Plzeňský ležák slaví 175. narozeniny na Pilsner Festu už tuto sobotu

Tradiční Pilsner Fest startuje v sobotu 7. 10. v 11 hodin v areálu Plzeňského Prazdroje a na náměstí Republiky v Plzni.

Cílená propagace v Plzni

Festival připomíná uvaření první várky plzeňského piva v roce 1842. Oslavy začnou v 11:00, vstup je zdarma. Návštěvníci se mohou těšit na nefiltrovaný ležák Pilsner Urquell, skvělou gastronomii a bohatý hudební a doprovodný program.

Na Pilsner Fest budou připraveny dvě scény – jedna v pivovaru s moderátorem Alešem Hámou, druhá na plzeňském náměstí s Jiřím Pelnářem. „Hlavní hvězdou festivalu bude speciální nefiltrovaná várka piva Pilsner Urquell a na několika místech bude k dostání pivo přímo z tanku. Ve velkokapacitních stanech návštěvníci zažijí jedinečnou atmosféru jako v restauraci a vychutnají si perfektně načepované pivo ve skle,“ říká Václav Berka, starší obchodní sládek Plzeňského pivovaru. Čepovat budou zkušení finalisté soutěže o nejlepšího výčepního plzeňského ležáku Master Bartender. „Celkem bude k dispozici 150 výčepních pivních kohoutů, půllitr piva Pilsner Urquell v klasické i nefiltrované podobě bude stát 40 Kč.“ dodává Berka.

Neodmyslitelnou součástí Pilsner Festu je společný přípitek v 18.42, který přímo odkazuje k roku 1842, kdy sládek Josef Groll uvařil první várku plzeňského originálu. Připíjet se bude současně na obou scénách. Těsně před slavnostním okamžikem se narazí dva 175 litrové dřevěné sudy piva.

V rámci programu budou připraveny ukázky práce bednářů, jejichž řemeslo má v pivovaru tradici už od jeho založení. I díky jejich práci je totiž pivovar schopen vyvážet plzeňský ležák do více než 50 zemí světa. Bednáři na místě představí své řemeslo a ukážou, jak probíhá výroba dřevěného sudu od opracování až po jeho složení. „Ten, kdo bude chtít, si může vyzkoušet prolézt otvorem v pivním sudu, složit sud na čas nebo vypálit logo Pilsner Urquell – 175 let na dřevěný základ, kterým bednáři svou práci na sudu zakončují,“ zve vedoucí úseku uměleckých řemesel Petr Tůma. Plzeňští bednáři si navíc pro všechny nositele jména Bednář nebo Bednářová připravili soutěž, ve které – pokud se na festival osobně dostaví –mohou vyhrát speciální prohlídku pivovaru a malý dárek od Pilsner Urquell. „Stačí se při příchodu do pivovaru a na náměstí Republiky zaregistrovat v infostánku, kde se dozví vše potřebné,“ upozorňuje Petr Tůma.

Otevřen bude i pivovar díky speciálním festivalovým prohlídkám, které se zaměří jak na historii zlatého ležáku, tak na jeho unikátní výrobu. Návštěvníci prvně nahlédnou do elektrocentrály, kde se dozví o Františku Spalkovi, jenž se zapsal do historie pivovaru tím, že mu umožnil nezávislost na dodávkách vody a elektřiny. Součástí prohlídek bude rovněž návštěva bednárny, která běžně není veřejnosti přístupná a ochutnávka nefiltrovaného ležáku čepovaného přímo z dubových sudů. Prohlídky se budou konat od 10.00 do 20.00 hodin, každých 15 minut. Vstupenky budou v prodeji v Návštěvnickém centru pivovaru. Vstupné je 100 Kč.

Atmosféru na festivalu zpříjemní hudební program. Hrát budou například Support Lesbiens, Monkey Business, Mňága a Žďorp, Sto zvířat, Lenny, Jelen a další.

Na místo vzniku tradičního piva odveze zájemce z Prahy speciální vlak, který bude pro všechny jeho gratulanty zdarma. Cílem je zároveň podpořit zodpovědnou konzumaci, a zajistit tak všem návštěvníkům z Prahy a okolí bezpečný odvoz z akce. Vlak odjíždí v 10.25 z pražského Hlavního nádraží a zpět do Prahy se vrací ve 23.30. Celkem má vlak pět stanic – Praha Smíchov, Beroun, Zdice, Hořovice, Rokycany a jeho finální stanicí je Plzeň. Cesta trvá přibližně 1h 45 min.

A kde ještě si na čepovaném Plzeňském Prazdroji  můžete pochutnat?

Zajímá vás, kde si můžete vychutnat lahodné plzeňské pivo a dobré jídlo? Navštivte Švejk restaurant U pětatřicátníků, který je součástí originální české koncepce Švejk restaurantů.
V každé restauraci ŠVEJK najdete originální dobové doplňky, které byly součástí prvorepublikových hostinců. Výčepní nosí „švejkovskou čepici", bílou košili, šedé kalhoty a kšandy. Servírky mají červenou sukni a bílou halenku.

Tipy pro fajnšmekry

Na závěr vám k informacím o lahodném pivu přidáme také tipy na rozvoz jídla v Plzni, kvalitní cateringové služby, specialisty na uspořádání svatby a zajímavý tip na možnost uspořádání firemního večírku s ubytováním:


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
06.10.2017 11:36




0 +
 
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka