Rozhovor s Pavlem Zachou - autorem knihy Správné dítě

Kniha "SPRÁVNÉ DÍTĚ" je ve skutečnosti mnohem víc, než jen knížka. Je to zároveň dobrodružná hra a cesta o třiceti zastaveních, která může dítěti navodit krásné a smysluplné mládí a přivést ho na chuť pestrým aktivitám.

Cílená propagace v Plzni

Kniha Správné dítě - Cesta za hvězdami Kamevédy má bavit především malé děti

Knížka není určena jen pro rodiče, ale má bavit především malé děti. Kniha je zároveň hrou, která odráží filozofii Kamevédy.  Velká a dlouhodobá hra "SPRÁVNÉ DÍTĚ" je ve skutečnosti mnohem víc, než jenom obyčejná hra. Je to dobrodružná cesta o třiceti zastaveních, která může dítěti navodit krásné a smysluplné mládí a přivést ho na chuť některým aktivitám, dovednostem a koníčkům, které by jinak třeba nikdy nepoznalo ani nevyzkoušelo. 

Rozhovor s autorem knihy JUDr. Pavlem Zachou

Proč jste napsal knihu Správné dítě?

První dvě knihy byly spíš učebnice pro určitou část moderních a obětavých rodičů, kteří chtějí dát svým dětem ten největší možný dar do života - pevné zdraví, možnost v některých oborech skutečně vyniknout a prožít úspěšnou kariéru a skvělý život. Ty knihy mají za úkol přinášet inspiraci, zamyšlení i konkrétní postupy. Bránil jsem se psaní přesných návodů s odůvodněním, že podmínky v každé rodině a v prostředí, kde žije, jsou jiné, specifické, a rodiče musí hledat s ohledem na ten fakt své vlastní optimální cesty a formu výchovy. Ale přesto rodiče chtěli mít nějaké přesné návody a postupy. Zaměření na rodiče v rámci Kamevédy je myslím logické, protože se jedná o rozvoj počínající hned po narození a ten mohou provádět vlastně jen rodiče či další členové rodiny.

Proto jsem se rozhodl další knihu zaměřit více na děti, obsahuje mnoho hezkých ilustrací malíře Petra Šrédla, kterému se to pojetí a moje představy podařilo přesně vystihnout. Děti uvidí hezké obrázky, ke každému úkolu si mohou přečíst inspirativní příběh podle skutečné události, rodiče nebo instruktoři mají k dispozici přesný popis úkolu, jeho kritéria, upozornění na možná rizika atd. Takže kompletní návod. Kromě toho chceme od příštího roku organizovat pro rodiče a děti víkendové kempy s touto tématikou a letní tábor Kamevéda.

Jak dlouho projekt vznikal?

Čímsi, co se dlouhodobé hře Správné dítě velmi vzdáleně podobá, jsem si prošel už sám ve svém mládí, takže ta semínka toho, jak prožít skvělé a smysluplné dětství, tam tak nějak vždy byla. S našimi dětmi jsme převážnou část úkolů plnili, ale ještě to nemělo podobu uceleného herního systému se sběratelským prvkem, kdy si za splněný úkol můžete připevnit zlatou hvězdu na kšiltovku. Takže jsem tuto knížku propracovával asi rok a půl, ale s mnoha přerušeními způsobenými prací na knize Strategie úspěšné výchovy a také na novém webu Kamevéda.

Co znamená Kamevéda?

Název Kamevéda jsem vytvořil asi před pěti roky. Tehdy jsem dokončoval první knihu Jak vychovat šampiona a bylo zřejmé, že celou to novou nesmírně dobrodružnou výchovu je třeba nějak nazvat, aby se celkově usnadnila komunikace. Při rozhovorech s rodiči v tehdejší době zabralo několik minut už jen to v kostce jim popsat, o co se vlastně jedná.

Nejprve jsem používal název: Komplexní Multirozvojová Výchova Dětí a z toho vzniklou zkratku KMVD. Potřeboval jsem ale jediné slovo a tak jsem nakonec dospěl k názvu Kamevéda. Zní to možná trochu jako nějaké východní učení, ale není to nic takového, jen slovo vzniklé z této zkratky. Dnes už je Kamevéda i na Wikipedii a dost lidí ví, že něco takového existuje, stovky rodin se jí nechaly inspirovat a vedou podle ní své děti.

Domnívám se, že Kamevéda je úplně nová a moderní výchova, která před sebou má skvělou budoucnost. Rodiče s její pomocí mohou svým dětem připravit podmínky pro úspěšný život a šťastné mládí, založit vysokou imunitu, odolnost a otužilost, vychovat své děti vyváženým a komplexním způsobem díky neustálého prolínání pohybové, intelektuální i umělecké činnosti. Vše postupně směřuje k vytvoření ideálních podmínek pro úspěšnou kariéru i v těch nejatraktivnějších oborech - kde toho ale dnes musíte hodně umět, protože konkurence je obrovská. Kamevéda se ani tak nezaměřuje na úspěch v rámci republiky při své maximalistické verzi, ale pokouší se vytvářet podmínky pro úspěch dítěte ve světovém měřítku. Specifické je především to, že vše začíná již brzy po narozením, mnoho věcí vlastně ještě před ním. Chce to ale jednu věc - maximální orientaci rodičů na své dítě, soustředění energie, času a prostředků do jeho rozvoje na úkor mnoha jiných, podle mého názoru postradatelných věcí.

Máte recept na to, jak vychovat správné dítě?

Domnívám se, že ten recept už mám, ale není to ukončené, nýbrž stále probíhající proces. Tvoříme metodiku a filozofii výchovy Kamevéda. Jedná se o komplex problematik, který počíná výživou matky během těhotenství, otázkami spojenými s pediatrií, založením vysoké imunity a otužilosti od mládí, rozvojem pohybových a intelektových schopností již v době, kdy to rodičům dříve ještě vůbec nepřišlo na mysl.

Současně se ale jedná o věkové období, kdy se dítě v těchto oblastech může rozvíjet nejrychleji. Zabýváme se problematikou kojeneckého věku, ale vše končí rubrikami, jako je problematika zisku stipendií na zahraničních univerzitách, sportovními agenturami a sportovním scoutingem, či sportovním právem. Jedná se o nesmírně široký komplex problematik, které je třeba propracovávat do hloubky a ve srozumitelné formě je předkládat rodičům.

Ještě před čtyřmi roky se na mě hodně rodičů dívalo jako na úplného blázna s ohledem na rozvoj dítěte už v prvním roce života, dnes je situace jiná, věda nezvratně potvrdila základní principy fungování Kamevédy a už dokonce i dlouho "spící" čeští vědci si za těmito závěry stojí. Už to nejsou pouze obecná prohlášení v nic neříkající rovině, že pohyb malým dětem prospívá...ale i naši vědci už dnes mají odvahu prohlásit do médií, že imunita dítěte je dotvořena ve třech letech a v šesti letech je prakticky uzavřen limitní potenciál  pohybového rozvoje člověka. Co nerozvinul do dovršení šesti let věku, to už později nelze dohnat ani napravit. To jsou přelomové závěry, které dávají Kamevédě zelenou i v Česku.

Řekněte nám něco o Vašich dětech? Jsou ve Vašich očích šampioni?

Svoje děti nepovažuji za šampiony a nikdy jsem je tak nenazýval. Mnozí to možná takto brali už vzhledem k názvu první knihy - Jak vychovat šampiona a vysvětlili si to jako tvrzení, že jsme s manželkou šampiona vychovali. Ale tak se na to nedívám ani jsem to nikdy neřekl nebo nenapsal. Nechlubím se tím, že jsem vychoval šampiona.

Ale tvrdím, že Kamevéda má potenciál ve své maximální verzi umožnit každé rodině šampiona vychovat, jedno v jakém oboru. Americký molekulární biolog na základě svých zkoumání tvrdí, že každé narozené dítě si na svět nese tři až pět oblastí, ve kterých může doszáhnout velkého úspěchu. Jde jen o to poskytnout dětem prostor pro rozvoj, silné stránky včas rozpoznat a odpovídajícím způsobem podporovat. To je smysl Kamevédy.

Pokud používám odkaz na své děti, tak příběh syna slouží k potvrzení správných principů Kamvédy a její reálné funkčnosti. Vezměte si, že si nakonec po dokonale všestranné průpravě v útlém mládí vybral sport - lední hokej, který jsem já osobně nikdy nehrál, neměl jsem v prostředí žádné kontakty a neměl možnost na cokoliv navázat. V určitých fázích jsem proti prostředí musel i bojovat, protože podle mého názoru nefunguje dobře a není nastaveno na výchovu špičkových jedinců. A i přes tyto handicapy syn nakonec skončil v draftu NHL na 6. místě, dokonce jako nejlepší Evropan vůbec, a v 19. letech hraje NHL.

Dcery začínaly s Kamevédou v osmi a deseti letech, tedy mnohem později, a možnost pro rozvoj největšího potenciálu už byla za nimi. Přesto si vedly relativně velice úspěšně, se sportem nakonec skončily, ale vystudovaly VŠE v Praze a mají se docela dobře na české poměry. Především ale ovládají téměř všechny dostupné sporty, umí se ke všemu postavit a věřím, že jsou schopny velmi dobře vychovat i svoje děti.

Je Vaším cílem pomáhat rodičům vychovat šampiony a všestranné silné osobnosti?

Ano, za hlavní smysl a cíl rozvoje Kamevédy považuji pomoc českým rodinám a českým dětem. Je to snaha o zastavení brutální degenerace, které v posledních letech graduje bez toho, že by na to společnost dokázala adekvátně reagovat. Je to přírodní, férová a poctivá cesta jak vychovat silné, šťastné, zdravé a úspěšné děti. Děti, o které bude doma i ve světě zájem a které mohou prožít dobrodružný, zajímavý a úspěšný život. Vše, co se v rámci Kamevédy děje, má svoji logiku a důvod, přitom je to formou hry a zábavy. U malých dětí si ani nelze jinak počínat, protože by to nefungovalo. Skutečně tvrdá práce přichází později, až dítě začne brát rozum a vytvoří si vztah ke své činnosti, zamiluje si ji a získá motivaci něco ve svém oboru dokázat. K tomu, aby bylo možno efektivně pomáhat, nestačí sám jeden člověk. Proto jsme letos založili spolek Kamevéda z.s., jehož jsem předsedou. Jsou tam lidé, kteří v životě něco dokázali a kterých si nesmírně vážím. Spojení s nimi umožňuje pracovat na vyšší úrovni, než kdybych stále působil jako sám voják v poli.

Proč by si měli rodiče pořídit vaši poslední knížku?

První dvě knížky o Kamevéda mohou celkově změnit pohled rodičů na výchovu. V mnoha případech už se tak stalo. Ale je to skupina velice vyzrálých rodičů, kteří k rodičovství přistupují velmi odpovědně a s respektem. Třetí knížka má mnohem plošnější záběr. Může být užitečná pro všechny děti. Ty extrémně rozvíjené třeba směrek ke klavíru, krasobruslení nebo tenisu, aby v přírodě našly kompenzaci jednostranně zaměřené činnosti. Ale stejně dobře může obohatit a nadchnout děti, na které rodiče tolik času nemají. Ty mohou díky hře SPRÁVNÉ DÍTĚ objevit celou řadu činností, které se mohou stát jejich koníčkem, možná i budoucí profesí.

Tuto hru si může zahrát každé dítě a věřím, že část z nich se ke Kamevédě a nějaké smysluplné cestě životem dostane právě touto nenásilnou, přesto rafinovanou cestou spoléhající na tradiční metody jak dítě zaujmout. Pro rodiče je pohodlné, že nemusí nic nového vymýšlet, ale stačí s ohledem na roční období a počasí vybrat třeba na  víkend jeden nebo dva z obsažených úkolů (hvězd), a z těch si vytvořit zajímavý program na další den. Přečtením příběhu mohou motivovat děti už den předem - může sloužit jako pohádka na dobou noc.

Děkuji za rozhovor

Odkaz na knihy Kamevédy: http://www.kameveda.com/knihy-kamevedy


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka