Prokletí rodu Baskervillů aneb Pozor zlý pes!

V režii Petra Svojtky se začíná připravovat už osmá inscenace festivalu Divadelní léto pod plzeňským nebem, který pravidelně oživuje dění v centru města. Kulisou pro hru Prokletí rodu Baskervillů aneb Pozor zlý pes! se tentokrát stane Proluka v Křižíkových sadech. Anglická detektivní klasika s Sherlockem Holmesem se tu odehraje na přelomu června a července, od 28. 6. do 9. 7.

Jarní servisní akce AUTO CB

Po sedm dalších večerů pak diváci v Proluce zhlédnou reprízy velmi úspěšné loňské komedie Lhář s Romanem Zachem v titulní roli.

Ve spolupráci s Tancem Praha chystá Divadelní léto do Proluky i dvě mimořádně zajímavá taneční a pohybová představení - One step before the fall a NOs. Festival pořádá PaNaMo, z.s., spolupořadatelem je Statutární město Plzeň a koproducentem Divadlo Alfa.

Autory dramatizace Psa baskervillského A. C. Doyla jsou Jiří Janků a Petr Svojtka, který se také ujal režie. Stejný titul už realizovali s Divadelním sdružením CD 2002 Praha vroce 2002.

„Už odsamého začátku, kdy jsem začal uvažovat o tom, že bychom přivedli na Divadelní léto hostujícího režiséra, chtěl jsem Petra Svojtku! Byl spoluzakladatelem kultovního divadla CD 94, které jsem jako student DAMU doslova hltal, a pak mě dvakrát režíroval vPlzni. Byly to dvě bezvadné komedie – Příběhy obyčejného šílenství a Poručík z Inishmoru. Na jevišti nás nešetřil - ani náhodou - házel po nás PET lahve! Ale stejně byl vždycky oblíbený a výsledek stál za to. Věřím, že bude stát i tentokrát, a já se zase rád svěřím do jeho rukou jako herec,“ říká umělecký ředitel Divadelního léta, režisér a herec Vilém Dubnička.

Obsazení jednotlivých rolí se vsoučasné době řeší. Stejně jako v předchozích letech se v originální inscenaci pod širým nebem sejdou herci z plzeňských profesionálních souborů, ke kterým se připojí nejméně jeden herec či herečka zvučného jména z pražských divadel.

Premiéra Psa baskervillského se uskuteční v neděli 28. června inscenaci pak do 9.července čeká celkem 10 repríz.

Od 12. do 18. 7. se v Proluce odehraje sedm představení komedie Carla Goldoniho Lhář, která měla v loňském roce premiéru na scéně na náměstí Republiky.

Součástí festivalu bude už druhým rokem Taneční léto pod plzeňským nebem ve spolupráci sTancem Praha.

Nejprve se vProluce 17. a 18. 6. představí pozoruhodný multižánrový projekt tanečnice Lenky Vacovské a zpěvačky Lenky Dusilové One step before the fall.

23. 7. se rovněž v Proluce odehraje premiéra tanečně pohybového představení NOs vrežii Viléma Dubničky a choreografky Adély Laštovkové Stodolové, po níž budou následovat dvě reprízy 24. a 25. 7. Inscenace pro 6 herců a tanečníků propojí pod otevřeným nebem klasickou činohru a tanec.

Vstupenky na jednotlivá představení se začnou prodávat 1. 4. na portálu Plzeňská vstupenka. Do té doby mají přednostně možnost výběru vstupenek všichni, kdo si zakoupili vánoční dárkový voucher. „Zájem o dárkové vouchery nás velmi potěšil. Prodalo se jich celkem 212 a já bych našim divákům ráda poděkovala za důvěru – koupili si je, aniž by tušili, jaký titul budeme letos uvádět,“ říká ředitelka Divadelního léta pod plzeňským nebem Marcela Mašínová.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
20.03.2015 17:51




3 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka