Týden v lesní školce Medvíďata

Téma vody, svátek lesního Slunovratu, rybáři u Senečáku, cesta vlakem do Ejpovic nebo stopovačka za pokladem. To vše Medvíďata stihla v uplynulém týdnu.

Cílená propagace v Plzni

Pondělní program byl na téma voda. Obyčejná voda, přesto tak důležitá pro život. Ráno po svačině jsme se přivítali v kruhu a pověděli, co víme o vodě. Je bezbarvá, bez zápachu a bez chuti? Děti si vyzkoušely ochutnat různé vody a také jsme si zahráli na pramen a potůčky pomocí brček foukáním do vody. Děti se dozvěděly, že pitná voda je velmi vzácná, že je to jen jeden prst z deseti na planetě Zemi... Potom následovala výtvarka, kde jsme využili barevnou vodu při barvení vystřižených motýlů z papíru. Před obědem jsme ještě stihli procházku a na pláži si předvedli, jak funguje pískový filtr při čistění špinavé vody. Po obědě a čtení pohádky Vodněnky jsme si pár informací o vodě zopakovali a pak jsme hráli venku hry. 

V úterý jsme si s Medvíďaty naplánovali hodně práce, jednak jsme chtěli oslavit přicházející svátek letního Slunovratu a také jsme si pozvali na návštěvu fotografku. Blíží se konec školního roku, budeme se loučit s prvními předškoláky a tak potřebujeme společné fotky. Po svačince jsme se v kruhu přivítali a řekli si zajímavosti o Slunovratu, jak se slaví a co znamená a pak jsme se odebrali do nedalekého lesíka blízko pláže, kde jsme tvořili u ohniště s dětmi sluneční mandalu z přírodnin a mezitím si fotografka postupně volala děti na portréty, sourozence na skupinky a i společné kámoše na památeční focení. Slunovratová oslava probíhala za bubnování šamanského bubnu, zpěvy a očistou doutnající šalvějí. Oheň jsme si neodvážili kvůli velkému suchu rozdělat, oslava byla spíš symbolického ražení. Všechno jsme stihli taktak a po obědě následovalo čtení, kreslení. hraní, puzzlování ve stínu naší budovy. Horka dosahovala svého vrcholu.

Ve středu ráno jsme se cestou do školky zastavili na hrázi Senečáku, kde se rybáři snažili zachránit poslední rybky, které tam zbyly. Překvapivě jich byla ještě spousta. Děti to opravdu zajímalo, takže jsme tam strávili dlouhou dobu. Dokonce nám pan rybář přinesl ukázat pár rybek a děti hned poznaly, o jaké ryby jde. S Petrou a angličtinou nás dnes čekala stopovačka, ale také les plný borůvek. Některé děti se moc pěkně zapojily, ale pro některé byly borůvky takovým lákadlem, že bylo náročné je od nich odtrhnout. Stopovačka byla moc pěkně připravená, děti splnily mnoho úkolů a na konci na ně čekal poklad, který hlídal velký plyšový medvěd. Ještě jsme natrhali pár borůvek a už jsme spěchali na oběd. Po obědě si děti udělaly domečky ze židlí, ve kterých se jim krásně poslouchaly pohádky. Potom jsme ještě skládali hvězdy a motýlky z hedvábného papíru, stříhali a lepili-každý dle svého přání. Po svačině hraní venku a cesta za rodiči.

Ve čtvrtek jsme se svezli vlakem do Ejpovic. První naše zastavení bylo u břidlicové skály a děti kousky břidlic odlamovaly a hledaly v nich zkameněliny. Posvačili jsme a hurá do vody. Na pláži vedle nás kluci půjčovali vodní prkna, na kterých se jezdilo po laně. Byl to pro nás velký zážitek podívat se na profíky. Nejvíce se našim dětem líbily pády do vody, ocenily je bouřlivým potleskem a jekotem. Kolem poledne jsme rozvěsili mezi břízy houpačky. Klidně jsme si užívali odpoledne. Objevili jsme také naše známé kamarády - slepýše, housenky a berušky. Závěr dne jsme si osladili nanukem a limonádou. Pohráli jsme si na hřišti a hurá na vlak za rodiči.

V pátek si pro nás Káťa připravila opakovací stopovačku s osmi úkoly a pokladem. Takže jsme skákali přes lano, pak ho podlézali, zpívali, říkali říkanky, vyjmenovávali jsme léčivé byliny, vytleskávali vodní živočichy, hráli pohybovku atd. atd. Nejvíc nás ale bavilo hledat různobarevné fáborky, které značily trasu a různě jsme se jimi zdobili a navazovali na sebe do dlouhého vodítka třeba na pejsky, na které jsme si i tu a tam hráli. Počasí bylo po velikých vedrech trochu moudřejší a tak se nám v lese příjemně řádilo. Na oběd jsme to stihli tak akorát. Po obědě jsme se zaposlouchali do pohádky o dráčkovi, hráli jsme slovní hry a bludišťovali, také jsme si tu a tam něco vybarvili a sestavili ze stavebnice. A pak už svačinka a dlouhá cesta domů, protože už zase pražilo slunce.


Lesní školku Medvíďata podporuje Nadační fond Zelený poklad.

Do lesní školky Medvíďata denně dochází maximálně 15 dětí ve věku 2,5 - 6 let, den tráví vždy se dvěma pedagogy. Rodiče mohou své dítě přihlásit na celý týden anebo zvolit jen některé dny. Aktuálně probíhá zápis do Medvíďata na školkový rok 2017/18 a zbývá jen několik posledních volných míst. V roce 2017/18 bude zázemí školky umístěno ve skautských klubovnách u sv. Jiří na Doubravce. 

kontakty:

email: medvidata@skaut.cz, www.skolka.skauting.cz

Fotogalerie
Autor: Zdeněk Chval Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 28.06.2017 00:17




0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka