Kuchyň v moderním, nebo rustikálním stylu?

Kuchyň je nedílnou součástí každé domácnosti. Na velikosti prostoru, rozpočtu a vašem vkusu záleží, jestli upřednostníte moderní styl a designové prvky vybavení, nebo intimitu útulného prostředí, jež vám spíš připomene venkovský způsob života. Seznamte se se sériemi moderních a rustikálních obkladů a dlažeb, které vám nabídnou zajímavou inspiraci, jak si zařídit novou kuchyň.

Cílená propagace v Plzni

V kuchyni trávíme podstatnou část života, a proto je zásadní věnovat dostatek času a pozornosti přesné ergonomii prostoru, která nám umožní ušetřit každý krok či zbytečné sehnutí. Pak nastane chvíle zabývat se výběrem konkrétního nábytku, zařízení a obkladů adlažby. Podobně jako při zařizování jiných místností i v kuchyni se řídíme osvědčenými pravidly, která zvyšují komfort při užívání. Prostor je nutné rozdělit na jednotlivá pracoviště. Jedná se o zónu mytí, vaření a pracovní oblast, které jsou vzájemně propojeny zónami skladování a odkládání. Pokud se tedy pouštíte do rekonstrukce a nevíte si rady s ideálním rozmístěním, případně výběrem ladících obkladů a dlažby, je dobré nechat si poradit od odborníků.

Nadčasová keramika

Veškeré vybavení kuchyně včetně nábytku, designu elektrospotřebičů, podlahové krytiny, obložení stěn či doplňků by mělo tvořit jednotný celek. Při zařizování je důležité dobře promyslet výběr materiálů a jejich barevné sladění, aby vše působilo harmonicky, nikoli nesourodě. Velmi významnou praktickou i estetickou roli hraje v kuchyni plocha mezi pracovní deskou a horními skříňkami. Z čistě funkčního hlediska nám deska za kuchyňskou linkou slouží jako ochrana zdi proti nejrůznějším nečistotám, které vznikají při vaření a mytí nádobí. Obklad za linkou může také zabránit vzniku nevzhledných skvrn a oděrek, kterých bychom se z povrchu zdi jen těžko zbavovali. Nabídka obkladů pro kuchyňské linky je velmi pestrá, můžete si zvolit zmnoha barev a materiálů, jako je např. keramika, sklo, přírodní kámen, nerez či laminát. Právě bohatství materiálů, jež lze využít kobložení zdi za linkou, způsobilo, že je vdnešní době obvyklé zdobit jimi i prostor mimo ni. Dekorace se krásně vyjímají například na zdi za kuchyňským stolem, u baru nebo jako obložení varného ostrůvku. Celá kuchyň tak získá netradiční vzhled.

Při výběru obkladů do kuchyně stále zůstává základním materiálem keramika, která se vyznačuje dlouhou životností, snadno se udržuje a je odolná proti mechanickému i chemickému poškození. Za nevýhodu keramických obkladů se považují spáry mezi jednotlivými deskami, v nichž se často usazují nečistoty. Dobré je proto použít voděodolnou spárovací hmotu, která působí na principu nenasákavosti. Nečistota společně s vodou se nevpíjí hluboko do spáry, ale vytváří na ní kapky, které se dají lehce setřít. Další zmožností je výběr velkoformátových obkladů, které mají rektifikované rozměry a umožňují instalaci s minimálními spárami 2 až 3 mm, čímž se obkládané prostory navíc opticky sjednotí.

Díky moderním technologiím, zejména digitálnímu tisku, dokážou výrobci nabídnout dokonalé keramické repliky jiných materiálů. Různé nepřesnosti nebo nedokonalosti vyvolávající dojem přírodního materiálu působí na keramice přirozeně. Zcela věrohodné a velmi odolné imitace přírodních motivů jsou tedy dnes již samozřejmostí. Jestli bude mít výsledná podoba kuchyně moderní nebo rustikální vzhled, záleží na konečném zpracování a kombinaci s dřezem, bateriemi, elektrospotřebiči a dalšími doplňky.

Sklo pro 21. století

Velmi elegantním a technologicky dokonalým materiálem, který získává při obkládání kuchyně na oblibě, je sklo. Není potřeba se ho bát, protože skleněné obklady jsou vyráběné ve velmi odolné úpravě. Snadno se také udržují a jejich celistvost nenarušují spáry. Výrobci nabízejí mozaikové skleněné obklady, desky v klasickém formátu 10 x 10 cm, velkoformátové obklady i rozměrné skleněné desky v mnoha barevných variantách a grafických designech. Skleněný obklad ve vysokém lesku doplněný LED podsvícením patří k tomu nejmodernějšímu a zároveň nejexkluzivnějšímu, co vám mohou prodejci nabídnout. Pokud však počítáte s jeho použitím za sporák, je nutné koupit dražší kalené sklo odolné proti vysokým teplotám.

Rustikální kuchyně

Lidskou touhu po obnovení starých tradic a návratu k přírodě lze vycítit z rozšířeného využití rustikálního stylu v interiéru. Kuchyně v tradičním stylu totiž mají své nezaměnitelné kouzlo. Vyznačují se kombinací přírodního materiálu a barev, zdobnosti, kvalitního řemeslného zpracování, ale hlavně domácké pohody, která z nich dýchá.

Rustikální styl interiéru vychází převážně z tradice oblasti, na níž je zaměřený. Rozeznáváme mnoho typů, ať už jde o nejvyužívanější selský styl, jižní styl, severský styl či provensálský styl. V České republice je nejběžněji využívaný selský styl. Ten se odráží zejména ve vybavení stále velmi oblíbených chat a chalup, které pak navozují atmosféru domků našich babiček a prababiček. Propojení přírodních materiálů s imitací obkladů a dlažeb nejlépe vyzní ve velké a světlé místnosti. Rustikální kuchyně bývají poměrně konzervativní, nejčastěji zde proto naleznete do hněda zbarvený obklad v malém formátu 10x 10 cm s dekorativními listelami a mozaikami a podlahu imitující dřevo nebo kámen.

Oblíbený je i retro vzhled, který připomíná staré dlaždice, po kterých kráčeli již naši předci. Exkluzivní série FS od Perondy nabízí hned několik zajímavých dekorů. Jsou vyráběné nejpokročilejší technologií, s moderním designem, přitom stále jasně připomínající stopy minulosti. Efekt olámaných hran, oprýskané glazury aformát 33 x 33 nebo 45 x 45 cm maximálně umocňuje dojem, že se po dlažbě chodí již dlouhé desítky let.

Mísení jednotlivých prvků je samo osobě poměrně složitá věc, kterou je třeba dopředu pečlivě promyslet. Kombinace retro vzorů s moderními pestrými barvami může působit poněkud nevkusně, proto se přímo nabízí propojení se sériemi imitujícími dřevo.

www.keramikasoukup.cz

Fotogalerie
Autor: KERAMIKA SOUKUP a.s Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

  • Před 6 roky

    Jé, no to je úžasné!Nedávno jsme přesně po podobném stylu pokukovali, doděláváme s manželkou baráček a nyní nás čeká kuchyně, tak máme podobné články všechny přečtené. Spotřebiče vypadají skvěle, podobný design jsem viděl zde https://eshop-franke.cz/713-vestavne-spotrebice, jsou to ony?Díky za info

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka