STŘÍBRSKÝ SLOUP NA NÁMĚSTÍ BY MOHL BÝT OCENĚN

 A o tom, že restaurace sloupu se sochou Panny Marie se opravdu povedla, svědčí i nominace této stavby do třetího ročníku Ceny Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro. „Jsme z toho určitě nadšení. Dokládá to, že oprava, ať už byla jakkoliv složitá, se opravdu povedla,“ řekl s nadšením starosta Stříbra Karel Lukeš.   Uznání si restaurátorské práce opravdu zaslouží. A to i vzhledem k tomu, jaké komplikace tento proces provázely. Jak již bývá obvyklé, hlavním problémem byly

Cílená propagace v Plzni

 A o tom, že restaurace sloupu se sochou Panny Marie se opravdu povedla, svědčí i nominace této stavby do třetího ročníku Ceny Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro. „Jsme z toho určitě nadšení. Dokládá to, že oprava, ať už byla jakkoliv složitá, se opravdu povedla,“ řekl s nadšením starosta Stříbra Karel Lukeš.
 
Uznání si restaurátorské práce opravdu zaslouží. A to i vzhledem k tomu, jaké komplikace tento proces provázely. Jak již bývá obvyklé, hlavním problémem byly finance. Oprava stála několikmilionů, které se nejdříve nedařilo sehnat. I přes to ale v roce 2012 město Stříbro jako investor zajistilo na obnovu památkypeníze ve vlastním rozpočtu. Další prostředky se městu podařilo získat z jiných zdrojů a projekt mohl začít. Na řadu jako první přišlo restaurování architektonických prvků sloupu, které prováděl restaurátor Karel Granát.
Současně a v následujících letech na obnově sochařské výzdoby pracoval známý plzeňský restaurátor Jaroslav Šindelář.
Na jaře roku 2013 byly všechny architektonické prvky opraveny, sestaveny a osazeny zpět. Restaurované sochy se na své místo vracely mezi lety 2013 a 2014. V roce 2015 byla na sloup osazena kopie sochy svaté Rozálie, jejíž originál byl deponován v městském muzeu ve Stříbře.
Tím došlo k úspěšnému završení obnovy mariánského sloupu i všech jeho částí. Jak výsledek dopadl, si mohou všichni zájemci prohlédnout již rok na Masarykově náměstí. Provedená obnova pomohla zachovat jednu z dominant památkové zóny Stříbro a významnou památku svého druhu v Plzeňském kraji. „Ano, opravdu se jedná o jednu z dominant náměstí, ale i celého Stříbra. Jsme rádi, že jsme se této nominace dočkali. Dostalo se nám mnoho uznání od návštěvníku i občanů. Ale taková to pochvala přímo od Památkového ústavu? To už je opravdu něco,“ dodal s úsměvem starosta Stříbra.
Autor: Jindřich Sýkora Zdroj: http://tachovsky.denik.cz/zpravy_region/sloup-ma-sanci-na-oceneni-20160520.html
Foto: Sihelská

 
 
The post STŘÍBRSKÝ SLOUP NA NÁMĚSTÍ BY MOHL BÝT OCENĚN appeared first on Martina Sihelská.

Autor: Martina Sihelská Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 22.05.2016 14:42




0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka