Den s CHKO Šumava 1. října 2016 ve Ski&Bike Špičák

Správa Národního parku Šumava a Ski&Bike Špičák pořádají v sobotu 1. října první společný „Den s CHKO Šumava“. Lyžařský a bikeový areál na Špičáku je totiž plně součástí chráněné krajinné oblasti a vždy se tu potkává rozvoj areálu a sportovní vyžití s ochranou přírody.

Jarní servisní akce AUTO CB

Pořádání osvětových akcí zaměřených na péči o přírodu na Železnorudsku nebo zásady její ochrany se Ski&Bike Špičák osvědčilo. Lidé o ně mají zájem a navštěvují je v hojném počtu. Kupříkladu nedávný Den s Lesy ČR přilákal na Špičák v jeden den více než 600 turistů.

Druhým důvodem premiérové akce „Den s CHKO Šumava“ pro veřejnost ve spolupráci s místní správou ochrany přírody je, že špičácký areál s ní dlouho nemohl najít společnou řeč ohledně svých rozvojových plánů, což není tajemstvím. „I proto chceme, aby lidé z CHKO poznali blíže fungování sportovního areálu, který leží ve zvláště chráněném území. A my se naopak chceme na věci podívat jejich očima. Jeden zásadní krok už jsme udělali, když jsme dali dohromady environmentální studii rozvoje našeho střediska. Všechny plány nových investic, včetně třeba nákupu nové techniky respektují aktuálně ta nejpřísnější hlediska ochrany zdejšího životního prostředí,“ uvedl k tomu Vladimír Kasík, provozní ředitel Ski&Bike Špičák.

„My si vážíme přístupu Ski&Bike Špičák a kvitujeme s povděkem tuto akci určenou pro veřejnost. Je totiž velmi důležité, aby nejen místní podnikatelé, ale i široká veřejnost pochopili, proč jsou nutná některá omezení. Příroda Královského hvozdu je jednou z nejcennějších na území Šumavy,“ vysvětluje Silvie Havlátková, vedoucí Odboru státní správy CHKO Šumava. „Možná se mnozí návštěvníci Železnorudska domnívají, že turistický ruch je tady natolik masivní, že už tu není co chránit, ale opak je pravdou. Špičácké sedlo, Jezerní hora a další místa Královského hvozdu patří mezi jedno z mála jádrových území chráněného tetřeva hlušce, hnízdí zde také úžasný dravec sokol stěhovavý. Byli bychom rádi, kdyby si návštěvníci uvědomili, že jejich potřeba sportovního vyžití se dá spojit i s ochranou přírody. To vše se ale dozví v rámci připravovaného dne, který, věřím, nebude poslední,“ dodává.

Autor: Tereza Martinovičová Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka