STŘÍBRSKÝ MARIÁNSKÝ SLOUP: DOSTANE VÁŠ HLAS?

Sloup se sochou Panny Marie na Masarykově náměstí ve Stříbře může získat prestižní cenu s názvem Památky děkují. Rozhodne hlasování veřejnosti. Vybrat laureáta památkářské ceny může vybrat totiž právě veřejnost a to v internetovém hlasování. Mariánský sloup ve Stříbře.Autor: MÚ Stříbro Cenu totiž získá počin, který zvítězí v on-line hlasování. Jde o jedno z ocenění udílených v rámci každoročního klání o cenu Patrimonium pro futuro, kterou vyhlašuje Národní památkový ústav jako příspěvková orga

Jarní servisní akce AUTO CB


Sloup se sochou Panny Marie na Masarykově náměstí ve Stříbře může získat prestižní cenu s názvem Památky děkují. Rozhodne hlasování veřejnosti. Vybrat laureáta památkářské ceny může vybrat totiž právě veřejnost a to v internetovém hlasování.
Mariánský sloup ve Stříbře.Autor: MÚ Stříbro
Cenu totiž získá počin, který zvítězí v on-line hlasování. Jde o jedno z ocenění udílených v rámci každoročního klání o cenu Patrimonium pro futuro, kterou vyhlašuje Národní památkový ústav jako příspěvková organizace ministerstva kultury pověřená záchranou a rozvíjením hodnot památkového fondu. „Ti, kdo chtějí podpořit vítězství nominace stříbrského sloupu, tak mohou učinit prostřednictvím on-line hlasování na webu Národního památkového ústavu,“ za Národní památkový ústav informoval David Růžička.
Mezi 25 medailonky nominovaných památek naleznete i ten, který představuje letošní nominaci v Plzeňském regionu. Hlasovat lze nyní až do 31. srpna. „Plzeňské územní odborné pracoviště Národního památkového ústavu letos nominovalo v Plzeňském kraji obnovený Sloup se sochou Panny Marie Immaculaty na Masarykově náměstí ve Stříbře, který patří mezi významné sochařské památky Plzeňského kraje. Původně je zřejmě dílem Kristiána a Lazara Widemannových (Widmannových) z let 1715-1740 (vysvěcen 1762), obnovený a doplněný byl roku 1894 Karlem Wilfertem starším. Na počátku 21. století se však stav sloupu nacházel opět v havarijním stavu,“ dále uvedl Růžička a dodal informaci, že roku 2012 proto nechalo město Stříbro zahájit jeho restaurování.
Restaurátorských prací se chopili restaurátoři K. Granát a J. Šindelář, opravili v roce 2013 všechny architektonické prvky a v letech 2013 a 2014 díky tomu se mohly na svá místa vracet zrestaurované sochy. Celá obnova byla dokončena v roce 2015. Za zdařilé a komplexní zrestaurování sloupu bylo Město Stříbro nominováno na Cenu NPÚ Patrimonium pro futuro v kategorii Obnova památky, restaurování.
Hlasovat můžete zde: https://www.npu.cz/cs/npu-a-pamatkova-pece/npu-jako-instituce/cinnosti/patrimonium-pro-futuro/pamatky-dekuji Autor: Antonín Hříbal
Zdroj: http://tachovsky.denik.cz/zpravy_region/mariansky-sloup-ve-stribre-soutezi-zalezi-na-verejnosti-20160721.html
The post STŘÍBRSKÝ MARIÁNSKÝ SLOUP: DOSTANE VÁŠ HLAS? appeared first on Martina Sihelská.

Autor: Martina Sihelská Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
22.07.2016 00:41




0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka