Na šumavském Špičáku mají na sjezdovkách přes metr prašanu.

Dnes by počasí mělo pomoci vyřešit problém nebezpečných stromů. Lanovka kvůli nim od neděle 13. 1. stojí, v provozu jsou ale všechny ostatní vleky.

Cílená propagace v Plzni

Špičák, Železná Ruda, 17.1.2019. Přes metr prašanu na sjezdovkách a parádní podmínky na lyžování, ale i sněhem obalené stromy v nadmořské výšce nad 1000 metrů, které vystavily stop lanovce. Šumavský Ski&Bike Špičák má tak nyní v provozu všechny vleky právě s výjimkou čtyřsedačkové lanovky a očekává, že dnes se teplota podle předpovědi i v nejvyšších partiích lesa dostane nad nulu a sníh ze stromů samovolně opadá. Kvůli poloze areálu v CHKO a zdejší ochraně ptactva nelze kt omu (shození velké vrstvy sněhu z větví) využít techniku (např. vrtulník).

Dnes okolo 15 hodiny se rozhodne, zda se lanovka od zítřka znovu rozjede. Středisko bude informovat na svém webu (spicak.cz) a svých sociálních sítích. Plus zašleme po 15 hodině ještě jednou do redakcí stručné info, jaká je aktuální situace.

„Mrzí nás to, ale v případě zlomení stromů pod náporem sněhu a větru by lidem hrozilo velké nebezpečí, což nelze riskovat. Musíme počkat, že nám už dnes pomůže počasí. Během 14 let, co je lanovka v provozu zatím u nás podobná situace, kdy by stromy byly obaleny tak dlouho těžkým sněhem a několik dní neustále hrozil jejich pád, nenastala,“ uvedl ředitel areálu Vladimír Kasík.

Ve středisku je nyní především řada školních lyžařských kurzů a ty využívají všechny ostatní vleky v nadmořské výšce pod 1000 metrů. Především kotvu na Spodní Šanci, pomu na Lubáku, kde prozatím nepokračovala výstavba snowparku a slouží jako sjezdovka, pomu Zalomený a vleky pod hotelem Sirotek. V provozu je i pohyblivý koberec pro nejmenší lyžaře před chatou Blaženka.

V sobotu 19.1. se měly konat závody ve slalomu, budou ale zrušeny, takže pokud se podaří obnovit provoz lanovky, veřejnost bude lyžovat bez omezení.

Další aktuální info na www.spicak.cz

Autor: Tereza Martinovičová Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka