Oblíbené cyklobusy znovu jezdí

V sobotu 28. dubna 2018 ČSAD autobusy Plzeň opět zahájilo provoz tří základních tras cyklobusů z Plzně do turisticky oblíbených destinací. Až do konce září budou moci turisté a cyklisté využít o víkendech a svátcích služeb Cyklobusu Český les, Cyklobusu Mže a Brdského cyklobusu. Cyklobusy nejsou ovšem určeny jen pro kolaře. Mohou je využít jak pěší turisté, tak běžní cestující mezi jednotlivými zastávkami autobusové linky.

Cílená propagace v Plzni

Od soboty mohou obyvatelé Plzeňského kraje opět využívat při svých výletech na kolech oblíbené cyklobusy. Se začátkem turistické sezóny zahajuje ČSAD autobusy Plzeň letošní provoz speciálních sezónních autobusových linek, které přepravují turisty i s jejich koly. Na několika linkách vyjely autobusy se zvláštním přívěsem umožňujícím přepravu patnácti až čtyřiceti jízdních kol. Díky tomu se mohou cykloturisté, ale i pěší turisté dostat do míst, kam žádná jiná veřejná doprava nevede.

„Snažíme se vycházet vstříc cykloturistům v Plzeňském kraji, kterých je rok od roku více. Cyklobusy již neodmyslitelně patří k letnímu období, kdy lidé vyjíždí na kolech do přírody. Cyklobusy ale nejsou jenom pro cyklisty. V posledních letech s nimi jezdí i stále větší množství pěších turistů,“ říká ředitel ČSAD autobusy Plzeň Jaroslav Vejprava.

V sobotu 28. dubna vyjel letos poprvé tradiční Brdský cyklobus z Plzně do Příbrami. Bude vozit rodiny s dětmi i s jejich koly bezpečně přímo až na hřeben pohoří Brdy přezdívaného „malá Šumava“. Nově vzniklá chráněná krajinná oblast Brdy jim čerstvě nabízí krásné nové pěší a cyklistické trasy, které jsou postupně značeny. Stále atraktivní jsou ale i již tradiční cesty vedoucí rozsáhlými lesy k vrcholu legendárního Třemšína nebo k břehům zádumčivého Padrťského rybníka. Lákavá je i návštěva vyhlášeného hornického muzea v Příbrami včetně prohlídky štol a jízdy důlními vláčky.

Od soboty 28. dubna bude pravidelně po celé léto jezdit i Cyklobus Český les z Plzně přes Bělou nad Radbuzou do Přimdy a zpět. Po trase cyklobusu se nachází mnoho zajímavých turistických míst, například Hrad a zámek v Horšovském Týně, romantické Sedmihoří, nepoznaný Český les, města Bělá, Hostouň a Poběžovice, pramen řeky Radbuzy, hrad Přimda nebo rybník Sycherák. Koncový úsek trasy pak přímo prochází středem chráněné krajinné oblasti Český les s mimořádně zachovalým přírodním prostředím.

Třetím cyklobusem v Plzeňském kraji, který v sobotu letos poprvé vyjel, je Cyklobus Mže z Plzně přes Tachov do Staré Knížecí Huti v Českém lese. Jeho trasa vede kolem Hracholuské přehrady přes historická města Stříbro, Bor a Tachov až do severní části Českého lesa.

O měsíc později, v sobotu 26. května pak bude zahájena přeprava jízdních kol i na lince ze Sušice přes Srní a Modravu až na Kvildu.

O letošním provozu Zelených autobusů a cyklobusů po Šumavě zatím není rozhodnuto. Správa Národního parku Šumava nyní vybírá dopravce.

Obliba cyklobusů v Plzeňském kraji rok od roku roste. I díky cyklobusům se daří do Plzeňského kraje lákat stále více turistů ze všech koutů republiky, kteří si mohou užít nádherných cyklistických tras v nedotčené přírodě.

Cyklodoprava má na Plzeňsku již dlouhou tradici. Nejprve se jízdní kola vozila přímo v autobusech, kde byly vymontovány zadní sedačky a na jejich místo se skládaly bicykly. Později byly zavedeny závěsné skříně za autobusy. Nejnovějším řešením jsou speciální přívěsy na přepravu kol, jejichž kapacita je mezi patnácti až čtyřiceti jízdními koly. Jejich nakládku a vykládku obvykle zajišťuje zvláštní průvodce cyklobusu nebo řidič.

Bližší informace o letošních trasách cyklobusů včetně aktuálních jízdních řádů lze nalézt na www.csadplzen.cz/cyklobus

BRDSKÝ CYKLOBUS – www.csadplzen.cz/brdy

Na běžné autobusové lince č. 440555 z Plzně do Příbrami jezdí tzv. „Brdský cyklobus“ již od letní sezóny 2008. Autobus s cyklovlekem jede na trase Plzeň - Starý Plzenec - Spálené Poříčí -Míšov/Brdy – Rožmitál – Příbram, a obslouží tak všechny turisticky atraktivní body brdských vrcholků. Opět jsou zavedeny i spoje Příbram – Míšov a opačně.

Cyklisté mohou po trase navštívit řadu zajímavostí, například Spálené Poříčí, Padrťské rybníky, legendární vrch Třemšín, půvabný Rožmitál pod Třemšínem, nebo Hornické muzeum v Příbrami.

Cyklobus jede každou sobotu, neděli a svátek od 28. dubna až do 30. září 2018. Přepraví minimálně 27 ks jízdních kol.

Z Plzně vyjíždí v 7:45 hodin a jede přes Brdy až do Příbrami. Z Příbrami jede spoj v10:30 hodin s konečnou zastávkou Míšov. V Příbrami je možný přestup z vlaku Sp 1684 Cyklo Brdy od Prahy.

Z Míšova nazpět do Příbrami jede ve13:00 hodin. Z Příbrami jede přes Brdy nazpět do Plzně v15:30 hodin.

I letos nabízí ČSAD autobusy Plzeň rozšířenou přepravu jízdních kol také u spojů v pracovní dny, a to v červenci a srpnu. Bicykly budou přepravovány v skříňovém vleku skapacitou 12 kol. Takto bude možné vyvézt jízdní kola nejen do vrcholových partií Brd na spojích v 6:15 z Rožmitálu p. Tř. směr Plzeň, v 7:45 z Plzně do Rožmitálu, v 14:35 z Rožmitálu na Plzeň a v 18:30 z Plzně do Rožmitálu pod Třemšínem.

CYKLOBUS ČESKÝ LES - www.csadplzen.cz/ceskyles

Cyklobus Český les poprvé vyjel vroce 2009. K prvním obcím Bělá nad Radbuzou, Hostouň a Poběžovice se později připojila i Přimda a cyklobus nyní jezdí na trase Plzeň - Nýřany - Horšovský Týn - Bělá nad Radbuzou – Železná - Přimda. Jedná se tak o optimální turistické spojení západočeské metropole s Horním Chodskem a CHKO Český les.

Cyklisté mohou po trase navštívit řadu zajímavostí, například Hrad a zámek v Horšovském Týně, romantické Sedmihoří, nepoznaný Český les, města Bělá, Hostouň a Poběžovice, pramen řeky Radbuzy, hrad Přimda, rybník Sycherák.

Autobusy s cyklovlekem pojedou každou sobotu, neděli a svátek. Jezdit budou až do 30. 9. 2018. Z Plzně vyjíždí autobus v 8:00 hodin, nazpět do západočeské metropole pojede letos nově již také z Přimdy, a to v 16:50. Přepraví minimálně 24 ks jízdních kol.

CYKLOBUS MŽE – www.csadplzen.cz/mze

Za vznikem Cyklobusu Mže stojí město Tachov s podporou Plzeňského kraje. Poprvé vyjel vroce 2013.

Z Plzně je veden kolem Hracholuské přehrady přes historická města Stříbro, Bor či Tachov, až doveze cestující až do severní části Českého lesa.

Autobus vyjede z Centrálního autobusového nádraží v Plzni vždy v 8:15 hodin, do Staré Knížecí Huti v nadmořské výšce cca 700 metrů dorazí v 10 hodin a 5 minut. Nazpět do západočeské metropole bude jezdit do 10. 6. v 15:50 ze zastávky Lesná,Stará Knížecí Huť. Přes Tachov (v 16:25) má příjezd do Plzně těsně před tři čtvrtě na šest. Od 10. června pak bude spoj veden pouze ve zkrácené trase, a to ze zastávky Tachov,Rychta (16:20) směr Plzeň.

Kromě spojů z/do Plzně lze až do poloviny června cestovat společně s kolem dalšími spoji vedenými během dne mezi Starou Knížecí Hutí a Tachovem či opačně. Ze zastávky Tachov,aut.nádr. jede spoj také ve 13 hodin směrem do vrcholové zastávky Lesná,Stará Knížecí Huť. Je tak velmi vhodný zejména pro místní kolaře na krásný odpolední výlet. Všechny spoje zároveň obsluhují sportovní areál se zastávkou Tachov,Rychta.

Cyklobus Mže bude jezdit až do 30. září 2018 každou sobotu, neděli a státní svátek. Uveze minimálně 19 ks jízdních kol.

JÍZDNÉ A DOVOZNÉ

Cena za přepravu osob v cyklobusech se řídí zvláštním ceníkem za ujetý kilometr. Je však poskytována řada slev. Držitelé karet ISIC / ISTC obdrží 20% slevu, platí i sleva na žákovské jízdné.

Cena za přepravu jízdního kola je jednorázově bez ohledu na přepravovanou vzdálenost 30 Kč za jednosměrnou jízdenku. Pro zpáteční přepravu kola je možné využít zpáteční dovozné se slevou za cenu 20 Kč. Zpáteční dovozné se poskytuje po předložení jízdenky z opačného směru, u které neuplynulo více jak 36 hodin od jejího vydání (tedy např. od soboty 7:40 do neděle 19:40).

Velkým lákadlem je zvýhodněné Rodinné jízdné, které může využít skupina až pěti osob, z nichž jen dva mohou být starší 15 let. Jízdné je ideální pro rodiče s až třemi dětmi do 15 let. Příbuzenský vztah však není podmínkou. Druhým tahákem pro skupiny s malými cestovateli je bezplatné dovozné na dětské složitelné kočárky, skládací dětský přívěsný vozík za jízdní kolo a na jízdní kola pro děti do 6 let.

REZERVACE, PŘEDPRODEJ

Velmi se osvědčila změna způsobu rezervace míst pro osoby i jízdní kola, která je nyní pohodlnější (i přes internet) a přístupnější pro více úseků.

Jízdenku včetně místenky (pro osobu nebo pro osobu + jízdní kolo) lze zakoupit ve všech kamenných kancelářích AMS BUS v Česku i na Slovensku.

Nákup je možné uskutečnit také po Internetu z adresywww.csadplzen.cz/e-jizdenka. Cena místenky u tzv. elektronické jízdenky nebo u místenky z klasické prodejny je ZDARMA.

Jízdenky lze samozřejmě nadále zakoupit rovněž přímo u řidiče autobusu v nástupní zastávce.

Fotogalerie
Autor: ČSAD autobusy Plzeň Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
ne 29.04.2018 00:15




0 +
 
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka