Výstava Jaroslav Suchý – loutkář a vynálezce

Jaroslav Suchý (1903 – 1995) - loutkář a vynálezce; Výstava Jaroslav Suchý – loutkář a vynálezce v roce 2015 objeví dosud pozapomenutého loutkáře, který byl mimořádně vynalézavý a invenční a loutkovému divadlu se s láskou věnoval celý život.

Cílená propagace v Plzni

Otec Jiřího a Ondřeje Suchých byl celý život aktivním loutkářem s vlastním divadlem, zároveň hrál, zpíval a vyráběl loutky nevšedních funkcí. Výroky Jaroslava Suchého, které jeho synové zaznamenávali, vynálezy, kterépublikoval i v odborných časopisech, nezvyklé loutky, se kterými hrál – to vše tvoří mozaiku, o kterou by bylo škoda nepodělit se prostřednictvím výstavy.

Muzeum loutek nabízí speciální prohlídky výstavy pro skupiny dětí a pro skupiny seniorů.

Klatovy – truhlář s uměleckými sklony

Jaroslav Suchý se narodil 28. dubna1903 v Klatovech v rodině truhláře. U otce v dílně se vyučil rovněž truhlářem a na zkušenou odjel ve 21 letech doBelfortu ve Francii, kde získal certifikát modeláře. K návratu do Čech Jaroslava Suchého donutil odvod a vojenská služba, pokteré se vrátil do Klatov a oženil se slečnou Růženou Beštovou. Při práci truhláře Jaroslav Suchý uplatnil svou kreativitu a vynalézavost, když navrhl několik patentů, které ivyšly v dobovém tisku, například příborník, který se dal přeměnit na otoman či nové vzory intarzie dřeva. Mimo to ale uplatnil také hudební talent v kavárenském orchestru, kde bubnoval na vlastnoručně vyrobené bubny, psal písňové texty a skládal, a dokonce hrál na housle v biografu k němýmfilmům.

Loutkové divadlo – všestrannost vítána

První loutkové divadlo Jaroslav Suchý improvizovaně sehrál již v šesti letech, jak vzpomínal, tenkrát si vyrobil plošné loutky z kartonových vystřihovánek. Přitažlivost loutkového divadla nevyprchala pocelý život a loutkové divadlo v podání Jaroslava Suchého využilo jeho všestranný talent, neboť si sám loutky vyráběl, vynalézal důmyslné mechanismy jejich překvapivých schopností, vyráběl scény, vodil loutky, mluvil je, sám si organizoval vystoupení a psal hry. S výtvarnou stránkou loutek vydatně pomohl syn Jiří. Celkově Jaroslav Suchý vyrobil více než 300 loutek, přičemž měl většinu času různá civilní povolánínapř. na Ministerstvu dopravy a spojů, ČSD nebo v dopravním nakladatelství.

Loutky jsou moje druhá rodina

Jaroslav Suchý vytvářel zásadněl outky vedené zdola, tzv. táhlové spodové loutky, pro české prostředí poměrně neobvyklé. Nevíme, či se mohl inspirovat během svého pobytu ve Francii, kde se spodně vedenými loutkamihrál na konci 19. století loutkář Henri Signoret, či zda tytosvé osobité loutky prostě s pomocí syna Jiřího vynalezl. V každém případě bylo praktické, že loutky na scénědokázaly samy stát a jeden loutkář tak mohl vodit několik loutek najednou. Loutky byly navíc nezřídka opatřeny zařízením, díkyněmuž plivaly vodu, nafukovaly oči, kouřily apod.

Divadlo Modrá trojka

V roce 1949 založil Jaroslav Suchý s Jiřinou Urbánkovou loutkové divadlo Modrá trojka,jehož název odkazoval k zaměstnavateli – ČSD. Startdivadla byl raketový, protože od října 1949 hrálo ve Výstavním pavilonu, který byl součástí zemědělské výstavy,a nacházel se na Václavském náměstí. Odpoledne byla na programuhra „Příhody Jirky a Evy“ pro děti a večer „Seběhlo sev Bučině“ pro dospělé. Celkem představení divadla shlédlo okolo 50 000 diváků!

V následujícím roce divadlo účinkovalo např. v Bílé labuti, v Parku kultury aoddechu, ve výloze Domu obuvi, v čekárně Hlavního nádraží,ve vagóně a v mnoha mateřských školkách po celé Praze.Modrá trojka, později Modrá scénka měla v repertoáru hrys výchovnou tématikou, nejčastěji z oblasti železnicea zdravotnictví. Jaroslav Suchý byl schopný zdánlivě nudné témazpracovat s invencí a vtipem a divadlo mělo nadšené ohlasy.Dle svědectví synů Jiřího a Ondřeje, kteří oba postupněs divadlem spolupracovali, nebylo jednoduché s principálemdivadla vyjít a držet krok, proto byli všichni rádi, když senašla Jarmila Přibylová, která s Jaroslavem Suchým hrálanadšeně až do konce jeho života. V letech 1949 – 1985divadlo uvedlo 15 000 představení.

Použité prameny: Vašíček, Pavel:Jaroslav Suchý- Loutkář – pábitel, Plzeň 2015.Archiv rodinySuchých.

Výstava Jaroslav Suchý – loutkář a vynálezce vznikla díky spolupráci a podpoře Jiřího a Ondřeje Suchých, kteří umožnili přístup do rodinného archivu a zapůjčili na výstavu archivnímateriál.

Finančně projekt podpořil Magistrát města Plzně, Plzeňský kraj a Nadace700 let města Plzně.

Kde nás najdete:

náměstíRepubliky 23, Plzeň, 301 00, (+420) 378 370 801

www.muzeumloutek.cz,muzeumloutek@zcm.cz

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 17.09.2015 13:04




3 +
 
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka