V sobotu začíná již pátá sezóna sdílených kol

V sobotu 23.3. startuje již popáté Plzeňský bikesharing kolemplzne.cz.

Cílená propagace v Plzni

Jako v předchozích sezónách nabídne uživatelům možnost svézt se po Plzni na typických červených městských kolech. V loni služba překonala hranici 16 000 vypůjček, předpokládá se že letos bude služba ještě využívanější.

V sobotu 23.3. startuje již popáté Plzeňský bikesharing kolemplzne.cz. Uživatelům nabídne přes 80 naleštěných červených kol k volnému použití se všemi výhodami, na které jsou již zvyklý. Kola si tak může půjčit kdokoli se zaregistruje na webu kolemplzne.cz a zaplatí si vybraný tarif, třeba ten na celou sezónu za 600,- Kč. Nově mohou uživatelé též podpořit celý projekt zakoupením ročního či měsíčního tarifu za vyšší částku.

Cesta do sedla je pak již snadná, kolo si uživatel najde na mapě dostupné na kolemplzne.cz nebo v aplikaci pro telefony se systémem Android, přímo na ulici, nebo pomocí SMS zpráv a ze systému obdrží kód k zámku, kterým si kolo odemkne.

Vrátit ho může kdekoliv na území města Plzně, jen je třeba to stihnout do maximální doby výpůjčky, která je 6 hodin. Samozřejmě je třeba vrátit kolo tak, aby nepřekáželo, nebylo nebezpečné pro ostatní a také tak, aby na něm nemohl odjet žádný nenechavec.

V minulé sezóně takových jízd uživatelé podnikli přes 16 tisíc, v té letošní jich bude jistě ještě více. Uživatele v této sezóně čeká několik nových vylepšení i nákup dalších kol.

Službu Plzeňákům přináší spolek, jež si vzal za cíl podpořit cyklistickou dopravu v našem městě. Prostředek k tomu byl zvolen velmi přímočaře - do ulic jsou umístěna kola, která může každý za drobný poplatek použít. Odpadá tak nejen potřeba kolo vlastnit, ale i starosti s opravami a s ustájením bicyklu.

Co původně začalo jako smělý pokus placený z kapes členů spolku vyrostlo v zavedený systém veřejné dopravy, jehož provoz a rozvoj je nyní financován jak z příspěvků od uživatelů, tak i z veřejných zdrojů, v neposlední řadě také dary od soukromých podniků a osob. Spolek si však ze svých začátků zachoval čistě dobrovolnickou správu, veškeré finance tak jdou do nákupu kol, do podpory uživatelům, rozvoje systému a do oprav a přesunů kol po městě.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka