Vyhlášená automobilová a technická muzea v Sinsheimu a Speyeru zvou na letní a podzimní akce

Staňte se na víkend postavou z Hvězdných válek, projeďte se zdarma novými modely motocyklů Harley Davidson, nebo si pořiďte domů část letadla.

Cílená propagace v Plzni

Příznivci scifi, majitelé i fanoušci veteránů, motorkáři, cyklisté či modeláři – ti všichni by měli na přelomu léta a podzimu zamířit do spolkové země Baden-Württemberg v Německu. Tamní dvojice technických muzeí v Sinsheimu a ve Speyeru bude totiž hostit řadu významných setkání a unikátních prodejních výstav. Na své si přitom v obou areálech přijde celá rodina včetně dětí, obě muzea jsou otevřena i po dobu konání akcí a nabízí řadu lákadel i pro nejmenší návštěvníky. „U nás je na rozdíl od většiny muzeí dětský smích vítán, a to 365 dní v roce,“ ujišťuje Hermann Layher, prezident obou technických muzeí v Sinsheimu a Speyeru.

Sinsheim: pod Tupolevem se předvedou retro bicykly, staré pily i růžový cadillac

Auto & Technik Museum Sinsheim je nepřehlédnutelné už z velké dálky především díky dvěma letadlům Jet Concorde a jednoho Tupoleva 144. Všechny tři jsou návštěvníkům plně přístupné a výstup na jejich přes 30 metrů vysoké trupy je jedinečným zážitkem. V muzejních halách jsou vystaveni veteráni, motorky všech dob, obrovské parní lokomotivy, legendy Formule 1 i současné modely, rychlé sportovní vozy, historické zemědělské stroje, ale i hudební automaty a mnoho dalšího. Mezi největší chlouby muzea patří legendární „The Blue Flame“, který dodnes drží rychlostní rekord mezi raketovými vozy 1 014,656 km/h. „Až do 10. ledna 2016 je zde k vidění unikátní soubor více než 50 mopedů kultovní značky Simson, jejichž tradice začala v 50.letech minulého století v bývalé NDR,“ upozorňuje Hermann Layher na jednu z krátkodobých výstav.

Zdejší IMAX 3D filmové divadlo se s běžným kinem nedá srovnávat – návštěvníky ohromí především obří promítací plátno vysoké jako pětiposchoďový dům. Kino nabízí řadu jedinečných filmů pro celou rodinu, promítá se každou hodinu denně od 10 do18 hodin. „Aktuálně je na programu například Arktida 3D – Domov ledních medvědů, díky němuž mohou diváci vůbec poprvé sledovat zcela realisticky život ledních medvědů v jejich přirozeném prostředí,“ podotýká Layher. Herečka a držitelka Oskara Meryl Streepová svým hlasem doprovází příběh medvědice a jejích několikaměsíčních potomků, kteří putují fascinujícím ledovým světem Arktidy. Autory hudby k filmu jsou Paul McCartney a Steve Wood. Tématy dalšího filmu jsou dinosauři, podmořský svět či vesmír objektivem Hubbleova teleskopu.

V neděli 2. srpna bude volné prostranství areálu muzea patřit americkým veteránům a jejich příznivcům

V neděli 2. srpna bude volné prostranství areálu muzea patřit americkým veteránům a jejich příznivcům. „Zastoupeny a částečně předvedeny v akci budou všechny druhy vozů odlegendárních Fordů modelu T až po růžový Cadillac. Na akci je vstup zdarma,“ upozorňuje prezident muzeí Hermann Layher. Starým strojům bude patřit nádvoří muzea i během posledního srpnového víkendu, tentokrát se zde bude konat již třetí sraz historických pil. Na organizaci akce sepodílí spolek „Old timer Schlepper Club Kurpfalz“.

5. a 6. září více než 70 vystavovatelů předvede plně funkční a přesné modely stavebních strojů, jeřábů a kamionů.

Ve dnech 5. a 6. září se zde pak sejdou již po dvacáté Přátelé stavebních strojů, jeřábů a kamionů – ovšem především v miniaturním provedení. Více než 70 vystavovatelů předvede plně funkční a přesné modely strojů, z nichž mnohé lze vidět v životní velikosti v muzeu.

V neděli 20. září bude v areálu muzea odstartována historicky první jízda retro závodních bicyklů s názvem TRETRO

V neděli 20. září bude v areálu muzea odstartována historicky první jízda retro závodních bicyklů s názvem TRETRO. „Okruh bude dlouhý 50 kilometrů a jízdy se zúčastní cyklisté na starých kolech v dobovém oblečení. Přítomni budou také bývalé i současné hvězdy závodní cyklistiky, od nichž bude možné získat autogram. Své umění předvede i cyklo-artista a kaskadér, mistr světa Jens Schmitt,“ vyjmenovává Layher. Akci doplní také trh s cyklistickými potřebami, přehlídka historického cyklooblečení a další.

Na neděli 4. října je vyhlášen Den Harleyů.

První říjnový víkend se promění venkovní prostory v Auto&Technik Museum Sinsheim v mekku motorkářů. Během již 36. setkání majitelů klasických motorek se zde sejde kolem 250 strojů všech typů a značek vyrobených mezi roky 1885 a 1985. „Na neděli 4. října je pak vyhlášen Den Harleyů. Ke zkušebním jízdám zde budou k dispozici nové modely motorek značky Harley Davidson, děti od sedmi let se budou moci projet na minimotorkách,“ zve zájemce Hermann Layher. Program obou dní doplní show na desetimetrové strmé zdi Holanďana Hennyho Kroeze.

Technické muzeum Speyer láká na scifi víkend a burzu letadlových dílů

26. a 27. září Setkání fikce s realitou

Chcete se stát na víkend postavou z Hvězdných válek? Pak přijeďte nakonci října do Technického muzea Speyer. 26. a 27. září se v areálu muzea koná již osmý ročník akce snázvem „Setkání fikce s realitou“. „V minulém roce překročil počet návštěvníků v kostýmech se scifi tématikou tisícovku, letos čekáme podobný zájem,“ těší se ředitel muzeí Hermann Layher. Bohatý program víkendu doplní největší evropskou výstavu letů do vesmíru, která je stálou součástí expozice Technického muzea Speyer.

V sobotu 7. listopadu mezinárodní burza letadlových dílů

Pokud patříte k nadšeným fanouškům letadel, máte jedinečnou možnost získat netradiční suvenýr například v podobě vrtule z letadla, které se účastnilo 1.světové války, helmy či dalšího vybavení letců. V sobotu 7. listopadu pořádá Technické muzeum Speyer velkou mezinárodní burzu letadlových dílů. „Zúčastní se jí kolem 70 vystavovatelů a prodejců, kteří přijedou z různých zemí Evropy. Kromě letadlových součástek bude k dostání také dobové oblečení, fotografie, tématické knihy a podobně,“ říká Layher. Burza bude probíhat po celý den od 9 do 18 hodin. Vstupné je šest eur, děti do 14 let neplatí.

Technické muzeum Speyer je jen 35 kilometrů vzdálené od Auto & Technik Museum Sinsheim. Ve zdejších halách je kromě největší výstavy vesmírných letů v Evropě včetně ruského raketoplánu možné obdivovat také lokomotivy, veterány, hasičské vozy, motorky atd. Volně přístupný je originál Jumbo Jet, lze prozkoumat nákladní prostor obrovského dopravního letadla, nebo nahlédnout do útrob ponorky či křižníka. „Technické muzeum Speyer je unikátní šíří a různorodostí exponátů, které mapují technický vývoj v mnoha oborech. Jeho součástí je navíc Museum Wilhelmsbau, které nabízí výstavu automatických hudebních nástrojů, historické módy, nebo pokoje z oblíbeného seriálu Lindenstrasse,“ vyjmenovává Layher. Senzací je také zdejší filmové divadlo.Filmy nejsou promítány na plátno, ale na gigantickou kupoli. Nyní je zde nově promítán snímek „Jerusalem“. Ten mimo jiné ukazuje unikátní letecké záběry historického centra Jeruzaléma, které byly pořízené díky výjimečnému povolení společnost iNational Geographic Entertainment přes jinak platný přísný zákaz letů v oblasti.

Muzea nabízí slevy při návštěvě obou areálů i nocleh

V obou muzejních komplexech nechybí ani restaurace s velkými terasami a přilehlými dětskými hřišti. Obě muzea jsou otevřená 365 dní v roce od 9 do 18 hodin, o víkendech a svátcích ještě o hodinu déle. Jsou velmi dobře dostupná autem či veřejnou dopravou. Muzeum Sinsheim leží přímo u dálnice A6 (E50), zhruba 4 hodiny jízdy od Prahy. Provozovatelé nabízí různé paušální slevy pro jednotlivce i skupiny při návštěvě obou muzejních areálů, včetně ubytování v těsném sousedství, a to buď v HoteluSinsheim (www.hotel-sinsheim.de) nebo v Hotelu Speyer (www.hotel-speyer.de). Součástí hotelu Speyer je také parkoviště pro karavany a obytná auta s kapacitou 90 míst. Obzvlášť výhodný je balíček zahrnující návštěvu obou muzeí včetně vstup na jeden film v IMAX filmových divadlech. Výhodné vstupné lze zakoupit i v online obchodě na www.technik-museum.de/shop.

Fotogalerie
Autor: Jan Vavřička Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
čt 30.07.2015 08:50




4 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka