Podmínky pro hnízdění ptactva se v centrálním obvodu zlepší

Každá vyspělá a moderní lidská společnost se stará nejen o své občany, ale i o volně žijící zvířata. Žijeme s nimi ve městě od nepaměti, a tak se obvod rozhodl, že tentokrát podpoří i tuto opeřenou skupinu.

Jarní servisní akce AUTO CB

Každá vyspělá a moderní lidská společnost se stará nejen o své občany, ale i o volně žijící zvířata.  Žijeme s nimi ve městě od nepaměti, a tak se obvod rozhodl, že tentokrát podpoří i tuto opeřenou skupinu.

V důsledku urbanizace a změny krajiny drobného ptactva všeobecně ubývá. V rámci nezbytně nutné údržby zeleně a bezpečnosti jeho uživatelů mizí přestárlé stromy, které sloužily ptactvu jako přirozené hnízdní dutiny.  Vidět sýkory, špačka či vrabce v městských parcích je čím dál větší vzácností, a bylo by dobré tyto pěvce do parků zase vrátit. Zejména pak na území našeho obvodu a do sadového okruhu obzvláště.

„Po odborné konzultaci s DES OP -  Záchrannou stanicí živočichů Plzeň jsme zakoupili speciální ptačí budky a budky pro netopýry, abychom vytvořili vhodnější podmínky pro hnízdění ptactva a na území MO Plzeň 3. Jednak tím prospějeme samotnému ptactvu a také tím oživíme městský prostor, zejména centrum města“, informuje David Procházka, starosta plzeňského centrálního obvodu.

Odbornou záštitu nad akcí včetně instalace budek realizovala Záchranná stanice živočichů Plzeň (www.desop.cz), která záměr obvodu vítá a podporuje.

„Cílem celé akce je nejenom nabídnout drobným pěvcům žijícím v parkovém okruhu kvalitní a bezpečné hnízdní možnosti, ale i výchovně působit na širokou veřejnost. Sady denně projde velké množství lidí a až uvidí, že město se stará o bydlení nejen svých lidských obyvatel, ale i těch ptačích, třeba si budou chtít stejnou budku pro své opeřence pořídit i oni.  Navíc hnízdící ptáci jsou určitým oživením lokality a určitým indikátorem zdravého životního prostředí a stylu. Prostě zejména drobní zpěvní ptáci do parků a k zeleni podle mě patří“, říká Karel Makoň, vedoucí DES OP Záchranná stanice živočichů Plzeň.

V první etapě projektu se jednalo o 24 budek, které obvod nechal rozmístit do sadového parkového okruhu vnitřního města. Budky odborně instalovala Záchranná stanice živočichů Plzeň tak, aby nepřekážely, nepoškozovaly zeleň, a co nejvíce potěšily jak ty, pro které jsou určeny, tak i návštěvníky parku. Podle toho jak ptáci a netopýři budky obsadí, tak bude obvod následovně v podpoře biodiverzity ve městě pokračovat a to zejména v okrajových částech obvodu a multifunkčním areálu Škodaland.

„Chceme jít příkladem a přistupovat zodpovědně k životnímu prostředí a byli bychom rádi, kdyby i občané, kteří k tomu mají vhodný prostor, pořídili pro ptactvo podobné budky,  dodal starosta David Procházka

Fotogalerie
Autor: Miroslav Knotek Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 18.02.2020 14:29




0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka