Na univerzitě začaly letní školy

V pondělí 10. července odstartovaly svoji výuku hned čtyři letní školy. Vedle dvou největších, Mezinárodní letní jazykové školy a ArtCampu, začínají také škola Homo Economicus a Letní škola virtuální reality. 

Cílená propagace v Plzni

Mezinárodní letní jazyková škola nabízí řadu obecně i profesně zaměřených jazykových kurzů pro děti, mládež a dospělé. Poprvé ji také zpestří zahajovací koncert pod širým nebem, který se uskuteční v úterý 11. července od 19 hodin před Univerzitní knihovnou ZČU.Na letošní ročník se přihlásilo celkem 403 účastníků, z toho 347 českých a 56 zahraničních. Jazykové kurzy povedou neformální formou kvalifikovaní lektoři včetně rodilých mluvčích. Letos se na Západočeské univerzitě sejde celkem 49 lektorů – 19 ze zahraničí a 30 z České republiky. Plzeňská univerzita tedy bude hostit učitele a studenty z celého světa včetně Spojených států amerických.Specifickou skupinu účastníků kurzů českého jazyka pro cizince tvoří tzv. stipendisté – studenti podporovaní finanční dotací ministerstva školství. Letošní ročník přivítá celkem 23 stipendistů, např. z Makedonie, Lotyšska, Litvy, Francie či Rakouska.V 28. ročníku Mezinárodní letní jazykové školy je tradičně největší zájem o kurzy anglického jazyka, v nichž je registrováno 327 účastníků. Následují kurzy češtiny pro cizince s 39 účastníky a kurzy německého jazyka s 37 účastníky. Nabídka výuky obsahuje celodenní třítýdenní, dvoutýdenní a týdenní kurzy všeobecného jazyka, odpolední jazykové kurzy, kurzy pro děti a teenagery, ale také specificky zaměřené kurzy, mezi něž patří například obchodní angličtina či právní komparativní studie. Každoročně se velkému zájmu těší například angličtina pro žáky ve věku 13–15 let, na kterou se letos přihlásilo 53 teenagerů. Letní škola nabízí také kurz angličtiny pro žáky ve věku 6–12 let, v němž budou při výuce 45 dětí asistovat tři „trainees“ – studentky Britanny, Jennifer a Aimee z univerzity v Plymouth.Třináctý ročník letní školy ArtCamp nabízí 36 kurzů a během tří červencových týdnů jimi projde na 360 účastníků z České republiky i ze zahraničí, například z Japonska, Německa, Finska, Maďarska, Polska nebo Ukrajiny. Čas budou trávit ve společnosti zajímavých českých i zahraničních uměleckých osobností – hostující umělci letos dorazí z Velké Británie, Japonska, Kanady, Íránu, Polska, a Slovenska.


Vedle pravidelných kurzů kresby, malby, figurální kresby, digitální fotografie, knižní vazby, grafických technik, grafického designu, designu interiéru, komiksu, designu šperku a dalších mají účastníci i letos možnost absolvovat mimořádné kurzy pod vedením zajímavých uměleckých osobností. Patří sem například kurz ilustrace s japonskou umělkyní Hiroko Matsushita, která účastníkům mimo jiné přiblíží principy tradičních technik skládání a stříhání papíru pro tvorbu trojrozměrného díla. Významný íránský ilustrátor, Ali Boozari, nabídne vhled do historie perské i do současné íránské ilustrace i různých grafických technik. Oba umělci navíc představí své práce výstavou v Galerii Ladislava Sutnara. Z Velké Británie dorazí filmový výtvarník Chris Rosewarne, který povede kurz zaměřený na Science fiction design pro film. Ve spolupráci s plzeňským Žongléros Ansámbl letos ArtCamp přináší i kurz nového cirkusu. Nebude chybět ani kurz arteterapie vedený Wieslawem Karolakem z Polska, potřetí se vrátí kanadský výtvarník Kurt van der Basch s kurzem tvorby filmového storyboardu a už popáté ArtCamp přivítá prof. Karola Weisslechnera, který účastníky provede kurzem designu šperku pro pokročilé.

I v tomto roce se účastníci letních škol mohou těšit na bohatý doprovodný program v podobě výletů, workshopů, sportovních aktivit i večírků.


V pondělí 10. července také začala výuka Letní školy virtuální reality, a to s podtitulem „Udělej si vlastní hru“. Akce je určena pro zvídavé studenty středních škol, kteří se seznámí s možnostmi 3D zobrazení, se speciálními haptickými ovladači a s náhlavním displejem Oculus Rift. 

6. ročník letní školy Homo Economicus je určen žákům a studentům základních a středních škol ve věku od šesti let, kteří mají zájem nahlédnout do světa ekonomických věd. Účastníci zjistí, že na fakultě ekonomické se studenti nezabývají jen nudnými čísly, tabulkami a grafy, ale že studium může být kreativní a zábavné.

Autor: Západočeská univerzita v Plzni Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka