V Plzni se představil Protidrogový vlak – Revolution Train

V pondělí 10. června byl na zastávce Plzeň – Jižní předměstí uskutečněn workshop s prohlídkou Protidrogového vlaku a tiskovou konferencí. Přítomni byli i zástupci vedení Městského obvodu Plzeň 3, který společně s druhým městským obvodem podpořil toto představení projektu v oblasti primární prevence. Proto také vstupné pro žáky základních škol nacházející se na území plzeňského centrálního obvodu bylo v pondělí zdarma a totéž platilo i předchozí sobotu pro všechny občany z MO Plzeň 3.

Cílená propagace v Plzni

„Podle mého názoru finance, které putují do protidrogové prevence či jakékoliv prevence jsou účelně vynaložené. Už před rokem jsem měl možnost si tento vlak projít a velmi na mě zapůsobil. Myslím, že stejně zapůsobí i na školáky, a to tak, že se ve svém životě drogám či jiným závislostem vyhnou“, říká David Procházka, starosta plzeňského centrálního obvodu.

Cílem vlakového programu je prostřednictvím zapojení všech lidských smyslů efektivně zapůsobit na návštěvníka vlaku, na jeho pohled na legální i nelegální drogy, závislosti ainspirovat jej k pozitivním životním volbám. Multimediální program není zaměřen jen na nebezpečí drog, ale i na škodlivost alkoholu a kouření.

„Závislost je forma otroctví a otroctví do 21. století nepatří. Proto vítám tyto aktivity, které nám pomáhají si zachovat svobodu“, uvedl Stanislav Šec, místostarosta MO Plzeň 3.

Vlakovou soupravu REVOLUTION TRAIN tvoří celkem šest vagonů. Vagony jsou uzpůsobeny do podoby multimediálních sálů, v nichž se vněkolika rovinách odehrává příběh opříčinách, vývoji a důsledcích drogové závislosti. Návštěvníci protidrogového vlaku tímto příběhem procházejí a díky možnostem interaktivních technologií se aktivně stávají jeho účastníky. Základem je film na pokračování, který organizátoři nechali natočit dle skutečného osudu člověka, který svoji závislost zaplatil životem a osudově poznamenal i své nejbližší včetně rodiny. Mladí návštěvníci mají možnost během „putování“ vlakem poznat všechny nástrahy, které na ně číhají včetně prostředí, do kterého se narkomané posléze dostávají – tedy skutečné „feťácké doupě“, policejní místnost pro výslech nebo celu.

Po prohlídce vlaku následuje návazný program „To je zákon, kámo!“, který vznikl ve spolupráci s Národní protidrogovou centrálou SKPV PČR, na němž spolupracuje Policie České republiky. Tento unikátní protidrogový program je velmi žádaný vsousedních zemích a v Německu je objednán už na tři měsíce dopředu.

„I kdyby vynaložené finanční prostředky na tuto akci dokázaly odradit byť jednoho školáka od experimentování sdrogami, hodnotím to jako dobře vynaložené finance“, říká Ondřej Ženíšek, místostarosta MO Plzeň 3.

„Návštěva vlaku ve mně zanechala hluboký dojem a rozhodně jsem neměl pocit zastrašování. Abych měl úplný náhled, tak jsem absolvoval i „ostrou“ prohlídku přímo sžáky základní školy a co mě velmi překvapilo, bylo, že děti měly stejné či velmi podobné dojmy a reakce jako my dospělí. Proto je rozhodně nepodceňujme. Pevně věřím, že se Protidrogový vlak do Plzně vrátí i v budoucnosti“, doplnil Petr Baloun, I. místostarosta plzeňského centrálního obvodu.

Fotogalerie
Autor: Miroslav Knotek Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
st 12.06.2019 16:25




0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka