Aktuální ceny nemovitostí nahrávají prodávajícím, kdo uvažuje o prodeji neměl by váhat

Kam až mohou ceny růst lze ovšem jen těžko predikovat. Po velkém růstu zpravidla přichází korekce.

Jarní servisní akce AUTO CB

Potvrzeno, ceny bytů jsou vyšší než před krizí. Která kategorie zdražila nejvíce?

21.5.2018 - Přesně před deseti lety vypadal trh s bydlením nejen u nás, ale i ve světě, téměř idylicky. Zájemců o bydlení bylo víc než dost, banky si pochvalovaly rostoucí zájem o hypotéky a realitní makléři měli víc práce se získáním nemovitosti do nabídky než s následným prodejem. Jen o pár měsíců později se ovšem situace výrazně změnila.

Z aktuálních dat portálu realitycechy.cz vyplívá, že bylo v roce 2008 možné pořídit byt 1+1v České republice za průměrnou cenu 1 253 507 Kč. V září 2013 se tentýž byt dal koupit za 911 664 Kč a o dalších pět let později se cena dostala na hodnotu 1 329 805 Kč. Ti, kteří si pořídili byt 1+1 před deseti lety a neprodali jej, tedy chybu s nákupem neudělali. Investice byla ještě výhodnější u těch, kteří se rozhodli pořízený byt pronajímat.

Obdobná situace byla u bytů kategorie 2+1. V roce 2008 se v ČR prodával průměrný byt 2+1 za 1 714 553 Kč. Pět let poté se jeho cena snížila na 1 163 204 Kč a nyní se byty této kategorie nabízí za průměrnou cenu 1 787 189 Kč. I zde platí, že se cena vrátila nad hodnotu z roku 2008.

Největší výkyv cen za posledních deset let zaznamenaly ale byty 3+1. Před deseti lety se byt 3+1 nabízel za průměrnou cenu 2 121 617 Kč, ovšem po pěti letech se jeho cena snížila o třetinu na 1 439 483 Kč. Byty 3+1 byly ekonomickou recesí zasaženy nejvíce ze všech sledovaných kategorií. Aktuálně se cena průměrného bytu 3+1 dostala na hodnotu 2 377 549 Kč.

Vývoj cen u jednotlivých kategorií bytů je indikátorem aktuální situace na realitním trhu. V době před recesí si lidé kupovali velké byty, protože na ně se svými příjmy dosáhli. V době recese, kdy bylo navíc obtížnější získat úvěr na bydlení, poptávka po velkých bytech výrazně klesla. Když se ovšem situace v ekonomice začala zlepšovat, tak se lidé k velkým bytům začali vracet. Zejména pro mladé rodiny jsou velké byty lepší volbou. Nemusí řešit nákup menšího bytu, a o pár let později jeho prodej a stěhování do většího. Aktuální úrokové sazby hypotečních úvěrů jsou stále nízko. I to je jeden z důvodů, proč vzrostl za polesích pět let zájem o byty větších výměr.

Kam až mohou ceny růst lze ovšem jen těžko predikovat. Po velkém růstu zpravidla přichází korekce. Tou by měl projít i český realitní trh. Není ovšem příliš pravděpodobné, že by měl ceny bydlení klesnout tak jak tomu bylo například před pěti lety u velkých bytů. Mnoho vlastníků nemovitostí přistoupí v případě nové recese raději k dlouhodobému pronájmu než k ukvapenému prodeji. Navíc jsou lokality, ve kterých je nyní velký nedostatek volných nemovitostí. Nejhůře je na tom města Praha a Brno. Zejména v oblasti novostaveb je aktuální výstavba nedostačující.

Co ovšem predikovat lze, je postupné rozevírání nůžek mezi jednotlivými regiony. Již nyní dochází ke zlevňování nemovitostí v některých městech Moravskoslezského kraje. Naopak v Praze či Brně jsou ceny bytů stále na vzestupu. Tento trend by mohl pokračovat i v dalších letech. Rozdíly cen bydlení v jednotlivých regionech mohou ještě více ovlivnit případné další zásahy ze strany ČNB. Čím vyšší budou nároky na vlastních úspory, k tím větším rozdílům v regionech může docházet. Mnoho lidí navíc na hypotéku nedosáhne již nyní. Ceny nemovitostí jsou vysoké a vlastních prostředků není tolik, aby došlo k dorovnání rozdílu mezi kupní cenou nemovitosti a částkou půjčenou bankou.

Ceny bytů 2008 - 2018

Lucie Mazáčová

Autor: Pavel Smíšek Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 23.05.2018 13:27




1 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka