Uchování historické pravdy je nutné

I u nás v Plzni máme takové místo, kde byli popraveni především ti, co byli nějakým způsobem spjati s atentátem na R.Heydricha.

Cílená propagace v Plzni

Období po uskutečnění atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha nazýváme obecně heydrichiáda. Byla to doba ve které se nacisté mstili za smrt šéfa Protektorátu Čechy a Morava, třetího nejvyššího funkcionáře SS. Kromě tragédie v Lidicích a Ležácích bylo popraveno tisíce českých lidí, další zemřeli v nelidských podmínkách v koncentračních táborech.

 I u nás v Plzni máme takové místo, kde byli popraveni především ti, co byli nějakým způsobem spjati s atentátem na R.Heydricha. Bylo to 12 osob, které nějakým způsobem pomáhali parašutistům Kubišovi a Gabčíkovi .Po r.1989 nebylo v Plzni jaksi v módě pokračovat ve vzpomínkových akcích na popravené naše spoluobčany. Veškeré síly se soustředily na Slavnosti svobody, kde se vzpomínalo především na americkou armádu, která v květnu r.1945 tak, jak bylo dohodnuto přišla na pomoc plzeňskému povstání.

Po r.1989 jsme se o pietní místo, kde docházelo k popravám staraly my, ženy z Levicového klubu žen v Plzni a dnes již nežijící předseda MV KSČM Plzeň 4 Pepa Městecký. Před 3 roky došlo i vedení města k závěru, že v zájmu uchování historické pravdy je nutné, aby byla obnovena pietní vzpomínka na místě, kde zanikly lidské životy.. Jsem moc ráda, že jsem se mohla s kolegou zastupitelem a předsedou KV ZMO Plzeň 4 Františkem Hláskem dne 14.6.2016 oficiálně zúčastnit položení květin k památníku popravených.
Čest jejich památce !!
Jana Bystřická
Zdroj: FB

Fotogalerie
Autor: J.Š Lhota Článek může obsahovat komerční sdělení.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 16.06.2016 21:40




3 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka