Stále pozorní, stále v bezpečí: Opel Grandland X

Nový Opel Grandland X bude mít světovou premiéru na 67. mezinárodním autosalonu IAA ve Frankfurtu nad Mohanem (dny pro veřejnost: 14. - 24. září) a krátce nato se objeví i v showroomech prodejců automobilů Opel.

Cílená propagace v Plzni

Premiéra na IAA: Grandland X se u prodejců objeví krátce po autosalonu IAA

Nový Opel Grandland X bude mít světovou premiéru na 67. mezinárodním autosalonu IAA ve Frankfurtu nad Mohanem (dny pro veřejnost: 14. - 24. září) a krátce nato se objeví i v showroomech prodejců automobilů Opel. Grandland X si přiváží celou řadu nejmodernějších asistenčních systémů, mezi které patří například:

  • Systém varování před čelní kolizí FCW (Forward Collision Warning) s funkcí samočinného brzdění AEB (Automatic Emergency Braking) a detekcí chodců

  • Vyspělý parkovací automat (Advanced Park Assist) s prostorovým kamerovým systémem se záběrem 360°…

Bezpečnost dále zvyšuje adaptivní tempomat ACC (Automatic Cruise Control), který udržuje nastavený odstup od vpředu jedoucích vozů. A zcela novým významným prvkem, který zvyšuje bezpečnost, je systém monitorování únavy řidiče DDA (Driver Drowsiness Alert).

Podle jedné německé studie způsobí celou čtvrtinu dálničních nehod s fatálními následky řidiči, kteří usnuli za volantem (zdroj: Autoklub ADAC). V segmentu prémiových vozů jsou proto dnes již běžné systémy, které dokážu rozpoznat velmi unaveného řidiče a upozornit jej na nutnost udělat přestávku k odpočinku. A Opel nyní tento významný bezpečnostní prvek zpřístupňuje široké zákaznické skupině v modelové řadě Grandland X.

Nový kompaktní SUV model značky Opel nabízí systém varování řidiče před únavou

Systém monitorování únavy řidiče DDA upozorní řidiče vozu Grandland X výstražným signálem, pokud trajektorie jízdy a způsob řízení naznačují, že řidiče je unavený nebo nepozorný. V takové situaci zazní výrazný akustický signál a na displeji se zobrazí textové upozornění. Po třech upozorněních první úrovně vyšle systém druhé upozornění – na displeji se objeví výstražná instrukce a ozve se ještě hlasitější akustický signál. Varovný systém se samočinně resetuje při jízdě rychlostí pod 65 km/h po dobu 15 minut.

Unavený řidič je nebezpečný pro všechny účastníky silničního provozu,“ říká Peter Küspert, člen představenstva automobilky Opel odpovědný za prodej a poprodejní služby. „Systém monitorování únavy řidiče v modelu Opel Grandland X dokáže rozpoznat typické příznaky únavy a upozorní řidiče, aby si udělal přestávku dříve, než by se mohlo stát něco horšího.”

Kromě systému monitorování únavy řidiče je nový Opel Grandland X vybaven mnoha dalšími moderními asistenčními a bezpečnostními systémy. Například příplatkové adaptivní světlomety AFL LED dávají jasné bílé světlo, které dokáže proměnit noc v den, a samočinně přizpůsobují rozložení světla podle momentální jízdní situace v provozu.

K vyššímu poctu pocitu bezpečí posádky modelu Opel Grandland X přispívá i telematický systém Opel OnStar. Kromě služeb, jako je vyhledání odcizeného vozu, nabízí OnStar Wi-Fi signál v interiéru nebo pomůže unavenému řidiči najít volné parkoviště či rezervovat hotel. A pokud snad dojde k nehodě, dokáže systém OnStar samočinně nahlásit pozici vozu do asistenčního centra a hlasově propojit posádku s operátorem.

Tip pro fanoušky nových automobilů

Pokud jste fanouškem automobilů značky Opel ale i všech ostatních vozů různých značek a zajímáte se o automobilový průmysl, doporučujeme vám navštívit e-magazín o nových autech www.autonewsletter.cz. Jestliže patříte mezi prodejce automobilů a sháníte webovou aplikaci pro správu zakázek, navštivte stránky www.autoklient.cz.

Fotogalerie
Autor: Kateřina B Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka