Hyundai představil modernizovanou řadu ekologických modelů IONIQ

Hyundai představil v severoamerické premiéře na autosalonu v Los Angeles modernizovanou řadu ekologických modelů IONIQ.

Jarní servisní akce AUTO CB

Hyundai představil v severoamerické premiéře na autosalonu v Los Angeles modernizovanou řadu ekologických modelů IONIQ.

Modely IONIQ Hybrid, Plug in Hybrid a Electric obdržely svěží design exteriéru a interiéru, informační a zábavní systémy s rozšířenou funkčností, jakož i nové asistenční systémy a funkce na podporu aktivní bezpečnosti Hyundai SmartSense™. Všechny modely IONIQ 2020 přidávají k produktovým vylepšením také významně rozšířenou výbavu. IONIQ Hybrid s kombinovanou spotřebou 4,1 l/100 km zůstává nejhospodárnějším modelem na americkém trhu mimo segment externě nabíjitelných hybridních vozů. Prodej nových modelů IONIQ Hybrid, Plug-in a Electric byl již zahájen.

Poháněcí ústrojí

Nová sada akumulátorů pro model IONIQ Electric nabízí vyšší kapacitu 38,3 kWh místo dosavadních 28 kWh, což znamená, že řidiči mohou mezi nabíjením ujet větší vzdálenost. Zvýšení kapacity o 36 % prodloužilo celkový dojezd na 274 km.

Nové modely IONIQ Hybrid a IONIQ Plug-in jsou vybaveny osvědčeným čtyřválcem GDI 1,6 litru, který poskytuje nejvyšší výkon 77 kW (105 k) a maximální točivý moment 148 Nm. Elektromotor s permanentními magnety modelu IONIQ Hybrid k tomu přidává nejvyšší výkon 32 kW a maximum točivého momentu 170 Nm. Jeho napájení zajišťuje sada lithium-polymerových akumulátorů s kapacitou 1,56 kWh, uložená pod zadními sedadly. Elektromotor externě nabíjitelné verze nabízí nejvyšší výkon 45 kW a maximální točivý moment 170 Nm. Elektrickou energii odebírá ze sady lithium-polymerových akumulátorů s kapacitou 8,9 kWh. Kombinace spalovacího motoru GDI 1,6 litru a elektromotoru v modelu IONIQ Hybrid se může pochlubit celkovým výkonem hybridní soustavy 104 kW (141 k) a točivým momentem až 265 Nm. Dynamika modelu IONIQ Plug-in Hybrid je definována maximálními hodnotami celkového výkonu hybridní soustavy 116 kW (158 k) a točivého momentu 265 Nm.

Model IONIQ Hybrid Blue má i nadále kombinovanou spotřebu paliva 4,1 l/100 km (EPA), a je taknejhospodárnějším vozidlem bez možnosti externího nabíjení, prodávaným na americkém trhu. Řidiči, kteří se rozhodnou pro model IONIQ Plug-in, mohou bezpečně překonat 47 km s čistě elektrickým pohonem, napájeným ze sady akumulátorů o kapacitě 8,9 kWh.

Blue Link

Modernizovaná modelová řada IONIQ nabízí systém Hyundai Blue Link, který umožňuje síťové propojení vozidla prostřednictvím telematického systému. Řidiči mohou na dálku, prostřednictvím aplikace MyHyundai na svém chytrém telefonu, spustit motor svého vozidla nebo ovládat klimatizaci. Aplikace také umožňuje uživatelům zamknout nebo odemknout dveře vozu na dálku, nebo si vyhledat polohu vozidla na přeplněném parkovišti pomocí funkce Car Finder a dálkového spuštění houkačky a výstražných světel. Tato technologie umožňuje majitelům externě nabíjitelných nebo elektrických modelů také na dálku zjišťovat stav nabití sady akumulátorů. Díky systému Blue Link lze nabíjení dálkově ovládat a plánovat prostřednictvím aplikace.

Blue Link je v nových modelech IONIQ navíc spojen s navigačním systémem, propojeným s cloudem, který nabízí bezplatné aktuální dopravní zpravodajství, vyhledávání zajímavých cílů a také vyhledávač prodejců a čerpacích stanic v blízkém okolí.

Vnitřní design

Nově navržený interiér modelové řady IONIQ 2020 nabízí nové prvky komfortní výbavy. Pod novým 10,25“ širokoúhlým displejem na přání dodávaného multimediálního a navigačního systému se leskne elegantní povrchová úprava nově uspořádaného ovládacího panelu topení a klimatizace. Nová dotyková ovládací tlačítka umožňují intuitivní ovládání topení, ventilační soustavy a klimatizace. IONIQ Electric je na středové konzole standardně vybaven 7“ displejem LCD s vysokým rozlišením.

Ekologické materiály pro interiér a exteriér

Mezi charakteristické vlastnosti modelové řady IONIQ patří inovativní využití recyklovaných nebo ekologických materiálů. Výplně dveří jsou vyrobeny z plastu, dřevěného prachu a vulkanických hornin, ale přitom se vyznačují velmi kvalitním vzhledem konvenčních materiálů. Odklon od ropných produktů umožnil vytvořit v interiéru příjemnější a přirozenější prostředí. U čalounění stropu a v zavazadlovém prostoru nalezly částečně uplatnění suroviny získávané z cukrové třtiny. Lak obsahuje složky z obnovitelných zdrojů, konkrétně ze sojového oleje, které dodávají barvám na klíčových komponentech lesklý, metalický vzhled.

Vnější design

Hybridní a externě nabíjitelné hybridní verze nového modelu IONIQ mají nyní na přídi nově navrženou masku chladiče se síťovým motivem. Příď nového modelu IONIQ Electric má na uzavřené masce chladiče nový osobitý vzor. Všechny modely jsou vybaveny předním nárazníkem s modernizovaným designem a stříbrnou lištou ve spodní části. IONIQ vyniká také v noci díky diodám LED pro denní svícení a nově dodávaným světlometům LED a zadním svítilnám LED.

Modely IONIQ Plug-in a Electric se dodávají na 16“ kolech z lehké slitiny s novým designem (standardně), zatímco pro model IONIQ Hybrid mají zákazníci na výběr nové designy 15“ nebo 17“ kol (na přání).

Bezpečnostní a komfortní asistenční systémy SmartSense

Bezpečnostní výbava nového modelu IONIQ splňuje nejpřísnější měřítka a standardně zahrnuje asistenta pro odvrácení kolize s překážkou vpředu FCA (Forward Collision Avoidance Assist) s detekcí chodců a nově i cyklistů a asistenta pro rozpoznávání únavy řidiče DAW (Drivers Attention Warning). Ve standardní výbavě je obsažen rovněž asistent pro jízdu v jízdních pruzích LKA (Lane Keeping Assist) a asistent dálkových světel HBA (High Beam Assist). Na přání je k dispozici aktivní asistent pro jízdu v jízdních pruzích LFA (Lane Following Assist).

Nové modely IONIQ Plug-in a Hybrid jsou vybaveny asistentem pro ekologickou jízdu Eco-DAS (Eco-Driving Assist System), který zvyšuje provozní hospodárnost. Integrovaná funkce Coasting Guide analyzuje informace o průběhu trasy z navigačního systému a upozorňuje řidiče na úseky, vyžadující jízdu nižší rychlostí (například při změně směru, před křižovatkami, či na dálničních sjezdech). Účelem této funkce je minimalizovat spotřebu paliva a opotřebení brzd. Coasting Guide lze aktivovat v režimu Eco při rychlosti jízdy 40 až 160 km/h.

Jízdní dynamika

Řidiči nových verzí IONIQ Hybrid a Plug-in si mohou užívat ještě většího potěšení z řízení kvalitně zkonstruovaného elektrifikovaného vozu mimo jiné i díky pohotovému řazení 6stupňové dvouspojkové převodovky. Výhodou pro zákazníky je také nízké těžiště modelu IONIQ díky nízko uložené sadě akumulátorů. I tento faktor zlepšuje jízdní vlastnosti a zvyšuje radost z jízdy.

Nový IONIQ Hybrid a Plug-in je vybaven nastavitelnou funkcí rekuperace v režimu Eco, který umožňuje řidičům výběr různé intenzity rekuperace páčkami na volantu. V režimu Sport slouží páčky k manuálnímu řazení převodovky.

Nový IONIQ Electric je vybaven také režimem Eco+, který doplňuje standardní jízdní režimy Eco, Comfort a Sport. Aktivací režimu Eco+ může řidič snížit spotřebu energie a zbývající energii vozu uchovat pro nepředvídatelné nouzové situace.

Tip pro fanoušky nových automobilů

Pokud jste fanouškem automobilů různých značek a zajímáte se o automobilový průmysl, doporučujeme vám navštívit e-magazín o nových autech www.autonewsletter.cz. Jestliže patříte mezi prodejce automobilů a sháníte webovou aplikaci pro správu zakázek, navštivte stránky www.autoklient.cz.

Poznámka redakce: Pokud vás zajímají auto novinky, zvýhodněné cenové nabídky nových vozů, nová auta za akční ceny anebo zajímavé marketingové kampaně zaměřené na prodej nových automobilů, doporučujeme vám navštívit stránku nová auta v akci. Hledáte ověřená skladová auta s garantovanými parametry? Navštivte stránku skladové vozy ihned k dodání.

Fotogalerie
Autor: AutoSystem a.s. Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
06.12.2019 09:21



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka