Mikropůjčky: Když je před výplatou hluboko do kapsy

Půjčky tohoto typu přijdou vhod především tehdy, když nemáte finanční rezervu a najednou potřebujete rychle hotovost. Jde o půjčku v řádu několika tisíců, kterou je obvykle třeba splatit za dobu maximálně 1 měsíce. Poskytovatel zpravidla neuvádí RPSN ani úrokovou sazbu, protože ho k tomu zákon nenutí. Zákazník tak zná jen celkovou splatnou částku, což je ale vlastně docela dobře čitelné.

Cílená propagace v Plzni

Ikdyž je půjčená částka malá, je třeba takovou krátkodobou půjčku pečlivě zvážit. Půjčku dostane téměř každý, kdo vyplní jednoduchý online formulář. Poskytovatel krátkodobých, nízkých půjček, totiž nemusí ověřovat bonitu zákazníka (jeho schopnost splácet). Pokuty naúčtované při zpoždění se splácením nebo za poslání upomínky však mohou být relativně vysoké. K rychlé půjčce před výplatou je proto třeba přistupovat opatrně.

Jakbychom mohli charakterizovat krátkodobé půjčky?

  • Půjčka nejčastěji do 4 999 Kč

  • Nižší ochrana zákazníka (nemá možnost do 14 dnů odstoupit odsmlouvy apod.)

  • Někdy velmi přísné a relativně vysoké sankce (pokuty za pozdní splátky, za delší splácení a pod.)

Půjčte si několik tisíc

A jaké podmínky nám poskytovatelé úvěrů nabízejí? Podívali jsme se na údaje na webumesec.cz, který poskytuje přehled nabídek úvěrových společností. Doba splácení je obvykle do jednoho měsíce. A právě jeden měsíc je zpravidla i maximální doba, na kterou je mikropůjčka poskytována. Pokuty za prodloužení splatnosti mohou být značné, stejně jako pokuty za zpoždění.

Peníze na cokoli – a minimální požadavky

Penízeje možné použít jakkoli, není třeba nic dokládat. Prokazovat výši příjmů obvykle také nemusíte. Určitou výhodou může být i to, že naprosto přesně víte, kolik nakonec splatíte. Stačí vyplnit jednoduchý formulář a peníze máte na svém běžném účtu během několika minut.

Rychlost a benevolence mají svou cenu

Někteří vám první půjčku, pokud není příliš vysoká, dají bez jakéhokoli poplatku. Další půjčka však již zadarmo samozřejmě nebude. Poskytovatelů je v ČR mnoho a vyplatí pečlivě si porovnat nabídky. Někteří poskytovatelé totiž neváhají rozdávat pokuty za zpoždění při splácení. Pravdou však je, že RPSN pro krátkodobé půjčky vychází strašidelně vysoké. Pohybuje se často i v řádu tisíců procent, což je mnohem víc než u klasických bankovních úvěrů, které jsou však většinou vyšší. Protože reálně jde jen o pár stovek nebo tisíců Kč, je většina zákazníků ochotna tuto cenu zapřechodný úvěr zaplatit.

Nabídka půjček je rozmanitá, jeden vítěz tu však je

Například Japonská půjčka od Home Creditu slibuje, že za 30 dní a za jednu tisícovku zaplatíte jen 33 Kč. U Japonské půjčky tak například za 4 000 Kč přeplatíte 132 Kč. Spolu s minimálními sankcemi v případě, že si zákazník prodlouží dobu splácení, to bylo důvodem, proč si právě tato půjčka vysloužila prvenství v žebříčku webu iDnes.cz.

Co nás čeká? Poskytovatelů ubyde, ochrana spotřebitele se posílí

Nový zákon o úvěru pro spotřebitele by měl být účinný od jara 2016. Nový zákon o spotřebitelských úvěrech by měl být propracovanější než je nynější úprava. Nově budou tímto předpisem regulovány všechny typy spotřebitelských úvěrů, tedy i mikropůjčky, neboli úvěry do 5 000 Kč. A trh s těmito půjčkami nižšími než 5 000 Kč by nově měl být regulován přímo ČNB. S vyššími nároky se proto počet poskytovatelů nejspíš bude snižovat.


Autor: Hyperia s.r.o. Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
po 04.04.2016 15:05



1 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka