Zkušenost s Ježíškovými vnoučaty z obou stran

Do tohoto krásného projektu jsem se loni i letos zapojila jako dárce a musím říct, že je to skvělý způsob jak někoho potěšit, i když se třeba jedná o drobnost, jako je svetřík, pantofle nebo vánoční výzdoba. Kolem sebe pozoruji, že zájem veřejnosti plnit přání seniorům po celé republice je obrovský. Dokonce byl prvních několik týdnů tak velký, že přání byla rozebrána několik sekund po zveřejnění a mnohdy se podařilo „ulovit“ si jedno z nich až na několikátý pokus.

Cílená propagace v Plzni

    Letošní rok mám díky zapojení se naší pečovatelské služby do projektu zkušenost i ze strany prostředníka předávání dárků. Jsme velmi rozsáhlá organizace a podařilo se nám nasbírat téměř čtyřicet přání našich babiček a dědečků. Skoro všechna se už splnila nebo se plní. Všichni obdarovaní klienti měli obrovskou radost, některým byl dárek předán dokonce osobně dárcem, který je přijel navštívit, popovídat si, jindy dárci, kteří se nemohli dostavit osobně, poslali k dárkům krásné vzkazy. I přes předvánoční shon se našli dobří lidé, kteří neváhali naše seniory obdarovat i navštívit. Zde je několik ze splněných přání:

  • Darovaný počítač - Pan Zdeněk bydlí v Domě s pečovatelskou službou, který se nachází poměrně daleko od kulturního a sociálního vyžití a zdravotní handicap mu nedovoluje ujít větší vzdálenost. Počítač mu nyní umožnuje komunikaci i s lidmi z větší vzdálenosti a necítí se tolik sám.

  • Televize pro paní Getrudu - Paní Gertruda po smrti syna žije sama v DPS, má velmi omezenou hybnost a společnost jí dělá hlavně televize, kde ráda sleduje vzdělávací a přírodopisné pořady. Její televize už dosloužila a díky nové se opět může dívat na své oblíbené pořady. Dárek přijela osobně předat paní Martina z Plzně a bylo to opravdu milé setkání.

  • Nové oblečení – pan Ladislav byl nadšený z nového oblečení, který mu dárce zaslal spolu s dobrotami. Měl opravdu velikou radost.

  • Lednice pro paní Věru - Paní Věra žije již dlouho sama a stará se o velký dům. Peněz na zajištění domu a osobních potřeb moc nemá a proto si nemohla dovolit zakoupit lednici, kterou obzvláště v létě tak nutně potřebuje. A dárkyně se našla. V pátek 14. 12. 2018 se společně sešly u kávy a čaje, příjemně si popovídaly a my i paní Věra z celého srdce děkujeme paní Vlaďce, že zakoupila a přivezla novou lednici. Díky tomuto projektu si každý uvědomí, že na světě jsou stále lidé, co chtějí pomáhat druhým a hned je nám tu zase o trochu lépe.

  • Zapékací pánev a návštěva udělala paní Libušce velkou radost – paní Libuška moc ráda vaří, peče a má vždy radost, když se jí něco dobrého povede. Od Ježíškových vnoučat si přála novou pečící pánev. Pořídit ji se jí z finančních důvodů nepodařilo. Díky štědrým dárkyním z obce Kornatice se její přání splnilo a 16. 12. došlo i na osobní setkání a předání dárku. Tato návštěva Libušku opravdu mile překvapila.

  • Dojemné předání postele pro paní Madalénu - naše velké díky patří Spartan Training Group Plzeň. Tito úžasní lidé splnili paní Majdě velké přání– pořídili pro ni novou postel. Původní postel byla příliš nízká na vstávání a také způsobovala paní velké bolesti zad. Díky těmto skvělým lidem se nyní paní Majdě bude spát jako v pohádce. Vedle postele přivezli i peřinu, polštáře, krásné povlečení, kytičku, obraz a mnoho dalších věcí. Setkání bylo plné emocí a dojemných chvil. Dokonce se nejedná o poslední setkání, rádi by babičku vídali i mimo Vánoce. Skupina vytvořila i krásné video, které nás velmi dojalo.

  • Krásná orchidej a mandaly - dříve paní Marie žila ve svém baráčku s velikou zahradou, kde pěstovala květiny, starala se o stromy, sázela zeleninu. Baráček však musela prodat a žije na DPS, kde si bohužel kvůli zdravotnímu stavu nemůže dojít na zahradu. Po její veliké zahradě a pěstování se jí velice stýská. Darovaná květinka paní Marii udělala obrovskou radost a také spoustu krásných mandal - když se nevěnuje kytičkám, vybarvuje si mandaly. K tomu všemu obdržela i pastelky, které si také přála. Milovnicí květin je i paní Marta. Vedle kytičky obdržela od Ježíška i něco dobrého na zub.

  • Radost z koberečků do koupelny a z nového ubrusu - pan Karel má kvůli velmi špatnému zdravotnímu stavu mnoho pečovatelských úkonů a nezbývá mu financí navíc, aby si mohl pořídit něco pro radost nebo na zvelebení bydlení. Díky štědrému Ježíškovu vnoučeti se nyní raduje z krásných předložek do koupelny.

  • Postel pro pana Rudu - pan Ruda se ocitl v nepříznivé životní situaci, téměř bez financí a na invalidním vozíku. Nastěhoval se do DPS, kde si podle svých možností zařizuje byt. Přál si novou postel s matrací a bočnicí, protože spal na starém gauči, ze kterého se mu špatně přelézalo na vozík. Našli se sympatičtí dárci, kteří přijeli postel pánovi i smontovat, pozdravit jej a dokonce potěšili pana Rudu i pečovatelky dárečky.

  • Vytoužená pračka se sušičkou - paní Marie může s pomocí pečovatelské služby zůstat ve svém bytě, kde žije podstatnou část života. Již v mládí ztrácela zrak, byla závislá na pomoci a podpoře manžela, s kterým vynakládali veliké úsilí v péči o autistickou dceru. Situace se pro paní Marii změnila po náhlém úmrtí manžela, před více než 10 lety. Zůstala bez pomoci rodiny, ale našla pomoc v cizí osobě, která jí provází doteď a stala se opatrovnicí její dcerky. Paní Marie v současné době téměř přišla o zrak, bez pomoci již nevyjde z bytu. Starou pračku měla 15 let a bohužel dosloužila. Kvůli omezenému pohybu a zraku je pro ni nová pračka se sušičkou v jednom velkým ulehčením, nemusí prádlo věšet - sama zvládne dát prádlo do pračky a vyndat jej, jen na zapnutí pračky poprosí sousedku. Paní byla při předání pračky velmi dojata a plakala radostí.

  • Díky tabletu může paní Jiřinka být v kontaktu s vnučkou – vnučka žije v zahraničí a paní se může díky tomuto krásnému dárku připojit na sociální síť, přes kterou si může s vnučkou povídat. Doposud umožňovaly videohovory paní Jiřince pečovatelky na svých soukromých telefonech, ale nemohly být kdispozici tak často, jak si paní přála. S vlastním přístrojem může vnučce zavolat, kdykoli bude chtít.                                                                                                                                                                                                                                                              Velmi si vážíme zájmu z řad veřejnosti, která nás dokonce oslovuje i mimo portál Ježíškových vnoučat. Od roku 2013 v naší organizaci také běží proces s názvem Plníme Vaše nevyslovená přání, kdy dokážeme splnit klientovi nějaký zážitek, ať už se například jedná o výlet za rodištěm seniora nebo mu například pečovatelky zprostředkují návštěvu divadla, fotbalového utkání apod. Nákup movitých věcí však bohužel nemůžeme ze zdrojů naší příspěvkové organizacezajistit a proto nás velmi těší, že se najdou štědří lidé, které seniorům jejich přání plní. Moc děkujeme a vážíme si toho.                                                                                                                                                                                             Klára Zajíčková, Centrum pečovatelských a ošetřovatelských služeb Město Touškov


Autor: Centrum pečovatelských o ošetřovatelských služeb Města Touškov Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka