Šumavský Annín má poprvé v historii ozdobený vánoční strom

Slavnostní rozsvícení a společné zpívání koled přilákalo více lidí než má vesnice obyvatel.

Cílená propagace v Plzni

Šumavská vesnička Annín na Sušicku zažila historický okamžik. Vůbec poprvé září ve vsi na veřejném prostranství vedle místní kapličky ozdobený vánoční strom.  Slavnostní rozsvícení ve středu večer přilákalo asi šedesát lidí, dokonce více než má samotný Annín obyvatel. Historickou chvíli si totiž nenechali ujít ani lidé z okolních osad nebo měst.

„S myšlenkou ozdobit ve vsi stromek jsem si pohrával už léta, ale teprve letos jsem nápad zhmotnil. Oslovil jsem novou starostku Dlouhé Vsi Ivanu Vítovcovou. Myšlenka se jí líbila a všechno spolu s dalšími pracovníky obecního úřadu zařídila a vyjednala. Dík patří také místní pstruhové líhni, která poskytla elektrickou přípojku pro zapojení barevných světelných řetězů,“ vypráví annínský rodák Lukáš Milota. „Je škoda, že Annín nemá klasickou hospodu ani obchod, nejsou tu hasiči ani jiné spolky. Ve vsi je hotel, pár penzionů, kempy, v létě přijíždí hodně turistů, vod& aacute;ků nebo houbařů. Obdivují místní přírodu, navštěvují kostel na Mouřenci, obnovenou prodejnu skla nebo nedalekou sklářskou manufakturu v Rajsku. Místní lidé se ale spolu moc nepotkávají a chybí tu ten klasický vesnický ruch a jinde zcela běžné „sousedské“ akce. Snad se to změní. Možná tomu napomůže právě setkání u stromečku,“ dodává  Milota. Podobné aktivity starostka Dlouhé Vsi Ivana Vítovcová vítá: „Byla bych ráda, kdyby se nám podařilo Annín trochu oživit. Budeme takové akce podporovat, vesnice to potřebuje,“ řekla starostka.

Ve středu v 18. hodin zazářila vedle místní kaple sv. Anny ozdobená korejská jedle. “Zasadila jsem ji před 17 lety. Strom jsem dostala od jednoho brusiče, kdy se tu světila kaple. Místo jsem tehdy vybrala tak, aby vzrostlá jedle nepřekážela a zároveň byla dominantní,“ prozradila jedna z účastnic středečního setkání Marie Schozsmaierová. Že strom teď potěší všechny lidi ve vsi vítá: „Je to paráda, jsem z toho šťastná.“

Slavnostní rozsvícení stromu spojili ve středu v Anníně s celorepublikovou akcí regionálního Deníku a Českého rozhlasu „Česko zpívá koledy“, kdy si lidé na různých místech v republice v jednu chvíli zazpívali 6 vánočních písní. Koledy  jako Nesem vám noviny nebo Narodil se Kristus Pán si tak ve středu 10. prosince zazpívaly v Anníně desítky občanů.

"Jsem překvapený. Žiju tady už 64 let a něco takového se tu ještě nedělo. Těším se, až se ten stromek rozsvítí,“ svěřil se před slavností 85letý František Bucifal. „Jsem ráda, že je tu konečně nějaká společná akce, kde se sejde většina místních,“ radovala se 23letá Lucie Hájková.„Je to výborné. Že se aspoň lidi dají trochu dohromady,“ dodal další místní občan a varhaník Josef Bárta. Slavnost si nenechala ujít ani Helena Pekárková z Kašperských Hor. „Přivedla mne sem láska k Annínu, láska k nedalekému Mouřenci, byla jsem zvědavá na krásný stromeček a chtěl a jsem si zazpívat koledy.“  V úvodu annínské slavnosti promluvil také místní kněz P. Tomas van Zavrel, který upozornil, že v kostele se koledy zatím nezpívají: „Obvykle zpíváme „živijo“, když má někdo narozeniny a Pán Ježíš se narodil až v noci na 25. prosince a pak se v kostele zpívají koledy několik týdnů. Takže pro mě je to trochu divné slyšet už teď píseň, že se narodil Kristus Pán. Ale nejdůležitější je, že se tu lidé poprvé sešli u toho stromu a že je to akce, která spolčuje lidi. Vždyť i o tom jsou Vánoce. A pokud tomu setkání napomohou koledy, tak ať je lidé zpívají,“ řekl páter van Zavrel.

Společné zpívání u stromku zakončili lidé potleskem. „Bylo to pěkné, jsem ráda, že se něco takového tady v Anníně udělalo. Byla bych ráda, kdyby z toho byla tradice,“ hodnotila středeční setkání místní obyvatelka Marta Čechová.

Vánočně ozdobený strom bude vedle annínské kaple svítit každý den večer a před rozedněním, a to až do Tří králů.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
12.12.2014 17:07



0 +
 
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka