Přechod z DVB-T na DVB-T2 odstartoval

Jen několik málo procent domácností je dnes vybaveno televizory s příslušným dekodérem DVB-T2, a proto bude potřeba zakoupit buď nový set-top box nebo vyměnit celou TV.

Cílená propagace v Plzni

V současné době lze v České republice přijímat televizní signál mimo jiné i prostřednictvím digitálního pozemního vysílání ve standardu DVB-T. Ačkoliv to není dlouho, co se vypínaly analogové vysílače a zapnuly se ty digitální, je tu další změna, kde bude nový standard označovaný jako DVB-T2. Každá změna něco stojí a ani přechod na DVB-T2 nebude výjimkou.

Co je vlastně ono zmiňované DVB-T2 a kdy se spustí?

DVB-T2 je nový standard digitálního pozemního televizního vysílání, který má v roce 2021 zcela nahradit současný standard DVB-T. Aktuálně probíhá postupné spouštění nových přechodových sítí ve standardu DVB-T2 + HEVC. Postupné vypínání DVB-T začne už letos a definitivně by mělo skončit v roce 2021. To je dlouhá doba, za kterou se může na televizním trhu změnit velice mnoho věcí. V ČR se dá očekávat podobný vývoj, kterým prošlo Slovensko, kde v pozemním vysílání „přes anténu“ je řada nejpopulárnějších televizních stanic k dispozici jen za poplatek.

Co pro Vás bude znamenat přechod z DVB-T na DVB-T2?

Stávající zařízení (televize nebo set-top boxy), které jsou schopny přijímat DVB-T nebudou schopné přijímat signál v DVB-T2. A bohužel to platí do slova. I když máte novější zařízení, které podporuje kódování MPEG4, Full HD rozlišení a podobné technologie, pokud výslovně není v návodu uvedena podpora DVB-T2 a zároveň HEVC, tak zařízení nebude schopno přijímat toto vysílání. V tomto případě je nutné pořídit set-top-box nebo vyměnit televizi. Dále také hrozí výměna nebo přenastavení antény. 

Při výběru nové TV nebo set-top boxu buďte opatrní!

Aby toho nebylo málo, tak Vaší televizi nestačí jen DVB-T2 tuner. Vaše televize musí umět kombinaci DVB-T2 + HEVC. DVB-T2 říká, že signál bude šířen podle nového standardu a televize ho tím pádem bude umět zachytit. HEVC (nebo též H.265) je obrazový formát, ve kterém budou programy kódovány do digitální podoby. Je to něco podobného jako kódování MPEG2 a MPEG4, ve kterých se televizní signál šířený pozemním vysíláním kóduje nyní. Takže televize s DVB-T2 bez podpory HEVC Vám bude k ničemu, protože sice kanál naladíte, ale obraz neuvidíte. V naší nabídce najdete set-top boxy, které budou účel splňovat.

Řada výrobců televizí začala již do nových televizí montovat DVB-T2 tuner s podporou HEVC. Pokud nyní kupujete televizi určitě se vyplatí mírně připlatit a pořídit si televizi s DVB-T2 tunerem, doporučujeme však koupit TV podporující i jiné standardy, např. DVB-S2, DVB-C. Při koupi televize dejte pozor, aby nová televize podporovala DVB-T2 ve spojení s formátem HEVC. To Vám umožní příjem pozemního vysílání v nejbližší době. Bohužel se nedá zaručit, že v krátké době po zavedení DVB-T2 nedojde opět ke změně standardu. Proto se nespoléhejte pouze na TV podporující tento jediný standard. Podívat se můžete do naší nabídky TV všech úhlopříček

Nové měřáky pro DVB-T2 

Ani naši technici už nevystačí s měřáky, které jim sloužily několik let a jistě by ještě pár let vydržely. Museli jsme jít s dobou a pořídit měřáky nové, které budou schopné DVB-T2 zachytit a změřit. DVB-T2 bez kvalitního měřáku zkrátka nezměříte a nenastavíte.

Naštěstí přechod na DVB-T2 není jedinou cestou, jak si zajistit kvalitní a spolehlivý příjem televizního vysílání. Nechcete-li mít starosti s DVB-T2 přejděte na modernější a perspektivnější způsoby příjmu TV přes internet nebo satelit.

Potřebujete poradit s přechodem na DVB-T2? Obraťe se na nás!

Náši proškolení anténáři se Vám bude plně věnovat a pomohou Vám najít nejlepší možné řešení, které bude vyhovovat Vašim potřebám a požadavkům.

ELEKTRO EFEKT s.r.o.
Sportovní 783
339 01 Klatovy

Telefon: +420 376 322 653
Mobil: +420 724 824 420
E-mail: info@elektroefekt.czeshop@elektroefekt.cz; marketing@elektroefekt.cz
E-shop: http://www.elektroefekt.cz



Autor: Elektro Efekt Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
út 08.05.2018 17:01




2 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka