Barvy koupelnám sluší

Barvy nemají pouze estetické hledisko, ale ovlivňují rovněž psychiku. Dokonce se říká, že léčí. Nechte se inspirovat zajímavými barevnými kombinacemi obkladů a dlažeb do interiéru.

Cílená propagace v Plzni

Krajina okolo nás se pyšní pestrou paletou barev, kterou zdatně konkuruje každému umělci a kterou nás dokáže zcela okouzlit. Také rádi odpočíváte při procházce právě rozkvetlou jarní přírodou, se sklenkou vína na pláži, kterou smáčí příliv, nebo při pohledu z okna, za nímž padá první sníh? Jaké by to bylo, kdybyste si část té hřejivé atmosféry přenesli domů, kde by vám dělala radost po celý rok? Barvy totiž nemají pouze estetické hledisko, ale ovlivňují rovněž psychiku. Dokonce se říká, že léčí. Nechte se inspirovat zajímavými barevnými kombinacemi obkladů a dlažeb do interiéru.

Příroda je odvěkým zdrojem inspirace malířů, sochařů, architektů i designérů. Malebné scenérie, které dokáže vytvořit, přenášejí výrobci obkladů adlažeb na své výrobky v podobě barev a vzorů. Jeden ze zavedených způsobů klasifikace barev je jejich dělení na teplé a studené. Obecně se za teplé považují žlutá, oranžová a červená a za chladné zelená, modrá a fialová. Každá z nich má však také odstín laděný do opačné škály. Pokud vám estetické cítění není cizí, můžete si s nimi pohrát a vykouzlit krásně barevně sladěný interiér. Inspirovat se můžete třeba ročním období, které máte rádi a jehož barvy se vám líbí. Jaru vévodí zelená, létu především modrá a žlutá, pro podzim je charakteristická hnědá s červenými a okrovými tóny a pro zimu bílá v kombinaci s modrou či černou. Tyto dominantní barvy je potřeba vždy dobře zkombinovat s dalšími odstíny, aby nevznikl nesoulad a vše působilo harmonicky. A pokud si příliš nevěříte, nebojte se poradit u odborníků. Třeba si nechte zpracovat i vizualizaci, která vám napoví.

Jemná jarní inspirace

Na jaře se vše probouzí a hraje záplavou svěžích barev. Jarní sezóně vévodí všechny odstíny zelené a pastelové barvy od světle žluté, přes broskvovou až po růžovou. Mohou být doplněny jemnými vzory lučních květin, rozkvetlých keřů a okvětních lístků. Aby koupelna působila opravdu svěže, přesně tak, jako příroda po svém probuzení, vyhněte se kontrastním barvám a robustnímu zařízení. Vše ponechejte vzdušné.

Dekorace s přírodními vzory v kombinaci s pastelovými barvami dodají interiéru nádech rozvíjející se přírody. Květinové motivy prostor oživí a vytvoří z něj příjemné místo k odpočinku. Používají se obvykle na ozdobných listelách a bordurách nebo na jednotlivých dlaždicích, které se zasazují do obkladu jako solitéry. Výhodou tohoto způsobu dekorování je možnost využití květinových motivů i v menších koupelnách, kde by mohly zdobné prvky ve velké ploše prostor opticky zmenšit. Nemusíte se tedy bát experimentovat.

Hřejivé letní tóny

Léto se pro většinu znás odvíjí ve znamení relaxace. V přírodě vše pomalu dozrává a slunce je plné síly a příjemně prohřívá zemi. Právě slunce, které dokáže měnit své barvy od intenzivně žluté po krvavě červenou, je považováno za inspirativní předlohu pro zařízení interiéru. Tyto odstíny by však měly být tlumené, jakoby zahalené mlžným oparem. Letní atmosféru vyvolává rovněž chladná azurová či tyrkysová barva nebe a mořské hladiny. V koupelně tento efekt zesílíte pomocí správně vybraného osvětlení a doplňků. Výrazné barvy by však neměly ovládnout celou místnost, protože by působily rušivě. Bohatě postačí, když budou dominovat jedné ze stěn, nebo zvýrazní oblast sprchového koutu či vany.

Zářivé barvy podzimu

Na podzim se vše zbarví padajícím listím, které oslní širokou paletou barev přecházející od žlutočervené přes oranžovou či okrovou až po tóny hnědé a šedé, jež jsou předzvěstí nadcházející zimy. Do popředí se dostávají teplé zemité tóny, které se výborně doplňují s obklady a dlažbou imitujícími dřevo a kámen. Přírodní motivy totiž navrací do interiérů přirozenost. Aby však nepůsobily neosobně a sterilně, je dobré je oživit výraznými doplňky nebo textiliemi. Musíte také počítat stím, že teplé barvy místnost opticky zmenší, protože vystupují do popředí.

Díky moderním technologiím, zejména digitálnímu tisku, dokážou výrobci nabídnout dokonalé keramické repliky jiných materiálů. Voda a vlhko v koupelnách totiž dřevu dvakrát neprospívají a kámen je zase složité opracovat na pravidelné a stejně široké dlaždice. Současná výroba dokáže napodobit jak mramor, travertin a další přírodní materiály, tak také módní dřevo zvětralého vzhledu. Různé nepřesnosti nebo nedokonalosti vyvolávající dojem přírodního materiálu působí na keramice přirozeně.

Zimní nálada

V zimě je krajina zahalena sněhovou pokrývkou, svítí-li slunce, má chladnou žlutou barvu, a obloha je ledově modrá. Zimní paleta představuje studené až ledové odstíny, převážně dominuje modrá a bílá barva. Při zařizování koupelny lze zvolit i bíločerné provedení. Interiéry v těchto barvách jsou chladné, moderní, mohou být považovány za extravagantní. Kontrasty a protiklady – to jsou typické kombinace zimy.

www.keramikasoukup.cz

Fotogalerie
Autor: KERAMIKA SOUKUP a.s Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
čt 09.07.2015 09:03



8 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka