na Masarykově náměstí zazněla i česká státní hymna.

Jarní servisní akce AUTO CB

Narození Tomáše Garrigua Masaryka si město připomíná každý rok. Letos už je tomu 169 let, kdy se tento významný český politik a pedagog narodil. Slavnostního aktu se kromě zástupců města, Plzeňského kraje, Západočeské univerzity v Plzni, policie, občanských sdružení a spolků zúčastnil i starosta MO Plzeň 3 David Procházka, I. místostarosta MO Plzeň 3 Petr Baloun a místostarostové MO Plzeň 3 Ondřej Ženíšek a Stanislav Šec.

Tomáš Garrigue Masaryk byl profesor, publicista, filosof a poslanec. Bojoval za národ, pravdu i proti bezpráví. Za války se stal hlavou protihabsburského odboje. K jeho osmdesátým narozeninám byl roku 1930 přijat zákon o zásluhách T.G. Masaryka, obsahující větu „Tomáš Garrigue Masaryk zasloužil se o stát“, a po odchodu z funkce roku 1935 ho parlament znovu ocenil a odměnil za jeho osvoboditelské a budovatelské dílo. Narodil se 7. března 1850 v Hodoníně, zemřel 14. září 1937 v Lánech.

Foto Vít Štaif

Fotogalerie
Autor: Miroslav Knotek Článek může obsahovat komerční sdělení.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
08.03.2019 19:00




0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka