Letní sezóna na Špičáku finišuje Dnem s CHKO Šumava

V letním provozu už lanovka na vrchol Špičáku pojede jenom čtyři následující říjnové víkendy.

Cílená propagace v Plzni

V sobotu 30. září od 9:30 do 16:00 hodin pořádají Ski&Bike Špičák a Chráněná krajinná oblast Šumava - Den s CHKO Šumava. Po loňské úspěšné premiéře zaměřené na zdejší ptactvo např. tetřeva hlušce nebo sokola stěhovavého, kterou navštívilo přes 500 lidí, se letos turisté dozvědí mnoho zajímavostí o savcích žijících ve zdejší přírodě. Půjde ale o zvířata, jež se tady však běžně na procházkách nepotkávají – především o rysy, bobry nebo jeleny.

Ve stánku CHKO na vrcholu Špičáku hned pod rozhlednou budou k vidění ukázky metod jejich sledování. Například využití telemetrie (pozn: bezdrátový dálkový přenos dat), fotomonitoringu apod., které umožňují sledovat migrace živočichů a poznání jejich zvyků.

„Za naší asistence se lidé naučí rozpoznávat jednotlivé jedince zde žijících rysů, prohlédnou i potěžkají si obojky s telemetrickým zařízením určené pro jeleny, srnce či rysy, případně mohou „ochutnat“ bobří chipsy,“ vyjmenovává největší lákadla letošní akce pro veřejnost Ing. Silvie Havlátková, vedoucí Odboru státní správy CHKO Šumava, Správy Národního parku Šumava. Celodenní program pak doplní hry a testy s environmentální tématikou určené nejen pro děti. Ty si kupříkladu budou moci namalovat za pomoci připravených siluetek vybranou šumavskou šelmu.

Většina rozlohy Ski&Bike Špičák se nachází na území CHKO Šumava. Společné pořádání akce pro veřejnost má proto přiblížit specifika provozování sportovního areálu při respektování pravidel CHKO. „Když to zjednoduším, aby si lidé nemysleli, že lanovka nejede nebo rozhledna je zavřená v určitém období jara až podzimu kvůli naší lenosti nebo z rozmaru. Chceme, aby pochopili nutnost některých omezení právě kvůli ochraně zdejší přírody,“ říká provozní ředitel Ski&Bike Špičák Vladimír Kasík

Ski&Bike Špičák se při svém rozvoji nyní kupříkladu i řídí zpracovanou environmentální studií. Všechny plány nových investic, včetně třeba nákupu nové techniky respektují aktuálně ta nejpřísnější hlediska ochrany zdejšího životního prostředí.

Autor: Tereza Martinovičová Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka