Už je jen otázkou, kdy realitní bublina v Česku praskne, říká odborník

Kolega Jiří Fajkus to trefil...není otázkou jestli praskne, otázkou je kdy a jak dramatické budou následky...

Cílená propagace v Plzni

Česká republika čelí realitní bublině a otázkou není, zda praskne, ale kdy praskne. Na odborné konferenci to ve čtvrtek uvedl odborník přes reality Jiří Fajkus. Za vším podle něj stojí stále levné hypotéky a snadný přístup k nim, díky čemuž chtějí vlastní bydlení i lidé, pro které je dlouhodobě udržitelný spíš pronájem.

V České republice chtějí ve vlastním bydlet i lidé, pro které je dlouhodobě udržitelné spíš nájemní bydlení. Jsou za tím stále levné hypotéky a snadný přístup k nim. Vede to k růstu cen bytů hlavně v Praze či v Brně. Na konferenci Očekávanývývoj realitního trhu a developerských projektů v ČR a střední Evropě to ve čtvrtek řekl odborný partner konference Jiří Fajkus.

„Obávám se, že dnes jsme v podobné situaci znovu, otázkou není zda, ale kdy to praskne zase, jak moc a na jak dlouho a co to bude stát, ekonomicky, sociálně i politicky,“ uvedl Fajkus na konferenci Očekávaný vývoj realitního trhu a developerských projektů v ČR a střední Evropě.

Varoval tak před novou realitní bublinou, která naposledy praskla před zhruba deseti lety - nejprve v USA, načež situace přerostla v globální krizi.

Podle Fajkuse „hospodářský cyklus prostě nepřečuráme, měli bychom se snažit omezit hloubku ekonomického propadu“. Soudí, že jediným řešením je uměřená míra růstu v době, kdy další růst realitního trhu podporují i čísla českéekonomiky.

Člen bankovní rady České národní banky Vojtěch Benda uvedl, že tahounem růstu je spotřeba domácností. Úvěrová dynamika je podpořena nízkými sazbami, solidním ekonomickým růstem a důvěrou v ekonomiku. Zadluženost domácností roste. Cenynemovitostítaké podle Bendy „vzlínají“ a růst cen nemovitostí je záležitostí celé republiky.

Fajkus ceny nových bytů v Praze a Brně označil až za neuvěřitelné. Znaky cenových bublin podle něj vykazují komerční i průmyslové nemovitosti. U bytů hraje roli neadekvátní územní plánování v Brně nebo Praze. Fajkus jmenoval pomalé schvalovací procesy, „strach úředníků cokoliv podepsat“, což prý omezuje novou výstavbu, a to šroubuje ceny ještě více nahoru.

Pražan by na byt vydělal za 12 let. Kdyby nejedl

Podle statistik developerských firem Trigema, Skanska Reality a Central Group vzrostla ke konci září cena nového bytu v Praze meziročně průměrně o 19,6 procenta na 83 150 korun za metr čtvereční. V mimopražských regionech se zvýšila v průměru o 14 procent na 48 034 korun.

Obyvatel Prahy by nyní na pořízení průměrného nového bytu vydělával 12,1 roku, a to by nesměl mít žádné jiné výdaje, vyplývá z údajů poradenské společnosti KPMG. Ještě v roce 2013 to přitom bylo zhruba o tři roky méně.

V porovnání devíti středoevropských měst je to nejdéle. Obyvatelé Bratislavy a Vídně by potřebovali 9,5 ročního platu a například v Berlíně by na nový byt stačilo 6,4 ročního platu.

Ruku v ruces rostoucími cenami bytů ovšem stoupají i ceny pronájmů.

Zdroj:https://ekonomika.idnes.cz/realitni-bulbina-kdy-praskne-jiri-fajkus-ffr-/ekonomika.aspx?

Fotogalerie
Autor: Pavel Smíšek Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

  • Před 7 roky

    https://www.hyperfinance.cz/magazin/cnb-zvysila-urokove-sazby-a-pujcky-opet-podrazily/ možná ČNB začala s opatřeními pozdě

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
čt 07.12.2017 17:45




1 (2)
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka