Jakub Jan Ryba

Výstava k 250. výročí narození hudebního skladatele a pedagoga v Přešticích. Výstava je do 3. 1. 2016.

Jarní servisní akce AUTO CB

Provedením České mše vánoční 21. prosince 2015 v 18.30 hod.  v přeštickém kostele Nanebevzetí Panny Marie se uzavře významný projekt roku 2015 „Pocta Jakubu Janu Rybovi “, vyhlášený Společností Jakuba Jana Ryby k jeho 250. výročí narození v Přešticích a 200. výročí úmrtí v Rožmitálu pod Třemšínem.

Jakub Jan Ryba patří, vedle Josefa Hlávky, k přeštickým rodákům, které dnes odborná veřejnost řadí ke géniům své doby, u Jakuba Jana Ryby hudebním i pedagogickém. Město Přeštice se k vyhlášenému projektu připojilo a pojalo kulaté dvouvýročí Jakuba Jana Ryby prostřednictvím svých zřizovaných organizací velkoryse. Vedle dvou výstav o životě a díle J. J. Ryby, přednášek a dalších doprovodných programů, zazněla v řadě uspořádaných koncertů Rybova hudba, houslový koncert d moll pod vedením Š. Britvíka dokonce ve světové premiéře. Malým vzpomínkovým aktem, pod záštitou Ženského pěveckého sboru Carmina, bylo připomenuto také 80. výročí postavení pomníku J. J. Rybovi v Přešticích. V jubilejním roce navštívili Přeštičtí také Rožmitál pod Třemšínem, kde předseda Spolku pro záchranu historických památek Přešticka položil květiny na Rybův hrob.

Prostřednictvím kulturního a komunitního centra vydalo město Přeštice k jubileu pamětní medaili, pohlednici s pomníkem J. J. Ryby v Přešticích a informační leták pro návštěvníky města. Image title

Fotogalerie
Autor: Dům historie Přešticka Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
st 02.12.2015 08:01



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka