Poprvé v Plzni: mezinárodní operní festival Armel

Mezinárodní maďarský operní festival Armel bude letos poprvé hostit Plzeň. Ve Velkém divadle se v rámci soutěže představí v prvním červencovém týdnu tři zahraniční divadla, operní soubor Divadla J. K. Tyla vystoupí s dvěma jednoaktovkami pod souhrnným názvem Mozart a smrt. Toto představení se odehraje jak v Plzni, tak v Budapešti, kde proběhne druhá část festivalu a závěrečné vyhodnocení s

Cílená propagace v Plzni

Letos se koná již osmý ročník. Hlavní zvláštností, kterou se Armel odlišuje od desítek až stovek pěveckých soutěží po celém světě, je to, že tu sólisté nesoutěží přednesem árií na pódiu, ale během představení přímo v rolích vybraných pěti inscenací. Ty doma nastudují zúčastněná divadla z různých zemí v rámci svého domácího repertoáru a ve finále je přijedou předvést do divadla, které festival hostí. Letos se pět představení odehraje vBudapešti a čtyři vPlzni.

Smyslem soutěže tedy není jen prezentace krásných hlasů, ale umění vytvořit operní roli v její komplexnosti pěvecké a herecké v rámci inscenace jako celku. Armel tak zachytil operní trend posledních let, kdy význam scénické podoby a hereckého umění v opeře stále roste. Armel festival také podporuje divadla v tom, aby hrála soudobé opery, a snaží se zapojovat takové operní režiséry, kteří se v opeře zaměřují na netradiční inscenační výklady.

Divadlo J. K. Tyla patří mezi stálé partnery festivalu Armel od roku 2010. Soutěže se dosud zúčastnilo s inscenacemi Sluha, Rigoletto, V kárném táboře, Parodie a Šaty, jaké svět neviděl. Letos přispěje dvojicí jednoaktových oper Mozart a smrt. „První znich, Mozart a Salieri, je koncipovaná jako psychologické drama se silným generačním tématem - na jedné straně zralý zkušený Salieri, který už ale nemá životní energii, na druhé straně Mozart bez zásluh a zkušeností, ale plný elánu a radosti. Salieri nakonec Mozarta otráví. Druhá opera začíná tím, že Mozart ve skutečnosti nezemřel, ale odstěhoval se do italského Pesara, kde skládá opery za netalentovaného studenta hudby Gioacchina Rossiniho,“ přibližuje děj šéf opery DJKT Tomáš Pilař.

Vprojektu se představí i mladí pěvci zItálie, Polska a Maďarska. Výtvarník Aleš Valášek srežisérem Tomášem Pilařem připravili jedinečné výtvarné provedení sřadou zajímavých světelně vizuálních prvků. Mozart a smrt měl premiéru 20. června ve Velkém divadle, soutěžní představení proběhne ve středu 24. Června od 19 hodin.

Ostatní tři soutěžní představení budou moci Plzeňané shlédnout vprvním červencovém týdnu.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 23.06.2015 15:52




8 +
 
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka