Od první březnové neděle budou platit nové autobusové jízdní řády

V Plzeňském kraji se mění jízdní řády – některé linky se ruší, přibude zcela nová zastávka, upravuje se jízdné

Cílená propagace v Plzni

Od neděle 4. března 2018 dochází k úpravám jízdních řádů u vybraných linek veřejné autobusové dopravy v Plzeňském kraji.

Některé spoje, které Plzeňský kraj neplatí a dopravce ČSAD autobusy Plzeň je dosud dlouhé roky jezdil na své vlastní náklady, budou zrušeny. Mezi takové patří například komerční nedotovaná linka 400321 Domažlice – Plzeň – Praha. Z ekonomických důvodů a kvůli nedostatečné vytíženosti se na této lince ruší dva páry posilových spojů v pracovní dny, první v úseku Stod – Plzeň a zpět, druhý v úseku Holýšov – Plzeň a zpět.
Dále se ruší dva páteční posilové spoje na trase Domažlice-Plzeň a Plzeň-Domažlice a jeden pár dopoledních spojů v pracovní dny na trase Domažlice-Plzeň a zpět. Hlavními důvody rušení uvedených spojů je jejich slabá vytíženost, nedostatek řidičů a především fakt, že linky na této trase Plzeňský kraj nechce dotovat.Naopak pozitivní změnou, kterou přináší nové jízdní řády, je zařazení zcela nové zastávky Holýšov, Nový Dvůr na lince 400160. Bude tak zajištěna doprava především školní mládeže z dosud autobusy neobsluhované místní části Nový Dvůr do Holýšova.

Kompletní přehled změn je k dispozici na webu www.csadplzen.cz.

Současně se změnami jízdních řádů dochází i k úpravě zvláštních ceníků jízdného pro vybrané autobusové linky. Jedná se o již zmiňovanou linku 400321 Domažlice-Plzeň-Praha a o linku 490820 Tachov-Bor-Nýřany-Plzeň-Rokycany-Praha. Na obou těchto linkách dochází u vybraných tarifních pásem ke srovnání cen se základním ceníkem jízdného. Cestující si tak mírně připlatí.
Na lince 440080 Plzeň-Karlovy Vary jsou pak jednotlivá tarifní pásma navýšena o 2 až 10 korun. U všech třech uvedených linek bude nově sleva ISIC pro studenty u všech tarifních pásem ve výši 10 procent.

Nové zvláštní ceníky jízdného jsou ke stažení na webu www.csadplzen.cz.„V minulých letech jsme každým rokem najezdili 1,6 milionů kilometrů na vlastní náklady na linkách, které Plzeňský kraj, ani nikdo jiný nehradil. Financovali jsme dlouhé roky tyto linky z vlastních zdrojů, aby byla zajištěna dopravní obslužnost jako veřejná služba obyvatelům kraje. To si ovšem nyní už nemůžeme dovolit, zvlášť v situaci, kdy musíme kraji splácet mnohamilionové částky, které nám kraj neuznal jako oprávněné náklady,“ vysvětlil mluvčí ČSAD autobusy Plzeň Miroslav Slaný. „Část z těchto dosud nehrazených linek kraj nyní dodatečně objednal, jiné ne. Proto musíme některé z nich omezit nebo dokonce zrušit. Snažili jsme se postupovat citlivě a rušíme spoje, které jsou nejméně vytížené.
U ostatních z těchto spojů musíme upravit jízdné, abychom je mohli zachovat,“ doplnil Slaný.

O společnosti ČSAD autobusy Plzeň a.s.:
ČSAD autobusy Plzeň a.s. je nejvýznamnějším soukromým dopravcem v západních Čechách. V kraji úspěšně a spolehlivě funguje již 25 let. V loňském roce zajišťoval dopravu na 254 běžných linkách v rámci dopravní obsluhy Plzeňského kraje a obcí. Zároveň pro smluvní partnery realizuje linky zvláštní dopravy. Dále provozuje městskou hromadnou dopravu ve městech Klatovy, Domažlice, Tachov, Stříbro a Přeštice. Obstarává chod bezplatných linek k nákupním zařízením v rámci MHD Plzeň.
Zajišťuje také náhradní autobusovou dopravu pro České dráhy při výlukách tratí. Pro zájemce nabízí i vyhlídkové jízdy historickým autobusem a v letních měsících cyklobusy po Šumavě, Brdech, Českém lese a dalších turisticky zajímavých místech. Provozuje také Muzeum dopravní techniky v Plzni-Doubravce.

ČSAD autobusy Plzeň a.s. je součástí holdingu Z-Group, a.s. který má ve svém portfoliu 1300 autobusů. Úspěšně působí v několika krajích po celé ČR. Jednotlivé dceřiné společnosti zajišťují v několika městech městskou hromadnou dopravu, dále pak pravidelnou meziměstskou i příměstskou autobusovou dopravu a vnitrostátní i mezinárodní zájezdovou dopravu. Z-Group, a.s. je jedním z velkých zaměstnavatelů, společnosti patřící do holdingu zaměstnávají téměř 5 tisíc lidí, z toho dvě tisícovky zaměstnanců pracuje v autobusové dopravě.

Autor: ČSAD autobusy Plzeň a.s. Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
02.03.2018 08:48



0 +
 
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka