V neděli v 17:11 budou krajem zvonit zvony svobody

V neděli 17. listopadu vyvrcholí kampaň #NEZAPOMEŇME!, jíž společnost Post Bellum připomíná třicet let od pádu totality v Československu.

Cílená propagace v Plzni

 V ten den, v symbolických 17:11 h, se po celé republice rozeznějí zvony. K nápadu sušického starosty Petra Mottla se přidají stovky obcí a měst. Jen v Plzeňském kraji se jich do pátečního ráno přihlásilo kolem stovky a přibývaly další.

 „Na katedrále sv. Bartoloměje v Plzni při této příležitosti mimořádně rozhoupají všech pět zvonů. Do kraje se tedy rozletí i hlas velkého Bárty, i zvonu Hroznata, jenž nese jméno patrona Plzeňské diecéze a vězňů svědomí,“ říká ředitelka pobočky Paměť národa Plzeňský kraj Markéta Čekanová. Rozezní se ale i zvony v těch nejmenších obcích kraje, jako jsou třeba Kvíčovice, Bohy, Budětice, Ctiboř, Drahoňův Újezd, Otov, Přestavlky, Třebčice nebo Úboč.

 „V řadě malých obcí půjdou zvonit sami starostové, neboť výročí 17. listopadu pokládají za důležité a za ještě důležitější pokládají nenechat si tehdy vydobytou svobodu vzít. Takto se k akci postavil třeba Antonín Schubert z Modravy, Eva Hirschfeldová z Chotíkova nebo Libor Picka z Bělé nad Radbuzou,“ dodává Markéta Čekanová.

 Smyslem akce je symbolicky v jeden moment propojit celou republiku a připomenout lidem hodnoty, za něž se 17. listopadu bojovalo: svobodu a demokracii. „Těšíme se, že se rozezvoní celá linie někdejší železné opony, abychom nezapomněli, že jsme přes ni čtyřicet let nesměli. Že nejsou tak dávno doby, kdy jsme nemohli jen tak na lyže na Javor nebo na nákup do Chamu. A kdo za železnou oponu odešel, nemohl zpátky,“ připomíná Markéta Čekanová.

 Zvonění zvonů bude předcházet vysílání tříminutového spotu v obecních rozhlasech či na připomínkových akcích. Ten navodí atmosféru listopadových dnů roku 1989, zazní v něm zvuky z demonstrací i Modlitba pro Martu Marty Kubišové.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka