Stigmata holocaustu – Finále Plzeň si připomene konec 2. sv. války

28. ročník filmového festivalu Finále Plzeň, který proběhne od 26. dubna do 2. května 2015 v plzeňské Měšťanské besedě, bude v rámci doprovodného programu promítat i v unikátních rekonstruovaných Loosových interiérech v Bendově ulici v Plzni. Tématem bude holocaust a antisemitismus v sekci s názvem Stigmata holocaustu. Partnerem akce je Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015 a Plzeň - TURISMUS.

Cílená propagace v Plzni

„Jako připomínku 70. výročí konce největšího válečného konfliktu 20. století jsme se rozhodli připravit akci, při které budou osobnosti společenského a kulturního života besedovat snávštěvníky promítání. Jde o osobnosti, kterým je téma holocaustu a antisemitismu znějakého důvodu blízké,“ vysvětluje výkonná ředitelka filmového festivalu Finále Eva Veruňková Košařová. Mezi hosty tak budou patřit např. Jefim Fištejn, Věra Tydlidátová či Karol Sidon. Každá beseda bude doplněna promítáním tematicky zaměřeného filmu. Návštěvníci se mohou těšit např. na Dalekou cestu Alfréda Radoka, milostné válečné drama Jiřího Weisse Romeo, Julie a tma či oskarový snímek Jána Kadára a Elmara Klose Obchod na korze.

„Oživení rekonstruovaných Loosových interiérů kulturním programem je společnou snahou všech, kteří se podílejí na programu Evropského hlavního města kultury Plzeň 2015. Považuji za skvělý nápad, že se diváci budou moci setkat takto intenzivně spříběhy, které jsou vmnohém podobné příběhům původních obyvatel Loosových interiérů, právě vrámci festivalu Finále,“ říká Jiří Sulženko, programový ředitel společnosti Plzeň 2015, která festival třetím rokem finančně podporuje.

Sekce festivalu nazvaná Stigmata holocaustu proběhne ve dvou etapách v Loosových interiérech vPlzni, Bendově ulici č. 10 od 18. 30 hod. První část je plánována od 7. do 10. dubna a druhá se pak bude konat vprůběhu festivalu od 27. do 30. dubna.

Program sekce Stigmata holocaustu:

7. 4. 2015

Host: Jefim Fištejn

Film: Daleká cesta (1948), r. Alfréd Radok, h. Blanka Waleská, Otomar Krejča st., Rudolf Deyl ml.

Strhující příběh oosudu židovské rodiny, zavlečené do terezínského ghetta je nejvýznamnějším dílem režiséra Alfréda Radoka.

8. 4. 2015

Host: Nelly Pavlásková

Film: Romeo, Julie a tma (1959), r. Jiří Weiss, h. Ivan Mistrík, Dana Smutná, Jiřina Šejbalová

Židovská dívka, která uprchla z transportu, potkává mladého studenta. Ten ji ukryje na půdě činžovního domu. Navzdory osudu se rodí láska...

9. 4. 2015

Host: Věra Tydlitátová

Film: Démanty noci (1964), r. Jan Němec, h. Ladislav Janský, Antonín Kumbera, Ivan Asič

Dva mladíci prchají z transportu smrti a stávají se zvěří štvanou senilními starci horské vesnice. Podobenství o síle moci a bezmoci.

10. 4. 2015

Host: Radovan Kodera

Film: Obchod na korze (1965), r. Ján Kadár, Elmar Klos, h. Ida Kamińska, Jozef Kroner, Hana Slivková

Oscarem oceněný snímek o poctivém a slušném truhláři, který pod nátlakem přijme arizační dekret na krámek židovské stařenky...

27. 4. 2015

Host: Karol Sidon

Film: Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou (1965), r. Antonín Moskalyk, h. Jiří Adamíra, Lenka Fišerová, Martin Růžek

Krásné Kateřině hrozí smrt v koncentračním táboře. Náhle jí svitne naděje na záchranu, dívka však netuší, že je vše řízeno nacisty.

28. 4. 2015

Host: Leo Pavlát

Film: ...a pozdravuji vlaštovky (1972), r. Jaromil Jireš, h. Magda Vášáryová, Hana Maciuchová, Július Vašek

Marušce zbývá posledních 99 dnů života. Je odsouzena za velezradu, čeká v cele smrti a před očima se jí přehrává celý život.

29. 4. 2015

Host: Marcel Hájek

Film: Musíme si pomáhat (2000), r. Jan Hřebejk, h. Boleslav Polívka, Csongor Kassai, Anna Šišková

Někteří si cestu hrdinství vyberou, jiní na výběr nemají... Příběh penzionovaného úředníka, který s manželkou ukryje židovského mladíka.

30. 4. 2015

Host: Tomáš Kraus

Film: Protektor (2009) , r. Marek Najbrt, h. Jana Plodková, Marek Daniel, Klára Melíšková

Reportér Emil Vrbata je žárlivým manželem herečky Hany. Hana je Židovka a nástup nacismu její kariéru zničí. Emilova hvězda naopak stoupá...

Předprodej vstupenek na akci Stigmata holocaustu bude zahájen ve středu 18. března 2015. Vstupenky jsou kzakoupení vInformačním centru města Plzně na náměstí Republiky a vpokladně Měšťanské besedy vPlzni, Kopeckého sadech 13.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 24.03.2015 11:08




2 +
 
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka