Toyota zahájí v Číně testování modelu Mirai na palivové články

Společnost Toyota Motor Corporation letos v říjnu odešle do Číny dva vozy Mirai na palivové články (FCV) k poloprovoznímu testování. V souvislosti se zahájením těchto testů Toyota v rámci svého čínského výzkumného a vývojového centra TMEC vybuduje i vodíkovou čerpací stanici.

Cílená propagace v Plzni

Projekt urychlení vývoje a obchodního využití vozidel na palivové články

Toyota je zapojena do projektu urychlení vývoje a obchodního využití vozidel na palivové články v Číně , a tak zde bude v letech 2017 až 2020 realizovat poloprovozní testování svého modelu Mirai. Toyota bude konkrétně zkoumat výkonové charakteristiky uvedeného vozidla v čínských jízdních podmínkách, sledovat kvalitu vodíku vyráběného v Číně i změny a kvalitu hodnocení odolnosti. Toyota se zapojí do propagačních aktivit a pokusí se vyhodnocovat zájem čínských spotřebitelů o model Mirai, např. v rámci jeho prezentací na lokálních akcích. Rovněž se zúčastní aktivit zaměřených na zvyšování povědomí veřejnosti o konceptu vozidel poháněných palivovými články (FCV).

V čínském výzkumném a vývojovém centru TMEC automobilky Toyota bude vybudována vodíková čerpací stanice

V Číně je dnes k dispozici pět vodíkových čerpacích stanic, soustředěných v metropolitních oblastech Pekingu, Šanghaje a Kantonu. Vodíková čerpací stanice, kterou Toyota plánuje vybudovat v rámci TMEC, bude první svého druhu v Čchang-šu. V rámci uvedeného projektu bude Toyota spolupracovat s čínskou vládou a dalšími podniky v tomto odvětví s cílem zkoumat možnosti rozvoje tzv. vodíkové společnosti.

Z pohledu Toyoty je model Mirai vrcholně ekologickým vozem

Jeho nulové emise CO2 jsou přínosem pro životní prostředí a pokud jde o dobu tankování nebo dojezdovou vzdálenost, nabízí stejné pohodlí jako vozy s benzínovým motorem. Navíc poskytuje radost z řízení. V období od prosince 2014 do února 2017 se v Japonsku, Spojené státech a Evropě prodalo celkem asi 3000 vozů Mirai, přičemž v uvedených regionech se dnes vodíková infrastruktura postupně rozšiřuje. Toyota realizuje další poloprovozní testy v zemích, jakými jsou Austrálie, Spojené arabské emiráty nebo Kanada.

Toyota již řadu let vyvíjí nejrůznější typy ekologických automobilů

Mezi ně patří vozy s hybridním pohonem, plug-in hybridní automobily, elektromobily a vozidla poháněná palivovými články (FCV). Japonská automobilka se vždy snaží postupovat tak, aby efektivně využívala silné stránky daného systému pohonu. Toyota se současně aktivně zapojuje do projektů na podporu širšího prosazování těchto ekologicky šetrných vozidel.

V říjnu 2015 zahájila Toyota v Číně prodej modelů Corolla Hybrid a Levin Hybrid, v obou případech s hybridním pohonem místní čínské výroby. Na konci března evidovala Toyota celkem 90 tisíc prodaných vozů s hybridním pohonem (oba modely), což odpovídá 15% podílu v rámci prodeje modelů Corolla a Levin. V roce 2018 je naplánováno spuštění prodeje modelů Corolla a Levin v plug-in hybridním provedení. Toyota dnes kromě toho připravuje plány k budoucímu uvedení svých elektromobilů na čínský trh.

Tip pro fanoušky nových automobilů

Pokud jste fanouškem automobilů značky Toyota ale i všech ostatních vozů různých značek a zajímáte se o automobilový průmysl, doporučujeme vám navštívit e-magazín o nových autech www.autonewsletter.cz. Jestliže patříte mezi prodejce automobilů a sháníte webovou aplikaci pro správu zakázek, navštivte stránky www.autoklient.cz.

Fotogalerie
Autor: Kateřina Štveráková Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka