Mateřinka v Resslově ulici bude mít novou zahradu

Od nového školního roku si budou děti z 32. MŠ v Resslově ulici hrát v nové zahradě, jejíž rekonstrukce právě začíná. Celková přeměna dvorku je odhadována na 700 000 Kč. Akci investuje Městský obvod Plzeň 3 za podpory Nadačního fondu Zelený poklad, který zpracování projektové dokumentace a samotnou realizaci podpořil ve výši celkem 323 tisíc Kč.

Cílená propagace v Plzni

Už v roce 2017 přemýšlel učitelský sbor 32. MŠ společně se zahradní projektantkou Magdalenou Smetanovou nad vhodnou změnou stávající plochy, aby vyhovovala dětem k hraní.

„Velká část dvorku byla tvořena pryžovými deskami, které byly jednak nevzhledné, místy už značně poškozené a ve velkém horku vydávaly nepříjemný plastový zápach. Také herní prvky již dosluhují a je třeba je obnovit“, informuje Helena Sládková, ředitelka 32. MŠ.

Na zahájení rekonstrukce zahrady se přišel podívat starosta plzeňského centrálního obvodu David Procházka s I. místostarostou Petrem Balounem.

„V nové zahradě bude především výrazně lepší mikroklima a to především doplněním vhodné zeleně místo starého a nevhodného tartanu. Vzniknou zde herní koutky a nově vytvořený kopec, na kterém mohou děti např. vzimě sáňkovat“, přibližuje Petr Baloun, I. místostarosta MO Plzeň 3. „Zajímavostí a také novinkou je, že zde bude vybudována podzemní nádrž na zachycování dešťové vody, kterou pak bude zeleň v zahradě zalévána“, doplnil.

Nevhodný tartanový povrch bude nahrazen zpevněnou plochou a únosným štěrkovým trávníkem odolávající vysoké zátěži a se schopností zachytávat dešťovou vodu. Písková plocha bude rozšířena a doplněna dřevěným rámem ve tvaru půlkruhu, uloženém ve štěrkovém loži. Přihrádky rámu pak budou vyplněny různým organickým materiálem, např. šiškami, kůrou, klacíky, odřezky dřeva, atd.

„Stávající kvalitní zeleň doplní nové stromy a keře. Dále zde budou vybudovány vyvýšené záhony, kde budou děti moci pěstovat rostlinky. Využitím dřevěných stojen pergoly může v rámci pískoviště vzniknout dětská herní kuchyňka doplněná o herní stolky v podobě akátových špalků různých průměrů. Samozřejmě nebudou chybět ani dvě dřevěné bedny na venkovní hračky“, prozradil David Procházka, starosta plzeňského centrálního obvodu.

V zahradě bude i prostor s herními prvky, a to skluzavkou s dřevěnými schody z hranolů, tunelem a stupni zakátové kulatiny. Povrch je tvořen kačírkem a je oddělen od travnaté plochy terénní modelací. Zahrada by měla být otevřena vzáří letošního roku.

Fotogalerie
Autor: Miroslav Knotek Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
21.06.2019 07:47




0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka